Vochtproblemen aanpakken
Voor een duurzaam resultaat is het – zowel binnen als buiten – belangrijk dat je vertrekt van perfect droge muren.
Wanneer je muren verft die nog vochtig zijn zal de verf immers na verloop van tijd zeker gaan afbladderen. Pak vochtproblemen dus altijd eerst aan voor je aan het schilderen slaat.
Je kan hierbij een onderscheid maken tussen tijdelijke vochtproblemen en structurele vochtproblemen.
Tijdelijke vochtproblemen
Deze problemen komen voor in bepaalde omstandigheden en verdwijnen na een tijd ook vanzelf. Bij nieuwbouw en nieuw aangebracht pleisterwerk bevatten de muren altijd nog te veel vocht, en ook onbeschilderde bakstenen muren zijn tijdens natte of koude periodes te vochtig om te kunnen schilderen. Als je lang genoeg wacht tot de muren volledig droog zijn verdwijnt het probleem vanzelf.
Structurele vochtproblemen
Deze worden veroorzaakt door een specifiek probleem of situatie en verdwijnen niet vanzelf.
Opstijgend grondvocht
Hoe wordt dit veroorzaakt? Wanneer de muren vooral onderaan last hebben van vocht is er een probleem met de waterkering. Bij oudere huizen kan die zelfs helemaal ontbreken. Het grondwater kan dan door de poreuze bakstenen opgezogen worden en zowel buiten als binnen voor problemen zorgen.
Oplossing: Een nieuwe grondwaterkering plaatsen of de oude herstellen is bij bestaande woningen een ingrijpende klus. De muren injecteren met een vochtwerende laag is een haalbaarder alternatief.
Lekken
Hoe wordt dit veroorzaakt? Beschadigingen of fouten aan de constructie van je woning (bv. een lekkende dakgoot, kapotte dakpannen of een openstaande voeg zonder zinkafwerking) kunnen zorgen voor insijpelend vocht.
Oplossing: Voer aangepaste herstellingswerken uit en laat de muur volledig uitdrogen.
Vochtinfiltratie
Hoe wordt dit veroorzaakt? Slagregen (bij muren op de regenkant), barsten in de muren of een schoorsteen zonder deksteen kunnen zorgen voor vochtplekken op de muren bij hevige regenval.
Oplossing: Herstel eventuele barsten en plaats een ontbrekende deksteen, en/of behandel de muren met een aangepast product.
Condensatie
Hoe wordt dit veroorzaakt? Vooral in keukens, badkamers en onverwarmde ruimtes kunnen schimmelvorming en vochtplekken voorkomen. Een slechte ventilatie, vaak in combinatie met een te hoge luchtvochtigheid is dan de oorzaak.
Oplossing: Zorg voor een goede verluchting en probeer een te hoge vochtproductie te voorkomen. Ook de kamertemperatuur verhogen en eventueel de muren thermisch isoleren kan helpen.