Lijmen en monteren bij GAMMA

Tegenwoordig worden lijmen steeds vaker gebruikt. Wist je dat ook metselwerk steeds vaker met lijmen gebeurt in plaats van mortel? Zowel voor snelbouw- als gevelstenen. De reden is simpel: lijmen zijn superkrachtig. Alleen is het belangrijk bij aankoop te weten waarvoor u lijmen precies gaat toepassen. Daarom hieronder een woordje uitleg bij elk type lijm.

Welke lijmen koop ik?

Er bestaat geen “alleslijm”. In de praktijk heb je vier soorten lijmen. De eerste is krachtige secondelijm en dient om kleine, effen oppervlakken te verlijmen, zoals een handgreep aan een kast. Contactlijm, daarentegen, is geschikt voor het verlijmen van grotere en flexibele materialen zoals leder of rubber. Dan heb je ook lijmen voor specifieke ondergronden, zoals glas, hout en specifieke plastics zoals afvoerbuizen. De vierde categorie is opvullijm, of beter gekend als opvulpasta. Hiermee vul je gaten op in binnenmuren. Voor buitenmuren zijn siliconen soms de beste optie bij het opvullen van scheuren in de gevel. Bij opvulmiddelen is PU-schuim het meest universeel: daarmee kan je de meeste voegen, scheuren en naden eenvoudig dichten, vullen én isoleren op verschillende ondergronden, zoals steen, hout, beton, kunststof, glas, metselwerk en metaal. Extra voordelen mooi meegenomen dus!

Tegellijm

Belangrijk bij de keuze van tegellijm is vooral de ondergrond. Betegel je een wand, dan gebruik je pastalijm, omdat deze lijm weinig druk aankan. Ideaal om dus je douchewand te betegelen. Groot voordeel van pastalijm is dat je deze kant-en-klaar kunt kopen. Naast pastalijm is ook poederlijm een optie, geschikt voor zowel wanden als vloeren. Deze poederlijm is makkelijker toepasbaar: je mag er druk op zetten en het zorgt ervoor dat je tegels heel goed uitdrogen.
Omdat vloertegels meer tijd nodig hebben om te drogen, is poederlijm dus ideaal. Alleen koop je poederlijm niet kant-en-klaar, maar stel je deze zelf eerst samen met een menger. Ga je buiten tegelen, dan heb je altijd poederlijm nodig – omdat pastalijm enkel voor binnen geschikt is. Belangrijk: een voorstrijkmiddel is soms een verstandige keuze. Hierdoor zuigt de ondergrond minder en hecht de tegellijm zich beter. Je hoeft enkel nog een voorstrijk te kiezen op basis van de ondergrond.

Lijmen accessoires eenvoudig bestellen

In de webshop lees je of je naast het lijmmiddel ook andere accessoires nodig hebt, en meestal is dat bij lijmen het geval. Zo is het belangrijk om de instructies op de verpakking goed op te volgen voor een maximale hechting. Gebruik bijvoorbeeld niet meer lijm dan nodig is en gebruik ook lijmklemmen of bankvijs om de verse verbinding contactlijm stevig aan te drukken. Voorafgaand aan elke lijm is het belangrijk om een goede ontvetter te gebruiken. Koop ook best speciale handschoenen die je beschermen tijdens het lijmen. Gebruik je tweecomponentenlijm, dan schaf je best ook schuurpapier aan om de ondergrond eerst grondig te schuren. Koop je liever een afdichtingskit? Dan vind je een aparte bouwkit, sanitairkit of schilderkit in het assortiment afkitten.

Recent bekeken