keuzehulp

Hoe gebruik ik een accuboormachine?

Een accuboormachine is een veelzijdig gereedschap dat zowel voor schroeven als boren kan worden gebruikt. Afhankelijk van de taak (schroeven of boren) stel je het koppel en de versnelling in, plaats je een geschikt bitje of boor en kun je aan de slag. Met een juist gebruik en goed onderhoud van de accu verleng je de levensduur van de machine. Houd ook altijd de veiligheid in de gaten.

De accuboormachine bedienen

Net als bij een schroefmachine kun je bij een accuboormachine de draairichting makkelijk en snel veranderen met een duwknopje. Dit knopje zit vaak vlak bij de greep van de machine.

De machine zelf bedien je door een knop in de grip in te drukken. Houd deze ingedrukt om te boren of schroeven; laat los om te stoppen.

Het koppel en de versnelling instellen

Zowel bij schroeven als boren met een accuboormachine is het belangrijk om het koppel en de versnelling correct in te stellen.

Versnelling instellen

Bij een accuboormachine met twee versnellingen gebruik je de eerste versnelling om te schroeven en de tweede versnelling om te boren. De eerste versnelling biedt meer kracht bij lagere snelheden, ideaal voor schroeven. De tweede versnelling is sneller en geschikt voor boorwerk in minder harde materialen.

Koppel instellen bij boren

De instelling van het koppel is afhankelijk van factoren zoals het materiaal waarin je boort, de diameter van de boor en het type boor.

Een paar basisregels:

  • Hoe kleiner de boordiameter, hoe hoger het koppel (dus hoe sneller je boort).
  • Hoe harder het materiaal, hoe lager het koppel (dus hoe trager je boort).
  • Hoe sneller je boort, hoe minder nauwkeurig je kunt werken.

Koppel instellen bij schroeven

Voor schroeven zet je het koppel best laag. Bij een laag toerental heeft de machine meer kracht, wat ideaal is voor schroefwerk en voorkomt dat de schroeven of het materiaal beschadigen.

Bekijk het assortiment

De juiste bits en boren kiezen

Wanneer je de accuboormachine gebruikt om te schroeven, is het belangrijk om steeds het juiste bitje te kiezen dat past bij de schroef, zowel in vorm als in maat. Voor boren kies je een aangepaste boor, afhankelijk van het materiaal en de klus.

Bijvoorbeeld:

  • Voor hout gebruik je een houtboor;
  • Voor metaal een metaalboor;
  • Voor steen of baksteen een steenboor (eventueel in combinatie met een klopboormachine).
Kun je met een accuboormachine in beton boren?

In beton boren met een standaard accuboormachine is niet aan te raden, omdat beton een zeer hard materiaal is dat extra slagkracht vereist. Hiervoor is een klopboormachine of een boorhamer veel geschikter. Een accuboormachine met klopfunctie kan zachte steensoorten aan, maar voor beton heb je specifiek gereedschap nodig dat krachtige hamerslagen kan leveren.

Welke spanning heb je nodig voor een accuboormachine?

Accuboormachines zijn beschikbaar in verschillende voltages, zoals 10,8V, 12V, 18V, en soms zelfs hoger.

  • Licht werk (zoals kleine schroeven in zachte materialen): Een lagere spanning zoals 10,8V of 12V volstaat.
  • Zwaarder werk (zoals boren in hardere materialen): Gebruik een machine van 18V of hoger. Hogere spanning geeft meer kracht en gaat langer mee, wat ideaal is voor grote projecten.
Welke kant moet een boor draaien?

Voor het boren en indraaien van schroeven moet de boor met de klok mee draaien. Dit is meestal de rechterstand van de draairichting. Gebruik de linksom-stand (achteruitstand) voor het losdraaien van schroeven of als een boor vastzit. Controleer altijd de draairichting voor je start om schade aan het materiaal of het gereedschap te voorkomen.

Bits en boren vervangen

De meeste accuboormachines zijn uitgerust met een snelspankop, die je makkelijk kunt open- en dichtdraaien om een bitje of boor te vervangen. Sommige machines laten je ook de volledige kop vervangen, wat het nog sneller maakt om te wisselen tussen schroeven en boren.

De accu gebruiken en onderhouden

Werk indien mogelijk met twee accu’s: terwijl je de ene gebruikt in de machine, kan de andere opladen in de oplader. Zo hoef je het werk niet te onderbreken.

Accu-onderhoud

Hoe je een accu het best gebruikt en onderhoudt, hangt af van de accutechnologie:

  • Nikkel Cadmium (NiCd): Deze accu's bereiken hun maximale capaciteit pas na 4 à 5 oplaadcycli en moeten altijd volledig worden opgebruikt voordat ze opnieuw worden opgeladen.
  • Lithium-Ion (Li-Ion): Deze accu's kun je op elk moment opladen zonder de levensduur te beïnvloeden.

Bewaar een accu steeds vol, droog en koel. Zorg dat de contacten schoon blijven en reinig ze indien nodig met een droge doek of een koperborstel. Gooi een kapotte accu steeds bij het chemisch afval.

Let op de veiligheid

Gebruik altijd schroeven die aangepast zijn aan de dikte van het materiaal en controleer of er leidingen of kabels in de muur of vloer zitten voordat je begint te boren. Gebruik hiervoor een digitale detector.
Draag beschermende uitrusting, zoals een veiligheidsbril, en houd altijd een stabiele houding tijdens het werken.

Meer klusadvies

accuplatform kiezen - gamma - thumbnail
Waarom kiezen voor een accu platform? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een boorhamer? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een boorhamer? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een klopboor? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een klopboor? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Welke klopboormachine kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke klopboormachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in