stappenplan

Een badkamer renoveren doe je zo: tips voor een zorgeloze badkamerrenovatie

Is de badkamer van je nieuwe woning écht niets voor jou of kan je huidige badkamer wel wat extra liefde en aandacht gebruiken? De badkamer renoveren, doet je ruimte volledig heropleven, zodat je er weer helemaal verliefd op wordt. Op deze pagina vertellen we je hoe je zo’n badkamerrenovatie best aanpakt en waarmee je allemaal rekening moet houden als je aan je verbouwavontuur begint.

Wat kost een badkamerrenovatie?

First things first: welk kostenplaatje komt bij een badkamerrenovatie kijken? Wel, je komt gemiddeld op een bedrag tussen de €3500 en €25.000 uit. De prijs schommelt met andere woorden erg veel, afhankelijk van jouw wensen.

De totaalprijs die je betaalt om je badkamer te renoveren hangt namelijk vooral van de omvang van het project af. Ben je bijvoorbeeld van plan om enkel je bad of douche te vervangen of wil je ook een nieuw badkamermeubel en nieuwe kranen? Zijn je leidingen en elektriciteit nog in orde of wil je tijdens de renovatie aanpassingen maken? Ga je voor een nieuw likje verf of meteen voor nieuwe badkamertegels ?

Daarnaast speelt ook de materiaalkeuze een rol in de prijs. Je kunt je badkamer renoveren met budgetvriendelijke materialen, zoals keramische tegels, of net met heel luxueuze materialen. Denk maar aan marmer en natuursteen. Tot slot houdt de prijs van een badkamerrenovatie ook rekening met eventuele arbeidskosten. Als je een handige Harry bent en veel zelf doet, bespaar je al snel veel geld.

Tip!

Wist je dat er diverse premies voor badkamerrenovatie bestaan? Zo kun je in aanmerking komen voor een premie of subsidie van de Vlaamse overheid als jij je bestaande sanitair vervangt, leidingen en afvoeren vernieuwt of de badkamer isoleert om de EPC-waarde van je huis te verbeteren. En ook als de werken aan je badkamer deel uitmaken van een totaalrenovatie, maak je mogelijk aanspraak op een vergoeding. Neem dus zeker de tijd om grondig alle premies voor renovatie uit te pluizen.

Bereid je badkamerrenovatie goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je je badkamer renoveert. Voordat je begint, heb je immers al heel wat knopen door te hakken, over je budget, interieurstijl en badkamerontwerp. Als leidraad kun je deze stappen volgen:

  • Bepaal eerst je budget. Want zoals je hierboven al kon lezen, ga je net zover in je badkamerrenovatie als je dat zelf wilt. Kies je een badkamer met design toestellen en technologische hoogstandjes of hoef je niet het nieuwste van het nieuwste te hebben? Is echt alles aan vervanging toe of kan je bad of wastafelkast nog wel een rondje mee?
  • Denk dan na over de indeling van de badkamer. Misschien heb je veel ruimte en is er plaats voor al je wensen: top! Maar de kans bestaat ook dat je het met minder vierkante meters moet stellen. Een kleine badkamer inrichten, vraagt vaak wat meer creativiteit en doordachte keuzes.
  • Zoek badkamerinspiratie en -trends op en bepaal welke stijl je het mooist vindt. Zo kun je vervolgens gerichter op zoek naar sanitair, badkamertegels, meubelen, kranen en badkameraccessoires die bij je smaak (en budget) passen.

Een geslaagde badkamerrenovatie begint bij een doordachte indeling

We kunnen het je niet kwalijk nemen dat je droomt van een extra groot bad, een ruime inloopdouche of zo’n romantisch losstaand bad in het midden van de badkamer. Maar ga je wel eerst na of al dat sanitair überhaupt in de ruimte past?

Kijk goed naar de afmetingen van het bad dat je op het oog hebt en teken het op papier uit. Denk ook na over de afmetingen van je inloopdouche in functie van de beschikbare ruimte. Ga je liever voor een douchecabine? Houd dan zeker rekening met de draairichting van de douchedeur.

De indeling van je badkamer omvat natuurlijk nog meer dan alleen het sanitair. Door je ontwerp goed te plannen en uit te tekenen, merk je ook meteen of je genoeg stopcontacten en lichtpunten voorzien hebt.

Vind jouw ideale inloopdouche

Zelf je badkamer renoveren? Yes, you can!

Als je je badkamer met een relatief klein budget wilt renoveren, dan voer je best zoveel mogelijk werken zelf uit.

Zelfs als je twee linkerhanden hebt, zijn er heel wat dingen die je makkelijk zelf doet. Bijvoorbeeld het uitbreken van je oude bad, het verwijderen van vloer- en wandtegels of het demonteren van een meubel of de douchecabine. Een andere klus die je eenvoudig zelf klaart, is oude siliconenkit verwijderen én vervangen. Een nieuw laagje silicone laat je ruimte er trouwens in een oogwenk frisser uitzien.

Ook de badkamer betegelen kun je gewoon zelf. Echt waar! De truc is om stap voor stap te werk te gaan, maar moeilijk is het eigenlijk niet. Zeker niet als je ons advies om zelf tegels te plaatsen volgt.

Wat je wél beter uitbesteedt, zijn gespecialiseerde taken, zoals werken aan de elektriciteit, leidingen en afvoersystemen. Ook om vloerverwarming in je gerenoveerde badkamer te installeren, heb je technische kennis nodig. We raden je aan om hiervoor een vakman in te schakelen.

Klusadvies voor de badkamer
Tip!

Om op je budget te sparen, kun je ook je bestaande tegels verven om ze een nieuwe look te geven. En ook dat taakje kan lekker op je eigen to-dolijst.

Meer klusadvies

kraan-kiezen
Welke kraan kies ik voor mijn keuken, badkamer of toilet? keuzehulp
Thumbnail kleine badkamer inrichten
Een kleine badkamer inrichten in een grootse stijl? Zo doe je dat! inspiratie
wc-ontstoppen-gamma-app
Hoe ontstop ik mijn wc? stappenplan
toilet-vervangen-gamma
Hoe vervang ik mijn toilet? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in