Vroeger werden badkamers vaak van top tot teen betegeld. Vandaag de dag zie je vaker strakke, geschilderde muren of een combinatie van tegels en verf. De reden? Geschilderde muren hebben een moderne en frisse uitstraling. Bovendien is het vaak budgetvriendelijker en eenvoudiger om zelf te doen. Wil jij je badkamer schilderen? GAMMA helpt je op weg met doelgericht advies.
Om een duurzaam resultaat te verkrijgen, is het belangrijk dat je de juiste verf kiest om je badkamer te schilderen. Het is namelijk een vochtige ruimte die daarom net wat meer aandacht verdient. Om afbladderende verf, vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen, gebruik je best een waterdichte primer en verf voor vochtige ruimtes. Deze verf is namelijk bestand tegen water en condens.
Heb je nog een overschotje verf waarmee jij je living geschilderd hebt? Het kan verleidelijk zijn om dit te gebruiken in je badkamer. Toch raden we je dit echt af. In het begin zal het er mooi uitzien, maar op termijn zal je al snel merken dat je toch beter een water- en schimmelbestendige verf had gekozen.
Heb je verf over na het schilderen van je badkamer? Verf voor vochtige ruimtes is ook geschikt voor in je keuken. Geef deze dus gerust ook ineens een make-over.
Bij het schilderen van je muren en plafond, doorloop je enkele stappen.
Controleer of er ergens schimmel aanwezig is. Zo ja, verwijder deze dan eerst met een schimmelreiniger en laat alles drogen volgens de richtlijnen.
Bekijk of de kit (silicone) nog overal in orde is. Indien niet, verwijder de kit dan en werk deze weer mooi bij na het schilderen. Verf pakt namelijk niet op kit, maar kit wel op verf.
Maak je muren en plafond stofvrij, plak alles af, bescherm je badkamermeubels met folie en zet je ramen open of de ventilatie aan.
Begin met het primen van de hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen met een kleine verfborstel.
Gebruik een grote verfborstel of verfroller om de rest van de muren en je plafond af te werken. Laat de primer drogen.
Doorloop dezelfde stappen om je eerste laag waterbestendige zijde- of hoogglans verf aan te brengen.
Laat deze laag goed drogen en breng een tweede laag aan indien nodig.
Heb jij net je badkamer gerenoveerd met gipsplaten? Breng dan eerst een primer aan die specifiek geschikt is voor gipsplaten.
Wil je ook de tegels in je badkamer opfrissen, zonder opnieuw te tegelen? Ook dan biedt verf de oplossing. De slaagkans van dit project is wederom afhankelijk van een goede voorbereiding. Eerst moet je de tegels reinigen en ontvetten met een universele reiniger en een schuurspons. Droog alles goed af met een propere doek en laat ook de voegen goed drogen. Plak de zijkanten af en breng de eerste laag waterdichte primer aan. Kies voor een primer die geschikt is voor gladde ondergronden en voor een tegellak in de gewenste kleur.
Ga je all-in en wil je ook je badkamermeubels verven? Dan kijk je best naar verf die geschikt is voor het materiaal van je meubel. Dat is meestal houtverf of metaalverf. Houd er wel rekening mee dat dit een ander type verf is en er dus waarschijnlijk een kleurverschil zichtbaar is.
Een vochtige ruimte brengt altijd een risico op schimmelvorming met zich mee. Daarom blijft het, desondanks het gebruik van de juiste verf, enorm belangrijk om je badkamer regelmatig te verluchten. Voorzie daarom een ventilatiesysteem of open je ramen na het gebruik van de badkamer. Zorg ook voor verwarming om de temperatuur gelijkmatig te houden. Dit vermindert het risico op condens en schimmelvorming aanzienlijk.
Ook tijdens het schilderen is voldoende verluchting belangrijk. Dan heb je minder last van onaangename geuren en bovendien droogt je verf sneller.
De kostprijs om je badkamer te schilderen hangt af van heel wat verschillende factoren. Eerst en vooral is de huidige staat van je badkamer een belangrijke factor. Moet er eerst schimmel verwijderd worden? Dient ook de kit vervangen te worden? Dan brengt dit natuurlijk een meerkost met zich mee. Daarnaast speelt ook je verfkeuze een belangrijke rol. Spring gerust binnen in je plaatselijke GAMMA voor advies op maat. Samen zoeken we naast de meest budgetvriendelijke oplossing.