Blijft er een bruine viltlaag van organisch materiaal tussen je gras liggen? Dan is het tijd om je gazon te verticuteren. Een viltlaag ontstaat namelijk wanneer de voedingsbodem dit materiaal niet biologisch kan afbreken. En door de aanwezigheid van deze laag heeft je gazon weinig ruimte om te groeien, omdat het niet de nodige voedingsstoffen krijgt. Dankzij deze verticuteergids ken je alle tips en tricks om je gazon goed te onderhouden.
Verticuteren is een techniek waarmee je mos, onkruid en vilt uit je gazon verwijdert. En dat is nodig om te voorkomen dat de grasplantjes verstikt raken en niet meer kunnen groeien. In plaats van je gazon horizontaal af te rijden, ‘maait’ een verticuteermachine dus ook, maar dan met een verticale maaitechniek. Met deze machine verwijder je dus het mos en het ander organisch materiaal tussen de grasplantjes.
En hoe gaat dat precies in zijn werk? Tijdens het verticuteren maakt de verticuteermachine kleine gaatjes in de grond. Door deze kleine gaatjes dringt niet alleen licht en water door, maar sijpelen ook de natuurlijke voedingsstoffen in de ondergrond. Bovendien krijgt het gazon opnieuw dan de mogelijkheid contact met de lucht te maken en dus te ‘ademen’, waardoor het langer gezond blijft en zijn mooie donkergroene kleur behoudt.
Raakt je gazon snel bedekt onder een viltlaag? Dan is het nodig om je gazon jaarlijks te verticuteren. Als je dit regelmatig doet, duurt het bovendien minder lang om je gazon te verticuteren. En bovendien knapt je gazon dan heel snel op.
Verticuteren doe je best in maart of april, vlak voordat het gras weer begint te groeien. Hierdoor ‘herstelt’ je gazon sneller. Heb je een zwaardere tuinbodem zoals kleigrond? Dan is het nodig om ook in augustus of september je tuin nog eens te verticuteren. Hierdoor heb je na de winter veel minder werk om eventueel mos te verwijderen.
Vooral tijdens de maanden april en augustus zijn de weersomstandigheden ideaal om je gazon te verticuteren. Dan is de bodemtemperatuur voldoende hoog en is de grond voldoende vochtig. Dat zijn ook de maanden waarin je gras sneller groeit, waardoor het verticuteren dan minder belastend is voor je gazon.
Bij GAMMA vind je verschillende soorten verticuteermachines die makkelijk te bedienen zijn. Je hebt een ruime keuze aan merken met bijhorende accessoires. Als je machinaal gaat verticuteren kun je kiezen uit een verticuteermachine die elektrisch wordt aangedreven of een model met een benzinemotor.
Handig om te weten: bij GAMMA kan je ook een verticuteermachine huren.
Verticuteren hoeft niet lang te duren. Zodra je weet hoe het werkt, zal je merken dat je gazon er veel gezonder uitziet dankzij jouw verticuteertechniek.
Het belangrijk dat je het gazon goed maait voordat je gaat verticuteren. Want als je dit niet doet, is het verticuteren veel lastiger en maak je het jezelf onnodig moeilijk. De ideale grashoogte is tussen 3-5 cm.
Belangrijk is om vooraf te bepalen hoe sterk je gazon vervilt is. Waar een gemiddeld gazon volstaat met één keer baan-voor-baan verticuteren, kun je een gazon met een dikke viltlaag beter twee keer doen: één keer over de lengte en één keer over de breedte. Ook de snedediepte stel je dan wat hoger af. Voor een normaal gazon is een snedediepte van 5 mm normaal, terwijl je een verticuteermachine bij een sterk vervilt gazon op 10 mm mag instellen.
Het volstaat om maximaal 5 millimeter de grond in te gaan met je verticuteermachine. Dieper werken heeft helemaal geen zin en dan snijd je de wortels misschien door, wat helemaal niet de bedoeling is.
Het effect van verticuteren is hetzelfde als wanneer je kleine wondjes aanbrengt op je huid. Dat heeft hersteltijd nodig. Daarom is het belangrijk om vooral niet in de volle zon te verticuteren.
Herhaal stap 3, maar dan in dwarsrichting. Omdat de messen van de verticuteermachine op een bepaalde afstand van elkaar afgesteld staan, mis je altijd bepaalde plekken bij de eerste verticuteerbeurt. Als je bij de tweede beurt 45° draait, bewerk je het volledige gazon en zorg je voor een gelijkmatige bewerking van de grond.
Bevat je gazon heel veel mos? Dan is het nodig om het gras een derde keer te verticuteren.
Na het verticuteren is het nodig om je gazon voldoende te laten herstellen. Dit doe je door het gras te bemesten en te bewateren. In de webshop vind je verschillende soorten langdurige gazonmeststof. Zo herstelt het gazon sneller en voorkom je dat het onkruid snel teruggroeit. Dankzij deze gazonbemesting vermijd je dat de bodem verzuurt. En het resultaat? Je gazon is veel beter bestand tegen mos. Dit type bemesting bevat veel stikstof omdat dit de bladontwikkeling stimuleert. En na deze behandeling kan je vervolgens herstel graszaad zaaien.