Maai je jouw gazon pas als het gras hoog staat? Misschien wel, al is het beter om niet zolang te wachten vooraleer je het gazon maait. Door het gras regelmatig af te rijden, krijgen alle grassprieten voldoende zon en zuurstof om stevig te wortelen. En het resultaat? Je gazon is voller en behoudt zijn groene kleur. Nog meer tips nodig? Bekijk dan de volledige maaigids en geniet van een stralend gazon!
Hoe vaak is het nodig om je gras af te rijden? Van april tot oktober doe je dat best gemiddeld één keer per week. Hierdoor krijg je een volle en verdichte grasbodem waar mos en andere ongewenste plantjes geen ruimte hebben om te groeien.
Voor de ideale maaifrequentie hou je best rekening met het type gazon. Gebeurt het vaak dat de kinderen op het gras spelen of loop je zelf vaak over het gras? Dan volstaat het om je gazon wekelijks te maaien. Een siergazon heeft om de 4-5 dagen een maaibeurt nodig.
Maai het gazon alleen als de buitentemperatuur tussen 12-20° C schommelt en wanneer het gras droog is. Bij nat weer snijden de messen van je grasmachine namelijk niet goed.
De maaihoogte hangt af van het type gazon en de ligging:
• Maaihoogte siergazon: 3 cm (minimale hoogte: 2,5 cm)
• Maaihoogte sport- en speelgazon: 4 cm
Ligt je gazon op een schaduwrijke plek? Maai het gras dan minstens 7 cm hoog, zodat mossen geen kans krijgen om te groeien. Dan kan het gras voldoende zonlicht opnemen en voedingsstoffen aanmaken.
Maai nooit meer dan 1/3 van de hoogte van het gras. Hierdoor behoudt het gras voldoende groeikracht.
Het maaien van hoog gras is mogelijk met een benzine grasmachine, omdat die over voldoende vermogen beschikt. Je kunt het hoog gras ook in twee richtingen afrijden, zodat je vermijdt dat de grasmachine verstopt raakt. Eerst stel je de maaihoogte af op een beperkt aantal centimeter zodat je enkel de bovenlaag maait. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je met de grasmaaier dwars op de richting van de vorige maaibeurt rijdt, waarbij je de onderlaag maait. Belangrijk is dat je het maaisel tijdig uit de grasmachine haalt. Als je hoog gras afrijdt, zit de opvangbak sneller vol. Vergeet daarom niet om deze tijdig leeg te maken. Let er ook op dat je alle grasresten zoveel mogelijk opruimt, zodat je al het onkruid verwijdert.
Elke grasmaaier heeft onderhoud nodig, al hoeft dat niet lang te duren. Zeker bij elektrische grasmachines heb je weinig tijd nodig om je grasmaaier proper te houden. Na elke maaibeurt verwijder je alle modder en grasresten. Bij een benzine grasmaaier is het nodig om de benzine, luchtfilter en bougie minstens één keer per jaar te verversen.
Krijgt je gazon een bruine gloed na het maaien? Dan is het mogelijk dat de messen bot zijn, waardoor de grassen scheuren en uitdrogen. En dan is het nodig om de messen te vervangen.
Wanneer je het gazon in de zomer vaker dan een keer per week maait, zijn de grassnippertjes zo klein dat ze op het gazon mogen blijven liggen. Bij hoge temperaturen verteren ze snel waardoor ze door bodembeestjes omgezet worden in voeding voor het gazon. In plaats van vaker maaien, kun je ook een grasmaaier met mulchfunctie gebruiken. Deze verpulvert het grasmaaisel en verspreidt het meteen over het gazon. Toch is deze bron van voeding niet voldoende om het gazon in topconditie te houden. Gebruik ter aanvulling in de zomer een biologische gazonmest. Grof grasmaaisel kun je beter niet op het gazon laten liggen omdat het de grasplanten zal verstikken. Voer dit af naar de composthoop of gebruik het als mulchlaag in de borders.
Een gazon ziet er pas verzorgd uit als de kanten mooi zijn getrimd. En bij GAMMA heb je keuze uit vele soorten grastrimmers. Steek de randen ook regelmatig af om een mooie strakke gazonrand te houden. Dit doe je met een graskantsteker. Wil je helemaal af van het kantjes knippen en steken? Omzoom het gazon dan met een verzonken randje klinkers.