Hagen snoeien, hoe en wanneer kun je dat het beste doen? Goed en regelmatig snoeien is nodig om een mooie dichte haag te krijgen én te houden. En met een mooie haag ziet je tuin er meteen ook verzorgd uit!
Goed gereedschap is het halve werk, ook bij hagen snoeien. Zorg daarom dat je de juiste snoeischaar in huis hebt, voordat je aan de slag gaat. Heb je een lange haag dan is een elektrische heggenschaar of accuheggenschaar heel praktisch. Heb je er een hekel aan om de bovenkant vanaf een ladder te moeten knippen? Dan is een telescopische heggenschaar perfect. Voor het hagen snoeien kun je natuurlijk ook een hand heggenschaar gebruiken. Als je een minder lange haag hebt, is dit type snoeigereedschap heel functioneel. Voor buxus snoeien is een speciale buxusschaar heel handig. Je kunt hierbij kiezen uit een hand buxusschaar of een accu buxusschaar.
Er zijn allerlei soorten hagen: bladverliezende en wintergroene hagen, hoge en lage hagen, en hagen die snel of juist langzaam groeien. Een snelgroeiende haag snoei je eerder op de gewenste hoogte, maar zo’n snelle groeier zal je uiteraard vaker moeten snoeien dan een langzaam groeiende haag zoals bijvoorbeeld een taxus.
Tot de snelgroeiende haagsoorten horen liguster, veldesdoorn en haagbeuk (Carpinus) en ook de wintergroene leylandii en laurierkers. Ze vormen al binnen enkele jaren een dichte haag die volop privacy biedt. Dat geldt ook voor een klimophaag. Klimop snoeien moet echter wel twee tot drie keer per jaar gebeuren, net als een haag van buxus of kleinbladige struikkamperfoelie (Lonicera nitida). Een beukenhaag snoeien en ook een taxushaag snoeien hoeft slechts één keer per jaar. Althans als deze wat ouder zijn; een jonge haag moet wat vaker worden geknipt om deze mooi vol te krijgen.
Snelgroeiende hagen zoals liguster en laurierkers snoei je voor de eerste keer in mei of juni, liefst vóór de langste dag. Controleer wel eerst of er geen vogelnestjes in de haag zitten. Is dat het geval, stel het hagen snoeien dan uit tot juli. Normaal gesproken ga je in deze maand voor de tweede keer aan de slag met snelgroeiende hagen scheren. Uiteraard hangt dit af van de omstandigheden. In een droge zomer groeit een haag minder snel waardoor knippen dan nog niet nodig is. In augustus of september snoei je de haag voor de laatste keer. Dit is ook de tijd om een beuken- of taxushaag te snoeien. Snoei nooit later, want dan heeft de haag niet genoeg tijd om te herstellen vóór de winter.
Bij een pas geplante haag is het aan te raden om deze direct flink in te korten. Knip gerust een derde tot de helft van de bovenkant; hierdoor zullen de toppen vertakken waardoor je een mooie, volle haag krijgt. Dit geldt echter niet bij leylandii (of andere coniferen), hier snoei je de top pas als deze de gewenste hoogte heeft bereikt.
Als je eenmaal weet hoe het moet, is hagen snoeien helemaal niet moeilijk!
Jonge hagen moeten nog worden ‘opgebouwd’ en vragen daarom één tot twee extra knipbeurten per jaar. Elke twijg die is gesnoeid, gaat zich vertakken en dat geeft uiteindelijk een dichte, ondoordringbare haag.