Gebruik de GAMMA Verlichtingsplan template en ga meteen zelf aan de slag!
Door een lichtplan te maken wordt het kiezen van verlichting, lampen en armaturen een stuk gemakkelijker. In zo’n lichtplan leg je immers op voorhand vast welke verlichting je waar wilt plaatsen. Zo krijg je een goed overzicht en ben je er zeker van dat alle kamers op de juiste manier belicht worden. Het is bovendien helemaal niet moeilijk om zelf een goed lichtplan te ontwerpen.
Gebruik de GAMMA Verlichtingsplan template en ga meteen zelf aan de slag!
Teken een plattegrond van elke kamer in huis en duid daarop de vaste elementen (ramen, deur, schouw etc…) aan. Teken ook de grotere meubels (zitbank, eettafel, boekenkast etc…). Vergeet zeker ook de tv niet!
Door de plattegrond op schaal te tekenen, bv. 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit) , krijg je een duidelijk overzicht van de kamer.
Maak een lijst van alle activiteiten die in de ruimte gebeuren. Dat kunnen gerust verschillende activiteiten per kamer en per moment van de dag zijn. Bv. Aan de eettafel wordt overdag gewerkt / huiswerk gemaakt en ’s avonds gezellig gegeten. In de woonkamer ontvang je bezoek, maar kijk je ook tv.
Bepaal ook per ruimte of er eventueel elementen zijn die je wilt accentueren, bv. een schilderij, foto’s, een plant of een detail in de architectuur.
Duid nu de verschillende soorten verlichting aan die je nodig hebt. Gebruik voor elke soort een andere kleur of een symbool om het geheel overzichtelijk te houden:
Hou ook rekening met de aanwezige lichtschakelaars en stopcontacten of duid aan waar deze moeten komen (bij nieuwbouw of grote verbouwingen). Let er op dat de verschillende verlichtingssoorten los van elkaar bediend kunnen worden om de sfeer in een ruimte perfect te kunnen regelen.
Denk ook na over het plaatsen van dimmers op bepaalde lampen. Zo kan je makkelijk de lichtsterkte aanpassen aan de situatie. Bv. direct licht boven de eettafel als er moet gewerkt worden, diffuus sfeerlicht voor een gezellig etentje.
Kies nu welke armaturen en soorten lampen je wilt gebruiken. Laat je daarbij leiden door het lichtplan, maar hou ook rekening met de stijl van je interieur en je persoonlijke voorkeuren (bv. een gezellige hanglamp of een strakke spot boven de eettafel…).
Hou er rekening mee dat niet alleen een armatuur een bepaalde stijl en uitstraling heeft maar dat ook de lampen (LED lamp, spaarlamp, …) door hun specifieke eigenschappen (lichttemperatuur, kleur etc…) een bepaalde sfeer creëren.