De inloopdouche heeft de jongste jaren veel aan populariteit gewonnen. Het beperkte onderhoud is daar wellicht niet vreemd aan. Deze klus legt uit hoe je de inloopdouche installeert in een bestaande betegelde badkamer, wat vooral bij renovatieprojecten de meest aangewezen methode is.
Als je kiest voor aparte tegels om de inloopdouche mee te maken, levert dat vaak een interessant contrast op.
Verwijder de bestaande douche-inrichting en eventuele tegels daarrond, afhankelijk van de geplande grootte van de inloopdouche. Deze zal wellicht groter worden dan de bestaande douche, bijvoorbeeld 120x80cm in plaats van 80x80cm.
Is de bestaande chape nog oké, kan je daarop verder bouwen. Anders moet je lokaal een nieuwe chapelaag voorzien.
Liggen je afvoerleidingen al (waar we vanuit gaan), dan kan je na aanpassing hiervan, de nieuwe vloer daarrond opbouwen.
Hoe maak ik chape?Voor de afwatering moet de ondervloer van de inloopdouche vanuit beide richtingen naar de douchegoot (of een ander type afvoer) wat helling krijgen.
Ofwel bevestig je spieën op de draagbalken van de vloerconstructie, ofwel schroef je eenvoudig een tweede draagbalk iets hoger tegen een andere draagbalk voor de gewenste helling.
Als afvoerleiding gebruik je best een flexibele pvc-buis, die je aansluit op de aangepaste afvoerleiding. Deze kan gemakkelijk in bochten in eender welke hoek geplooid worden.
Sluit een extra flexibele mof op het uiteinde van de pvc-buis om later de aangesloten douchegoot makkelijk in de vloer te kunnen plaatsen.
Als de leidingen klaarliggen, kan je de vloer verder afwerken. Zorg zeker voor de uitsparing van de douchegoot of een andere afvoersysteem naar keuze.
Bevestig de vochtbestendige dragende ondervloer op de hellende draagbalken. Deze matten zijn uitstekend geschikt voor contactafdichtingen in combinatie met tegels op wanden en vloeren. Je mag ze rechtstreeks betegelen. Ze zijn zo vervaardigd dat de tegellijm een goede hechting heeft. De verbinding tussen de matten en de ondergrond verzeker je met een flexlijm.
Bepaal zelf welk type afvoer je wenst te gebruiken.
Snij de tegels op maat met een tegelsnijder of met een haakse slijper met diamantschijf. Je kan ook een elektrische watergekoelde tegelsnijder huren.
De vloerplaten van de ondervloer hebben geen primer nodig. Je kan ze dus direct betegelen met tegellijm.
Hoe leg ik een tegelvloer?Het risico op barsten is klein door de dragende ondervloer, maar je gebruikt toch best flexibele tegellijm. Tegels in een badkamer zetten immers uit en krimpen door de grote temperatuurschommelingen. De flexibele tegellijm vangt die bewegingen op.
Na 24 uur is de vloer beloopbaar en klaar om gevoegd te worden.
Elke aansluiting met een andere materiaalsoort en elke voeg tussen tegels die een hoek vormen, moet afgedicht worden met een flexibel materiaal en niet met voegmortel. Dicht ook de aansluiting met de reeds bestaande tegelvloer en de nieuwe tegelvloer met een flexibel voegmateriaal.
Ook al gebruik je flexibele voegmortel, toch is die niet flexibel genoeg om de bewegingen tussen de wand en de vloer en tussen de tegels en de goot op te vangen. De voegmortel zal losbarsten met waterinfiltratie als gevolg. Deze voegen zal je dus moeten dichten met silicone of polymeerkit. Maar doe dit pas nadat je de vloer hebt proper gemaakt met een natte spons om resten voegmortel te verwijderen.
Hoe voeg ik tegels?Installeer de kranen en de douchewand.
De douchewand kan opgebouwd worden uit verschillende materialen: waterwerende platen, cementplaten of steenmaterialen als cellenbeton. Ook glazen wanden en glastegels komen in aanmerking.
Als je de muren van de inloopdouche betegelt, gebruik dan een waterbestendige tegellijm.