inspiratie

Een kleine tuin inrichten: tips & tricks

Niet iedereen heeft een lap grond achter het huis om naar hartenlust in te tuinieren. Heb jij een kleine tuin? Met deze handige tips en trucs haal je het maximale uit je ruimte en laat je je kleine tuin of stadstuin optisch groter lijken.

Alle wensen vervuld

De uitdaging bij kleine tuinen inrichten, zit hem vaak in het samenvoegen van alle wensen. Om te beginnen, wil je natuurlijk lekker kunnen zitten, met misschien ook wel een eethoek, en daarnaast nog wat gasten kunnen ontvangen. Misschien wens je ook nog wat speelruimte (gazon) voor de kinderen en een paadje naar de schuur. Het kan allemaal in de kleine tuin of stadstuin door hem slim in te richten, bijvoorbeeld door functies te combineren. Gebruik natuurlijke materialen voor een vriendelijke uitstraling en vergeet uiteraard de planten niet. Met de volgende tips haal je veel meer uit een kleine tuin dan je denkt!

1. Breng hoogteverschillen in je tuin

Juist in een kleine tuin is het slim om hoogte aan te brengen. Je brengt de tuin van 2D naar 3D door bijvoorbeeld een verhoogde border aan te leggen, maar ook een kleine boom of klimplanten zorgen voor een ruimtelijk effect. Klimplanten zijn de ideale planten voor een kleine tuin of stadstuin, aangezien ze amper ruimte van je tuingrond innemen. Laat klimplanten langs gaaspanelen, een natuurschutting of staaldraden omhoog klimmen. Een pergola met mooie of eetbare klimplanten (zoals druiven) geeft hoogte, privacy én oogst.

2. Denk in vier seizoenen

Vind je het moeilijk welke beplanting je kunt kiezen voor je kleine tuin? Kies voor wintergroene planten in de basis en houd rekening met najaars- en winterbloei, maar ook met mooie herfstkleuren. Bloembollen zorgen voor kleur in de lente. Een boom die mooi bloeit, vruchten geeft, mooi verkleurt in de herfst en niet te groot wordt, is een aanwinst voor de kleine tuin; zo’n boom is bijvoorbeeld de rode sierappel Malus ‘Red Sentinel’. Of kies de kornoelje (Cornus kousa), die een mooie rode herfstkleur krijgt.

3. Zorg voor rust in de basis

Rustige kleuren zorgen ervoor dat een kleine tuin groter lijkt. Beperk het aantal tinten en zet niet te veel accessoires in een kleine tuin. Kies bij voorkeur een aantal potten in dezelfde tint, zodat je tuin rustig oogt. Beperk ook de soorten bestrating.

Tip!

Een donkere kleur schutting geeft diepte aan een kleine tuin. Een mooie antracietkleur laat ook je planten mooier uitkomen. Aan de slag dus met je schutting beitsen.

4. Kies voor groot(s) in een kleine tuin

Gek genoeg werken grote terrastegels (bijvoorbeeld tegels van 60 x 60 cm) in een kleine tuin veel beter dan kleine klinkertjes; grote tegels hebben een stuk minder voegen en dat zorgt voor rust. En misschien is het verleidelijk om in kleine ruimtes voor heel veel kleine potten te kiezen, maar een paar grote XL-potten met mooie planten brengen veel meer rust op je terras.

5. Slim: maak gebruik van optisch bedrog

Bij het inrichten van je kleine tuin kun je gebruikmaken van allerlei trucjes om je tuin wat groter te laten lijken. Hang bijvoorbeeld een grote spiegel tegen de schutting, zo krijg je er optisch wat extra ruimte erbij. Grenst je tuin aan een weiland? Maak dan een doorkijkje. Ook slim: leg een pad vanuit je woning dat naar achteren smal toeloopt, voor meer gevoel van diepte. Zó leg je een tuinpad met klinkers.

6. Multifunctioneel meubilair

De grootste uitdaging bij het inrichten van een kleine tuin of stadstuin ligt vaak bij het inpassen van de diverse zitplekken en opbergruimte. Als een loungeset en een eethoek niet passen, kun je kiezen voor Loungeset high dining set Cecina, waar je kunt loungen én dineren vanwege de hoge tafel. Een klepbank is ideaal als zitje in de ochtendzon én voor het opbergen van tuinkussens, gereedschap en speelgoed. Voor kleine kinderen is deze picknicktafel perfect: onder het afneembare blad gaat een zandbak schuil.

7. Voorkom wateroverlast

Wateroverlast is met name in de steden een groot probleem, omdat er zoveel bestrating ligt; het regenwater kan niet meer in de grond zakken. Daarom is het belangrijk dat ook kleine stadstuinen veel groen bevatten, zodat hemelwater via de borders en het gazon weg kan lopen. Ook halfverharding, zoals grind of split kan regenwater goed verwerken. Kies jij voor grote tegels? Maak dan grote voegen gevuld met grind, zodat het regenwater goed kan infiltreren. Vang het water van je dak op in een regenton en leg een wadi aan. Ontdek daarnaast nog meer manieren om water op te vangen in je tuin.

De aanleg van een kleine tuin zelf doen

De aanleg van een kleine tuin is minder werk en daarom lukt het misschien wel om het zelf te doen; zo kun je veel kosten besparen. Een terras of tuinpad aanleggen, kunnen de meeste mensen ook zelf. Zo kun je ook gemakkelijk zelf een pergola maken, of een containerberging.

Extra tips voor het inrichten van de kleine tuin

  • Wél speelruimte, maar liever niet elke week een postzegel maaien? Leg dan kunstgras.
  • Rond de woning zie je veel schaduwplekken, een ideale plek voor het eetterras.
  • Vergeet losse speeltoestellen. Hang een schommel aan de pergola met behulp van schommelhaken: net zo leuk en je haalt hem er zo weer af.
  • In een ingebouwde tuin pal op het zuiden kan het onaangenaam warm worden. Een dakboom kan koelte bieden of hang een schaduwdoek of parasol op.
Tip!

Een klein balkon of klein terras? Wij hebben nog veel meer tips.

Meer klusadvies

tuinmeubelen-gamma-app
Welke tuinmeubelen passen bij jouw terras? inspiratie
kleine-tuin-inrichten-gamma-app
Hoe richt ik een balkon of klein terras in? inspiratie
balkon-lattenwand-gamma-app
Shop the look: Minimalistisch balkon met hout inspiratie
Deze inspiratie komt voor in