Een toilet is pas compleet met een bijpassende lavabo of wastafel. Als de toe- en afvoervoorzieningen aanwezig zijn, is de eigenlijke installatie een koud kunstje.
In onze klus gaan we uit van een lavabo met één aanvoerleiding. Als de nodige voorzieningen aanwezig zijn, kan je uiteraard ook een kraan voor koud én warm water monteren.
Wanneer je je lavabo gaat vervangen, dan is het handig om gebruik te maken van aanwezig draadstiften (lange bouten met pluggen) waarop de lavabo rust. Moet je nog draadstiften monteren, controleer dan eerst of de bestaande wand stevig genoeg is. Verstevigen kan eventueel met een houten plank (multiplex, triplex …). Als de lavabo rust in een werkblad, hoef je hier uiteraard geen rekening mee te houden.
Als je een lavabo koopt, zit hier een fixatieset bij, inclusief de bouten van zo’n 14 cm lang. Om het oppervlak (email, kunststof of een ander materiaal) van de lavabo te beschermen, bevat een fixatieset vaak ook kunststof ringen die je eerst over de bouten moet aanbrengen, vooraleer je de lavabo er overheen schuift.
Teken de boorgaten voor de draadstiften af op de wand. Meet hiervoor eerst de afstand tussen de montagegaten aan de achterkant van de lavabo. Controleer met een waterpas of de boorgaten loodrecht staan ten opzicht van elkaar. Boor de gaten zo diep als nodig is (meestal rond de 12 tot 14 mm, maar controleer gebruiksaanwijzing van fixatieset) en bevestig de bouten zoals voorgeschreven.
Hang ten slotte de lavabo op door hem over de bouten te schuiven en aan de binnenkant vast te klemmen met de meegeleverde moeren. Normaal gezien bevat de fixatieset twee kunststofringen en metalen volgringen om nog voor de moeren te plaatsen.
De standaardhoogte voor een lavabo is 80 cm. Maar als de mensen in je gezin gemiddeld nogal groot zijn, is het verstandig om de lavabo iets hoger te hangen.
In de lavabo zit al een gat voor de kraan. Bij de lavabo is normaal een draadstang meegeleverd om op de kraan te monteren. Hierop sluit je ook de toevoerleiding aan.
Plaats eerst de draadstang met daarop de kraan door het gat in de lavabo. Met het meegeleverde montageplaatje en een moer kan je de kraan fixeren. Vergeet de dichtingsring niet eerst over de draadstang te schuiven!
Bekijk alle kranenDe afvoerplug is waarschijnlijk meegeleverd, maar kan je ook apart kopen. Deze plaats je in het gat in het midden van de lavabo. Hiervoor moet je één gedeelte van de afvoerplug via de bovenkant van de lavabo op het andere gedeelte aan de onderkant van de lavabo vastschroeven.
Nu kan je de sifon vastmaken aan de afvoerplug met behulp van de schroefkoppeling. Er zijn diverse types, maar de meest gebruikte sifons onder een lavabo zijn:
Gebruik PVC-lijm om de sifon ten slotte aan de afvoer te koppelen.
De naad tussen de wand en de lavabo kan je dichten met kit. Raadpleeg hiervoor onze klus ‘Hoe breng ik siliconenkit aan?’.
Bij een inbouwlavabo breng je de siliconen aan de rand aan de onderzijde van de lavabo voor je hem in het blad laat zakken. Gedroogde siliconenresten die achteraf nog zichtbaar zijn, kan je wegsnijden met een breekmes.