Onkruid en mos tussen de tegels verstoren het aangezicht van je mooie terras en paden. Ook gaat dit ten koste van de duurzaamheid van je bestrating. Wij geven je praktische tips hoe je het onkruid tussen de tegels effectief kunt bestrijden én voorkomen, zonder gebruik van schadelijk glyfosaat.
De meest directe methode om onkruid tussen tegels te verwijderen, is door handmatig wieden. Het voordeel van het onkruid weghalen met de hand is, dat het milieuvriendelijk is en je het onkruid zoveel mogelijk met wortel kunt verwijderen. Toch zal dat bij hardnekkige onkruiden met lange penwortels niet meevallen, denk maar aan paardenbloemen en heermoes. Natuurlijk is dit ook een tijdrovende klus en moet je hiervoor door de knieën.
Met een speciale voegenkrabber kun je het onkruid en (een gedeelte) van de wortels gemakkelijk uit de voegen verwijderen. Nog gemakkelijker werkt een onkruidborstel met steel. Hiermee kun je vanuit een staande positie en door wat druk uit te oefenen het onkruid en mos tussen de tegels verwijderen. Heb je een groot oppervlak aan terrassen en paden, dan kun je gebruik maken van een elektrische onkruidborstel. Met accu-onkruidborstels, zoals de Gloria Weedbrush of de Skill Weedburster hoef je zelf geen kracht uit te oefenen, de staalborstel en de krachtige accu doen het werk.
Je kunt het onkruid tussen de tegels gedeeltelijk weg krijgen door de razend populaire ‘oma weet raad’-adviezen te volgen, ofwel: huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zo kun je bijvoorbeeld kokend water over de onkruidplantjes gieten; de plantjes sterven af, een goedkoop en natuurvriendelijk middel voor het doden van het onkruid. Het nadeel is dat het water al is afgekoeld naarmate het bij de dieper gelegen wortels arriveert en dat niet de gehele plant hiermee verdwijnt. Bovendien heb je heel wat volle waterkokers nodig om een compleet terras schoon te krijgen. Een mengsel van azijn en zout zouden wij niet aanbevelen, omdat het de bodemkwaliteit kan aantasten en dit schadelijk is voor je planten.
Onkruidverwijderaars hadden lang een slecht imago, maar gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat producten die veilig zijn voor het milieu, zoals Naturen onkruid stop! Deze geconcentreerde onkruidbestrijder is ideaal voor paden, terrassen en opritten en al binnen drie uur na het spuiten zie je zichtbaar resultaat. Voor grote oppervlakken is Protect Garden Beloukha Garden een effectief middel. Het bevat niet het schadelijke glyfosaat, maar is wel hardnekkig tegen alle onkruiden. Maak hierbij gebruik van een drukspuit.
Door de juiste maatregelen te nemen bij de aanleg van een terras kun je heel wat onkruid tussen je tegels voorkomen. Onkruidzaden nestelen zich namelijk op plekken waar licht en lucht bij kan en hoe minder ruimte er is tussen je tegels, des te minder zand er voor het onkruid beschikbaar is om zich te vestigen. Kies daarom wanneer je een terras of pad gaat leggen voor tegels zonder facetrand, zodat ze mooi strak tegen elkaar komen te liggen. Wat ook onkruid helpt voorkomen tussen de tegels, is dansant voegcement, dat te gebruiken is bij een terras van betontegels. Dit voegzand geeft een dichte maar niet-verharde voeg. Het helpt niet alleen tegen onkruid, maar houdt je voegen ook insectenvrij.
Ook een bestaand terras kun je de voegen aanvullen met onkruidwerend voegzand.
De onkruidgroei varieert natuurlijk met de seizoenen. Probeer in de lente en zomer regelmatig je terras te inspecteren en onkruid te wieden voordat het zich via de zaden nog verder verspreidt. In de herfst en winter is het vooral belangrijk om de voegen schoon te houden en te voorkomen dat bladeren en ander organisch materiaal een voedingsbodem vormen voor onkruidzaden. Onthoud dat regelmatig onderhoud en een proactieve aanpak de sleutel zijn tot een mooie en opgeruimde tuin.