Wil je comfortabel onder een plat dak wonen, dan is goede dakisolatie een must. Bovendien verlaag je dan de stookkosten aanzienlijk. Een plat dak isoleren, doe je meestal via de bovenkant van het dak. Je plaatst daarbij het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie.
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst te controleren hoe het gesteld is met je huidige dakbedekking. Het is belangrijk dat deze in goede staat en schoon is. Als je op dit moment geen dakbedekking hebt of als de bestaande dakbedekking versleten is en moet worden vervangen, dan is het eerste wat je moet doen het aanbrengen van een dampscherm.
Deze dunne laag roofing doet dienst als een soort beschermend schild voor je dak. Het zorgt ervoor dat vocht buiten blijft en is een belangrijke stap in voor het efficiënt isoleren van je plat dak.
Als je merkt dat je dampscherm moet worden vervangen, is het slim om een nieuw dampscherm onder je dakisolatie te leggen. Hiermee voorkom je dat vocht van de onderliggende verdieping de isolatie bereikt en condenseert.
Begin met het plaatsen van de eerste strook dampscherm vanaf het laagste punt van je dak. Verwijder eerst de beschermfolie aan het uiteinde van het dampscherm. Druk het dampscherm goed aan met je handen. Ga zo door, verwijder de beschermfolie stap voor stap, totdat het hele dampscherm stevig op zijn plaats zit. Zorg ervoor dat het dampscherm aan alle zijden en hoeken boven het uiteindelijke niveau van de isolatie uitsteekt.
Daarna snijd je een nieuwe strook dampscherm en leg je deze parallel aan de vorige strook. Zorg ervoor dat de tweede strook ongeveer 10 cm overlapt met de eerste. Werk op deze manier door totdat je het hele dak hebt bedekt met het nieuwe dampscherm.
Wanneer het buiten koud is, is het handig om het dampscherm even op te warmen met een warmteluchtblazer. Hierdoor zal het dampscherm beter hechten aan de ondergrond.
Nadat je het dampscherm hebt geplaatst, kun je beginnen met het monteren van de PIR-isolatie. Zorg ervoor dat het dampscherm helemaal droog is voordat je aan de slag gaat. Start met het aanbrengen van PU-schuim op het dampscherm, dit doe je in een S-vormige patroon voor een stevige bevestiging. Belangrijk: spuit het schuim niet verder dan de breedte van je isolatieplaat.
Nu leg je de eerste rij PIR-platen in het verse schuim en druk je deze voorzichtig aan. Zorg ervoor dat je de isolatie meteen goed plaatst, want het PU-schuim hecht maar één keer. Zaag het laatste stuk PIR isolatie van de eerste rij op maat zodat deze perfect past. Als je een stuk isolatie op maat moet maken, kun je dat eenvoudig doen met een handzaag of een isolatiemes.
Begin daarna de volgende rij isolatieplaten met het overgebleven stukje van de vorige rij. Werk op dezelfde manier door totdat je het hele dak hebt voorzien van isolatie. Onthoud, precisie is de sleutel tot een goede isolatieklus!
Meer weten? Breng dan een persoonlijk bezoekje aan jouw GAMMA of laat je online adviseren.
Bekijk alle PIR dakisolatieAls je PU-schuim op het dampscherm aanbrengt, is het een goed idee om werkhandschoenen te dragen. Hierdoor voorkom je dat het schuim aan je handen blijft kleven.
Nu je PIR-isolatieplaten op hun plek zitten, is het tijd om de dakbedekking te installeren. Je hebt hier verschillende opties, zoals EPDM, bitumen dakrollen of zelfs een groen dak, afhankelijk van je voorkeur en de specificaties van je project. Kies wat het beste past bij jouw behoeften en stijl.
Bij oudere platte daken voldoet de isolatie meestal niet meer aan de huidige energienormen. Het gevolg? Hogere verwarmingskosten en een dalend wooncomfort.
De oplossing? Je plat dak dubbel isoleren met een extra isolatielaag bovenop de dakconstructie. Daarvoor heb je keuze uit drie opties:
De isolatielaag ligt tussen de draagvloer en de dakbedekking. Je installeert eerst een dampscherm aan op de ondergrond van je dak. Daarboven plaats je de isolatielaag en een nieuwe dakbedekking. Gebruik hiervoor kunststof isolatieplaten of platen van minerale wol.
Je kiest best voor een warm dak wanneer je ook meteen de dakbedekking wil vernieuwen.
De isolatielaag wordt aangebracht bovenop de bestaande dakbedekking. De isolatielaag wordt vervolgens nadien afgewerkt met hout, tegels of grind. Gebruik dan bij voorkeur drukvaste en vochtbestendige isolatieplaten.
Je kiest best voor een omgekeerd dak wanneer je je plat dak als dakterras wil gebruiken of wil kunnen belopen.
Dit is een combinatie van beide bovenstaande methodes. Met andere woorden: de optimale isolatie van je dak!
Bij dubbele isolatie is het belangrijk dat de bovenste isolatielaag een hogere R-waarde heeft dan de onderste isolatielaag. Dit helpt condensatieproblemen te voorkomen en zorgt voor een effectievere isolatie van je ruimte.
Isoleren is een slimme investering die zichzelf op korte termijn terugbetaalt. Bovendien heb je recht op verschillende isolatiepremies bij het isoleren van je dak. Hoeveel kost het gemiddeld om een plat dak te isoleren? Dat hangt af van verschillende factoren:
Ga aan de slag met de isolatie van je plat dak langs buiten, want het is een ecologische en uiterst energiezuinige oplossing!
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je dak? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.