keuzehulp

Welke rookmelder kies ik best?

Alle rookmelders zijn te gebruiken als een vorm van brandpreventie, maar niet alle rookalarmen pakken dat op dezelfde manier aan. In de keuken zou rookdetectie niet de handigste aanpak zijn om te bepalen of er brand is. Dan zou de melder ook tijdens het koken af kunnen gaan. Hieronder zie je de verschillende typen rookmelders en leggen we uit waar hun kracht ligt.

Optische rookmelders

Deze rookmelder kom je het vaakst tegen. Op basis van een infrarood licht detecteert de optische rookmelder of er rookontwikkeling is. Zodra er rook binnen het bereik van de melder komt, slaat deze een duidelijk hoorbaar alarm.

Bekijk het assortiment

Hittemelders

Een hittemelder detecteert geen rook, maar wel snel toenemende of hoge temperaturen. Dit type rookmelder is daardoor goed geschikt om in een dichte keuken te gebruiken. Vaak kunnen de rook of dampen van het koken daar niet goed weg. Een standaard rookmelder is daar gevoelig voor en geeft dan een onnodig signaal. Nadeel is echter dat de brand al voldoende aanwezig moet zijn om de temperatuur van de ruimte te doen stijgen, voordat de thermische melder een signaal afgeeft.

Bekijk het assortiment

Slimme rookmelders

Met slimme (smart) rookmelders ontvang je op verschillende manieren een waarschuwing. Het standaard geluidssignaal blijft een optie, maar je kunt de melder ook koppelen aan andere apparaten. Het alarm informeert je via een telefoontje of e-mail. Bij sommige melders is het mogelijk om een lampje te koppelen dat gaat knipperen in geval van brand. Een innovatieve oplossing voor doven en slechthorenden.

Bekijk het assortiment

Koolmonoxide melders

Met een koolmonoxidemelder pak je een geur- en kleurloos gevaar aan. Met gevoelige sensoren detecteert deze melder koolmonoxide (CO) in de lucht. Deze stof ontstaat door onvolledige verbranding in onder andere verwarmingstoestellen en kan leiden tot koolmonoxide vergiftiging. Je ruikt en ziet de stof niet, maar met een koolmonoxide melder ben je er op voorbereid.

Bekijk het assortiment

Waar plaats je rookmelders?

Volgens brandweeradvies hang je in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop. Wanneer er brand uitbreekt is dat namelijk de belangrijkste vluchtroute. Voor extra veiligheid hang je er één in elke slaapkamer en één in de woonkamer. Plaats ze altijd tegen het plafond en minimaal 50 centimeter van de muur af.

Let goed op bij het plaatsen van een rookmelder. Sommige plaatsen in het huis beïnvloeden de betrouwbaarheid van een melder. Hieronder een aantal tips waar je de melder niet moet plaatsen:

  • Niet voor een ventilator of in de buurt van een ventilatieopening
  • Niet direct boven een verwarming
  • Niet op locaties waar veel tocht voorkomt
  • Niet boven apparatuur waar vocht of damp vanaf komt
  • Niet in de badkamer

Heb je in de badkamer apparatuur staan die brand kan veroorzaken, dan bevestig je een rookmelder in de hal op 50 centimeter van de deuropening van de badkamer.

Zo plaats je een rookmelder

Wetgeving rookmelders

In Vlaanderen en Wallonië zijn rookmelders verplicht in elke woning. In Brussel zijn rookmelders verplicht in huurwoningen. Bekijk hier de huidige regelgeving in jouw regio.

Meer klusadvies

rookmelder-installeren-gamma
Hoe plaats ik een rookmelder in huis? stappenplan
Slimme alarm klein@2x
Slim alarmsysteem inspiratie
Slimme rookmelder@2x
Slimme rookmelder inspiratie
Deze keuzehulp komt voor in