inspiratie

Domotica

Wat is domotica?

Domotica, een samenstelling van ‘domus’ (huis) en ‘robotica’, is een ander woord voor huisautomatisering.
Met een domoticasysteem kan je alle technische voorzieningen in huis – zoals verlichting, zonwering, verwarming en eventueel zelfs de muziekinstallatie - met elkaar verbinden.

Zo wordt het mogelijk om op een heel eenvoudige manier, bijvoorbeeld vanop je smartphone of tablet (zelfs als je niet thuis bent) of via voorgeprogrammeerde scenario’s, alle verschillende toestellen in huis te bedienen. Slimme verlichting, slimme verwarming, slimme alarmsystemen en slimme irrigatiesystemen voor je tuin, ze maken allemaal gebruik van domotica.

Dankzij domotica maak je dus van je woning een slimme woning.

De voordelen van slim wonen en domotica

De tijd dat domotica gelijk stond aan ‘dure snufjes’ en ‘overbodige luxe’ is al lang voorbij.
Slim wonen met behulp van domotica heeft heel wat praktische voordelen.
Met domotica kan je:

1. Je leef- en wooncomfort verhogen.
Met één druk op de knop kan je vanuit je luie zetel de lichten dimmen en de tv aanzetten. Je tuin wordt vanzelf besproeid zodra de grond te droog wordt. Vlak voor je thuiskomst gaat de verwarming al aan, zodat je in een lekker warm huis binnenkomt.

2. Energie, en dus ook geld, besparen.
Zodra jij de deur uitgaat, weet je thermostaat dat de verwarming een paar graden lager kan. Slimme lichtsensoren passen de sterkte van het licht aan de omgeving aan.

3. Je huis beter beveiligen.
Bij afwezigheid kan je met een voorgeprogrammeerd scenario verschillende lichtpunten laten aan- en uitgaan, zodat het lijkt alsof je toch thuis bent.

Hoe werkt domotica?

Domotica kan je opdelen in twee systemen: bekabelde systemen en draadloze systemen.

Bekabelde domoticasystemen werken via een apart kabelsysteem. Net zoals de gewone elektrische kabels voor de voeding, moeten deze kabels overal in huis worden ingewerkt in de muren. Dit brengt veel kap- en breekwerk met zich mee en is dus alleen aangewezen bij nieuwbouw of stevige renovaties. Bovendien kunnen dit soort domoticasystemen best geïnstalleerd en geprogrammeerd worden door een vakman.

Draadloze domoticasystemen daarentegen zijn over het algemeen makkelijk zelf te plaatsen, zonder breekwerk. Ze zijn ook erg gebruiksvriendelijk. De meeste draadloze systemen werken via wifi, en worden aangestuurd via een app op je smartphone of tablet.

Door the Internet Of Things (IOT) zijn de verschillende smart home producten met het internet en met elkaar verbonden. Daardoor kunnen ze zelf in actie komen, zonder dat jij eerst nog op een aparte knop moet duwen. Met andere woorden, het domoticasysteem neemt bepaalde dingen waar en reageert daar vervolgens op met een actie, bijvoorbeeld: een bewegingssensor registreert dat je de trap oploopt en het licht springt automatisch aan.

Voordelen van draadloze domotica

  • Makkelijk en snel te installeren in een bestaand huis, zelfs op bestaande toestellen (retrofit).
  • Je kan het domoticasysteem zelf zo uitgebreid maken als je wilt. Er komen steeds meer slimme producten op de markt die je kan koppelen aan je slimme domotica.
  • Een goede (en veilige) internetverbinding is weliswaar noodzakelijk, maar omdat smart home producten weinig van je netwerk vragen is dit zelden een probleem.

Belangrijke begrippen bij draadloze domotica
Lees meer

Zo maak je je domotica en slimme apparaten veilig
Lees meer

Deze inspiratie komt voor in