1. Product kiezen
De belangrijkste regel als je met tangen werkt, is dat je de juiste tang voor de juiste toepassing gebruikt. Lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing of vraag om raad in de handel.
We onderscheiden volgende soorten tangen:
Als klusser zal je regelmatig een tang moeten gebruiken om karweien uit te voeren. Daarom moet je goed weten wat een tang juist is en welke klussen je ermee kan aanpakken.
Een tang is een gereedschap om voorwerpen stevig beet te pakken en ze daardoor bijvoorbeeld te kunnen verbuigen of platknijpen. Je kunt er ook dunne metalen bladen mee snijden.
Een tang bestaat uit twee hefbomen verbonden door een scharnier, dat het steunpunt vormt, en lijkt daarmee op een schaar. Tangen vind je in de gereedschapskoffer van elektriciens, monteurs, loodgieters, netwerkers en klussers.
De belangrijkste regel als je met tangen werkt, is dat je de juiste tang voor de juiste toepassing gebruikt. Lees dus aandachtig de gebruiksaanwijzing of vraag om raad in de handel.
We onderscheiden volgende soorten tangen:
De nijptang gebruik je om draad door te knippen of om spijkers uit hout te trekken.
Dé tang om moeilijk bereikbare draden door te knippen. De handvaten van kniptangen moeten goed geïsoleerd zijn om elektriciteitsdraden op een veilige manier te kunnen doorknippen.
De buigtang heeft ronde bekken waarmee oogjes gemaakt worden aan draad en kabeleinden. Ook het vasthouden van kleine boutjes en het haaks ombuigen van draad vormen geen probleem voor de buigtang.
Deze tang is erg geschikt om boutjes, pennetjes en spietjes aan te brengen.
Deze sterke tang gebruik je voor het vasthouden van stangen en pijpen. Dankzij de verstelbare bek kan je verschillende buisdiameters probleemloos vastgrijpen.
Deze tang werd ontworpen om de mantel van elektriciteitskabels te verwijderen. Met een instelschroef kan je de dikte van de draad instellen.
De meest bekende tang. Heeft drie functies: buigen, knippen en monteren. Voor het buigen gebruik je de voorkant van de bek. Knippen gaat met de scherpe schaar in de achterkant van de bek. Het vast- en losdraaien van moeren en dergelijke gaat met de ronde uitstulping in het midden van de bek.
De bek van deze tang is met een schroef instelbaar. Bij het dichtknijpen komt een hefboommechanisme in werking, waardoor je materialen onwrikbaar kan vastklemmen.
Om een kabelschoen (metalen huls om het uiteinde van een kabel) mee aan een kabel te bevestigen. De tang is geschikt voor een uiteenlopend aantal kabeldiktes.
Ook popnageltang genoemd. Een tang om popnagels mee aan te brengen. In de industrie gebruikt men meestal pneumatische exemplaren, maar de klusser kan zich perfect behelpen met een gewone blindnageltang. Je bevestigt de popnagel door de pen met de tang eruit te trekken, waardoor de nagel plat gedrukt wordt.
Gereedschap om ronde gaatjes mee in materialen te drukken. Bijvoorbeeld voor het maken van gaatjes in een leren riem.
Tang met zijwaarts gebogen bekken die puntig uitlopen. Geschikt om dichtingsringen mee te verwijderen. Verkrijgbaar voor binnen- en buitenringen.
Speciaal vormgegeven tang die zoals de naam al zegt vooral door loodgieters wordt gebruikt om pijpen vast te nemen om ze vast of los te schroeven. Lijkt qua werkingsprincipe wat op de alom bekende verstelbare steeksleutel.