stappenplan

Hoe voeg ik tegels?

Je tegelwerk is klaar en de tegellijm is voldoende uitgehard? Dan kan je je tegels beginnen invoegen. Dat doe je niet alleen voor het esthetische aspect van de voegen, maar ook vanuit functioneel oogpunt. De perfecte voeg draagt immers bij aan de slipweerstand en voorkomt scheurvorming en beschadigingen. Wil je zeker zijn dat je voegen tegen een stootje kunnen? Lees dan even deze tips en tricks.

stap 1

Voorbereiding

Zoals bij elke klus, helpt een goede voorbereiding je ook bij tegelwerk al een heel eind op weg. Zorg er in eerste instantie voor dat je het juiste materiaal bij de hand hebt. Haal voldoende voegmiddel in huis, maar denk ook aan een voegspaan, een mengkuip en mengstaaf, een spons, een droge doek en een emmer met proper water.

Weet je niet precies welk voegmiddel het meest geschikt is voor jouw tegelproject? Dat is begrijpelijk want die keuze hangt af van verschillende factoren: de plaats waar je hebt getegeld, de voegbreedte en hoe je wil dat je voegen eruit zien. Kies voor een vochtige ruimte bijvoorbeeld voor een waterdicht voegmiddel en gebruik bij buitenbetegeling of tegelwerk op vloerverwarming een flexibel voegmiddel dat de spanningen die ontstaan als gevolg van temperatuurschommelingen kan opvangen.

stap 2

Tegels invoegen

Ben je klaar om eraan te beginnen? Kijk dan eerst even na of de voegen en het tegeloppervlak vrij zijn van lijmresten en verwijder indien nodig overtollige lijm met een voegenkrabber. Zo verzeker je je van een goede hechting, een gelijkmatige droging en een homogene kleur. Daarna maak je het voegmiddel aan volgens de richtlijnen op de verpakking. Laat het een paar minuten staan voor je het gebruikt zodat het voegsel goed kan binden.

Breng nu wat voegmiddel aan op de voegspaan en smeer het diagonaal op de tegels uit. Vul de voegen mooi gelijk met de tegel. Overtollig voegmiddel verwijder je met behulp van je voegspaan. De hoekaansluitingen hoef je niet in te voegen. Daarvoor gebruik je later een siliconenkit.

stap 3

Tegels uitwassen

Wacht even tot de voeg voldoende is uitgehard en reinig dan je tegels met een licht vochtige inwasspons. Maak je spons regelmatig schoon en ververs ook het water in de emmer geregeld zodat je je tegels niet steeds opnieuw vuil maakt en het risico op kleurverschillen in de voegen verkleint. Laat nu de voegen volledig opdrogen en veeg dan nog eens grondig na met een schone droge doek. Zijn er daarna nog resten zichtbaar? Gebruik dan na verloop van een week een cementsluierverwijderaar. Let wel op, dit product bevat een licht zuur en kan je dus enkel gebruiken op keramische en niet-kalkhoudende natuurtegels.

stap 4

Afdichten van de naden

Als alle tegels gevoegd zijn, kit je de hoeken en randen af met een aangepaste elastische en waterdichte siliconenkit. Gebruik hiervoor het juiste spuitpistool en wrijf de voeg met je vinger glad om overtollig product te verwijderen. Tegels afkitten zorgt ervoor dat alle voegen, kieren en naden in de ruimte op een goede manier zijn afgedicht. Hierdoor kan er geen water worden doorgelaten of vuil achterblijven en krijgt schimmel geen kans.

Benodigdheden

Dit stappenplan komt voor in