Je tuinhuis beitsen is altijd een goed idee. Beits zorgt voor een frisse uitstraling, en zorgt er ook voor dat je tuinhuis langer meegaat. Met twee of drie lagen beits bescherm je je tuinhuis tegen weersinvloeden. Dankzij de vochtregulerende werking zorgt beits er voor dat nat hout niet gaat rotten. In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je een tuinhuis beitst.
Nieuw tuinhout moet je afstoffen en daarna goed ontvetten. Je kan het preventief behandelen met een aangepast beschermingsproduct tegen houtrot, houtworm en schimmels.
Verweerd tuinhout moet je grondiger reinigen met water en een reinigingsmiddel. Gebruik een spons of - indien nodig - eerst een tuinslang om het hout met water te reinigen. Sterk vervuild hout reinig je best eerst met een aangepast reinigingsmiddel voor buitenhout en een schuurborstel of harde spons.
Laat het hout vervolgens volledig drogen (minstens 24u) voor je het opschuurt en/of verder behandelt.
Gebruik de hogedrukspuit steeds met een matige druk (max 100 bar) en open straal om te vermijden dat je de vezels van het hout beschadigt.
Aangetast of beschadigd hout moet je eerst herstellen of behandelen met een aangepast middel. Oude beitslagen mogen in principe blijven zitten: een lichte schuurbeurt volstaat in dit geval. Nieuw, verweerd of vergrijsd hout heeft wel een aangepaste schuurbeurt nodig.
Beits je een tuinhuis? Plak ramen, regenpijpen en andere delen die niet behandeld moeten worden af met tape en plasticfolie.
Behandel nieuw hout zo snel mogelijk nadat het geplaatst is. Onbehandeld hout zal verweren en vergrijzen onder invloed van het weer, wat de duurzaamheid én de looks niet ten goede komt.
Gebruik een verfspuit voor een grotere schutting. Dat gaat sneller en je kan ook gemakkelijker verven in de hoeken.
Bij beitsen van houtwerk buiten is het gebruik van een primer over het algemeen niet nodig. Toch is in sommige gevallen een primer wel nuttig. Bij nieuw, onbehandeld hout is een voorbehandeling met een geschikte primer aangewezen om houtrot, blauwschimmels en houtworm te vermijden. Bij tropische houtsoorten die makkelijk doorbloeden zorgt een primer voor een mooi egaal resultaat.
Roer de beits goed om voor en tijdens het gebruik. Breng de eerste laag beits aan en laat goed drogen. Breng op dezelfde manier een tweede laag - en indien nodig een derde laag - beits aan. Op hout dat al eens gebeitst was en waarvan de eindlagen nog in goede staat zijn of wanneer je dekkende beits gebruikt volstaan twee lagen.
Behandel een tuinhuis altijd zowel langs de buitenkant als de binnenkant. Op die manier kan het hout niet uitzetten en zal je houtrot voorkomen.
Nieuw tuinhuis plaatsen? Behandel het met beits voor je het monteert. Zo kan je makkelijk overal bij en ben je zeker dat het hout optimaal beschermd is.