Het gras maaien, lavendel snoeien en groenten zaaien in de vollegrond. In april komt het tuinseizoen langzaam maar zeker op gang. Dat betekent ook dat je je terras en tuinmeubelen weer kunt schoonmaken en beitsen. Of een nieuw terras kunt aanleggen: we moeten immers wél genieten van die zon!
Eindelijk kunnen we weer lekker buiten zitten. Maak je tuinmeubelen schoon, zet houten tuinmeubelen in de olie en haal je tuinkussens tevoorschijn. Als de buitentemperatuur boven de 10 °C is (en bij droog weer), kun je aan de slag met het beitsen van je tuinmeubilair en ander tuinhout, zoals de schutting of het tuinhuis.
Wil je een nieuw terras aanleggen? Hout, beton, keramisch of kunststof, wij hebben een stappenplan voor elk soort terras.
Heb jij lavendelplanten in je tuin staan? Om de plant jong en fris te houden, moet je lavendel snoeien in het voorjaar; april is de juiste maand hiervoor. Hoewel dit de hoofdsnoei is van deze kleine heester (in de nazomer mag je lavendel nog eens toppen), is het belangrijk dat je niet té diep knipt. Blijf een stukje boven de houtige delen, dan weet je zeker dat de lavendel weer opnieuw uitloopt.
Knip de oude bloemen van de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) weg, vlak boven de nieuwe knoppen. Is hij tot een grote struik uitgegroeid? Dan kun je hem snoeien door enkele van de oudste takken weg te knippen. Doe je dit elk jaar, dan houd je hem mooi jong. Knip niet in één keer de hele struik kort, want dan zal hij dit jaar niet in bloei komen. De pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ mag je wel rigoureus terugknippen. Een uitleg lees je bij hortensia snoeien.
Op een vorstvrije en bewolkte dag in april mogen er nog veel meer struiken gesnoeid worden. Zo snoei je rozen in de lente, maar ook andere zomerbloeiende struiken, zoals de vlinderstruik, Abelia en Lavatera. Uitgebloeide vroegbloeiers zoals winterheide en Viburnum zijn nu ook aan de beurt. Voor het snoeien van de beukenhaag is het nog wat te vroeg, maar met ligusterhagen en taxushagen mag je wel al aan de slag.
De rupsen van de buxusmot kruipen nu alweer uit hun overwinteringsplaats: dit is hét moment om ze te bestrijden. Wees ook alert op slakken, want die beginnen nu met het leggen van eitjes en dat kunnen er wel honderden per dag zijn. Ga na een regenbui of in de schemer op zoek naar slakken, dan liggen ze voor het oprapen. Nog makkelijker is om ze te bestrijden met een biologisch anti-slakkenmiddel, of plaats een slakkenval in je tuin.
Vanaf deze maand kun je er echt niet meer omheen, het gras begint weer te groeien en dat betekent dat je weer regelmatig mag gaan maaien. Laat in het begin wat langere tijd tussen de maaibeurten en stel de grasmaaier wat hoger af. Tegen het eind van de maand kun je waarschijnlijk weer overgaan op het wekelijkse gras maaien.
Zit er veel mos in je gazon? Deze maand kan je je gazon nog verticuteren, in mei is het daarvoor te laat. Denk er wel aan om nadien een zand- en potgrondmengsel over de kale plekken te strooien en eventueel opnieuw in te zaaien. Ook mag je het gazon nu voor het eerst bemesten.
Nu de grond opwarmt, kun je je border aanvullen met nieuwe vaste planten. Ook is dit hét moment om wintergroene struiken aan te planten of te verzetten. Let erop dat je ze nadien wel genoeg water geeft. Op je terras kun je het gezellig maken door potten te vullen met viooltjes en Primula’s, dé blikvangers van april. Bekijk onze planttips.
Je kunt deze maand ook aan de slag met het voorzaaien van eenjarige planten binnenshuis, zoals de middagbloem. Kies een goede zaai- en stekgrond en zaai ze in een kweekbakje op je vensterbank. Dahliaknollen kun je nu ook alvast op een vorstvrije plek in pot voortrekken, zo geniet je eerder én langer van de bloei.
Sla, spinazie, snijbiet en wortel: je kunt nu al aan de slag met het zaaien van groenten in de vollegrond! Voor sommige gewassen is het nog wat te vroeg, omdat die meer warmte nodig hebben. Deze gewassen kun je wel al kweken in een kweekbak, omdat je zaaigoed hierin beschermd groeit tegen overvloedige regen, wind en nachtvorst.