Nu de bladeren van de bomen vallen, zijn de meeste tuinklussen geklaard. Toch is het seizoen nog niet voorbij: het grasmaaien, aanplanten en bemesten, gaat gewoon door. Ook kun je in oktober een composthoop beginnen en je tuinhout beitsen.
De bladeren vallen, een perfect moment om een composthoop te beginnen. Het grasmaaisel van de laatste maaibeurten kan op de hoop, samen met het fijngeknipte snoeiafval van hagen en struiken. Is je tuin niet groter dan 400 m²? Maak dan gebruik van een compostvat. Voor een grotere tuin heb je een composter nodig, met een inhoud van soms wel 1300 liter. Bij Hoe moet ik composteren lees je wat je nodig hebt om rijpe compost te maken.
Voeg compostmaker toe aan de hoop om het composteringsproces op gang te helpen.
Nu het in de tuin weer wat rustiger is, heb je misschien wat tijd over om je tuinhout in de beits te zetten. Kies hiervoor een dag uit dat het warmer is dan dertien graden, dan droogt de beits snel. Lees meer bij:
Stop nog niet met grasmaaien. Gebruik een opvangbak achter de maaier, de mix van bladeren en grasmaaisel kun je gebruiken op de composthoop, maar je kunt het ook als mulchlaag gebruiken in de moestuin. Stel de maaier richting het einde van de maand wel wat hoger af.
Wil je dat je grasmat mooi dichtgroeit voordat de winter begint? Strooi dan deze maand nog een speciale najaarsmest voor het gazon, die minder stikstof bevat. Het geeft je gras een mooie, groene kleur, gaat mosvorming tegen en het gazon is beter bestand tegen de vorst.
Deze maand kun je je gazon nog voor de tweede keer verticuteren. Na deze klus kun je de kale plekken opnieuw inzaaien. Doe dit bij voorkeur aan het begin van de maand, want in de warme grond ontkiemen de graszaden beter.
In principe kun je bloembollen poten tot ver in december, maar hoe eerder je ze poot, hoe verser de bollen zijn en hoe beter het resultaat. Dat geldt zeker voor sneeuwklokjes en narcissen. Poot de bollen twee tot tweeënhalf keer zo diep als hun eigen hoogte. Voor kleine bolletjes is een pootstok een handig hulpmiddel, voor grotere bollen een bollenplanter.
In oktober hoeft er niet veel gesnoeid te worden in de tuin. Voor de bomen en struiken geldt dat je beter kunt wachten tot na de bladval en sommige planten kun je zelfs beter heel de winter niet snoeien, zoals siergrassen. De bruine halmen hebben veel sierwaarde en vormen bescherming voor de plant. Ook veel vaste planten hebben nog sierwaarde. Knip wel de planten weg die omvallen of lelijk groeien. Gebruik hiervoor een snoeischaar.