Behangen met vliesbehang? Dat is een handige en snelle manier voor het wegwerken van kleine scheuren en barstjes. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur met vliesbehanglijm hoeft in te smeren en direct vanaf de rol kunt behangen. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig. Ook kun je vliesbehang eenvoudig in één keer verwijderen. Laat het behang 24 uur acclimatiseren voordat je deze aanbrengt om krimpen te voorkomen. Voor een optimaal resultaat dient de temperatuur van de te behangen ruimte tussen de 18-21ºC.
Check van tevoren of alle behangrollen hetzelfde kleurnummer of batchnummer hebben.
Schakel de stroom uit en controleer met een spanningszoeker of je de juiste groepen hebt uitgeschakeld. Verwijder de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars. Eventuele gaten in de muur vul je op. Voor een optimaal resultaat maak je de muur egaal van kleur.
Zorg dat je kan werken in een constante temperatuur, anders loop je het risico dat de naden nadien terug open komen. Breng eventueel bij nieuw pleisterwerk en gipsplaten eerst een aangepaste grondlaag aan voor een duurzaam resultaat.
Kijk of het deurkozijn waterpas is, zodat je deze kunt gebruiken als loodlijn. Is het kozijn niet waterpas of heb je geen kozijn in je wand? Meet dan de totale breedte van de wand en bepaal op welke afstand van de hoek je de loodlijn wilt plaatsen. Hierdoor voorkom je dat je een zeer smalle baan aan het einde overhoudt. Teken vervolgens met een rechte lat en een lange waterpas een loodrechte startlijn op de wand.
Begin altijd met behangen vanaf het raam. Dan valt het licht in de behangnaden waardoor ze nauwelijks opvallen.
Smeer de muur in met vliesbehanglijm. Breng in een keer meer dan een baanbreedte aan. Let hier wel op hoe zuigend je muur is. Dit is te merken aan hoe snel de lijm wordt opgenomen in de muur. Is de muur zuigend breng dan nogmaals de vliesbehanglijm aan. Zorg dat je voldoende lijm gebruikt. Breng de lijm aan met een langharige rol en verdeel deze zo egaal mogelijk. Gemiddeld gebruik je 150 à 200 gram behanglijm per vierkante meter vliesbehang.
Plak de eerste baan strak langs de loodrechte startlijn. Strijk de baan licht aan met een behangspatel en een droge doek. Behang direct vanaf de rol, zo kun je het behang makkelijk verplaatsen als dit nodig is. Snijd daarna het behang aan de boven- en onderzijde af met behulp van een behangliniaal en een breekmes.
Verwijder overtollige lijmresten met een lichtvochtige doek. Probeer kleine luchtbellen niet te verwijderen! Deze verdwijnen zodra de lijm volledig is opgedroogd.
Plak de volgende baan tegen de eerste baan (je laat de rand van de volgende baan naadloos aansluiten op de vorige baan). Zoek, als je vliesbehang met een dessin gebruikt, het patroon op en plak deze tegen de eerste baan aan. Reken bij behang met een motief op verlies. Hoe groter en complexer het motief, hoe meer verlies.
Bij een uni behang is het advies vaak om de stortend te plakken. Dit betekent dat je de volgende baan in tegengestelde richting van de reeds geplakte baan moet plakken. Raadpleeg altijd het etiket. Het is dan vaak makkelijker om de volgende baan al op maat te knippen.
Gebruik een behangnadenroller voor een nog mooier en strakker resultaat.
Meet voor de laatste baan de breedte van het laatste te behangen stukje muur. Knip de behangrol met een behangschaar alvast af op de juiste breedte. Zorg dat je hierbij een klein stukje in de breedte overhoudt. Hierdoor kun je de baan makkelijker plakken en op maat snijden met een breekmes. De droogtijd van vliesbehanglijm varieert tussen de 12 en 24 uur. Volg voor de zekerheid de instructies op de verpakking van de lijm.
Plak het behang ook over de stopcontacten en schakelaars. Wrijf de omtrek stevig aan. Snijd vervolgens het middenstuk uit met een scherp mes.