stappenplan

Hoe snoei ik een vlinderstruik?

Vlinders zijn verzot op de geurende bloemen van de vlinderstruik (Buddleja davidii) en wij zelf ook! Elk voorjaar de vlinderstruik snoeien, houdt de struik jong en zorgt voor een compacte en rijkbloeiende struik.

Wanneer vlinderstruik snoeien

Het beste kun je de vlinderstruik snoeien rond eind maart of in april als het niet meer vriest. De Buddleja snoeien doe je bij zacht weer. Blijft het stevig vriezen dan kun je de klus beter uitstellen. Sommige mensen kiezen ervoor om de vlinderstruik in het najaar te snoeien. Dat kan ook, maar let dan wel op dat de takken niet zo diep gesnoeid mogen worden als in het voorjaar, anders kan de struik vorstschade oplopen. Bovendien loop je zo ook het mooie winterbeeld mis.

Waarom Buddleja snoeien

De vlinderstruik of Buddleja bloeit op nieuw hout, ofwel, op de takken die komend seizoen aan de struik zullen verschijnen. Hoe meer jonge scheuten er zijn, hoe meer bloemen er dus zullen ontstaan. Net als bij lavendel zal de onderzijde van de vlinderstruik langzaam verhouten en aan deze delen komen geen bloemen. Als je de vlinderstruik niet snoeit, zal de struik steeds verder verhouten. Er komen minder bloemen aan de struik en de bloemen verschuiven steeds verder naar het uiteinde van de takken waardoor je ze eigenlijk nog nauwelijks ziet. Kortom, je moet de vlinderstruik snoeien om hem jong en compact te houden.

Vlinderstruik snoeien

De nieuwe scheuten van de vlinderstruik beginnen vaak al in de winter te groeien. Ga je de vlinderstruik snoeien, dan kunnen er al knoppen in zitten. Wees niet bang om ze weg te snoeien want de nieuwe scheuten zullen snel weer uitlopen. Knip alle takken terug tot op ongeveer vijftig centimeter hoogte, vlak boven de nieuwe scheuten. Door deze drastische snoei zal de Buddleja krachtig terugkomen en ook nieuwe grondscheuten gaan maken, waardoor de struik zichzelf binnen enkele jaren compleet verjongt. Snoei ook elk jaar een of twee oude, knoestige takken weg op twintig centimeter hoogte.

Zomersnoei

De vlinderstruik is een snelle groeier, in juni heeft hij vaak al een hoogte van twee meter bereikt. Dit is een goed moment om de toppen uit de struik te knippen. Op deze manier stop je de groei in de hoogte en zal de vlinderstruik zich beter gaan vertakken. Ook ligt de focus nu op de aanmaak van bloemen. Blijf tijdens de bloei steeds de uitgebloeide bloemen wegknippen zodat je de aanmaak van nieuwe bloemen blijft stimuleren. Op deze manier blijft de vlinderstruik extra lang doorbloeien.

Gereedschap voor vlinderstruik snoeien

Ga je de vlinderstruik snoeien, dan kun je de takken het beste knippen met een takkenschaar. Deze is voorzien van lange armen waardoor je veel minder kracht hoeft te zetten dan bij een gewone snoeischaar. Met de takkenschaar kun je takken tot wel vijf centimeter doorsnede doorknippen. Voor de oude, knoestige takken kun je beter een takkenzaagje gebruiken. Het toppen van de vlinderstruik in de zomer en het wegknippen van de uitgebloeide bloemen kun je doen met een gewone snoeischaar. Uiteraard is het belangrijk dat al je snoeigereedschap scherp is.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een buxus? - Thumbnail
Hoe snoei ik een buxus? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik een hortensia? - Thumbnail 1
Hoe snoei ik een hortensia? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe snoei ik mijn rozen? - Thumbnail
Hoe snoei ik mijn rozen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in