stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

Steeds meer mensen kiezen voor een zwembad om tijdens warme dagen te genieten van verkoelend water. Tegenwoordig is het namelijk erg eenvoudig om je zwembadwater mooi helder en gezond te houden. Daarom vind je bij GAMMA zwembaden die je makkelijk combineert met filters en pompen. In 5 stappen tonen we hoe je zelf de waterkwaliteit regelt.

Vul het zwembad met water
stap 1

Vul het zwembad met water

Klaar om je zwembad te vullen? Hierbij heb je keuze uit regenwater of leidingwater. Belangrijk is om hiervoor nooit grondwater te gebruiken, omdat dit te veel ijzer bevat en een bruine kleur heeft. Elk type water heeft een eigen samenstelling en een bepaalde 'pH-graad' of zuurtegraad:

  • Regenwater: Regenwater is doorgaans licht zuur waardoor de pH-waarde te laag is. De ideale pH-waarde ligt tussen 7 en 7,6. Door de licht zure samenstelling voelt regenwater van nature zacht aan en dat is een bijkomend voordeel. Met regenwater bespaar je bovendien veel geld uit op jouw waterfactuur.
  • Leidingwater: Leidingwater heeft meestal een pH-waarde tussen 7,5 en 8. Dan ligt de pH boven 7 en is het water basisch of alkalisch. Door deze hoge alkaliteit heeft het water vaak een hoge hardheid. Deze 'calciumhardheid' is een maatstaf voor het gehalte aan kalk- en magnesiumverbindingen. Hoe harder het water, hoe meer neerslag van kalk er achterblijft op de zwembadwanden of in de filters. Daarom heb je bij leidingwater producten nodig om kalkafzetting te voorkomen.
Meet de waterkwaliteit
stap 2

Meet de waterkwaliteit

Hieronder vind je de vier parameters die de waterkwaliteit bepalen. Deze kwaliteit is belangrijk om het water helder te houden en om ervoor te zorgen dat het geen irritatie aan de ogen en huid veroorzaakt.

1. De pH-waarde of zuurtegraad
Zorg ervoor dat de pH tussen 7,0 en 7,6 ligt.
2. De hardheid van het water
Zorg ervoor dat de calciumhardheid tussen de 100 en 200 mg/l ligt.
3. De alkaliniteit
Zorg voor een alkaliniteit van +-100 ppm ('parts per million' of g/m³).
4. Het chloorgehalte
Chloor werkt ontsmettend en doodt bacteriën en algen. Daarom heb je ook chloortabletten nodig. Het chloorgehalte ligt idealiter tussen 1 en 2 ppm.

Al deze waarden meet je eenvoudig met de BSI test strips, de BSI test kit en/of de BSI pH-meter.

De waarden op peil houden
stap 3

De waarden op peil houden

Hoe sneller je de waarden op het gewenste peil zet, hoe minder werk je hebt om het water gezond en helder te houden. Daarom is het aanbevolen om de waterkwaliteit te meten zodra je zwembad gevuld is. Bekijk welke producten je nodig hebt om alle waarden op het juiste peil te brengen:

1. De juiste pH-waarde
Is je pH-waarde lager dan 7? Gebruik dan BSI pH up.
Is je pH-waarde hoger dan 7,6? Gebruik dan BSI pH Down.
2. De juiste hardheid
Heb je kalkrijk water? Gebruik dan BSI Calc Free uit de startset om kalkafzetting tegen te gaan, zelfs al heb je een waterontharder.
3. De juiste alkaliniteit
Is je alkaliniteit lager dan 100 ppm? Gebruik BSI Alkalinity UP om de alkaliniteit te verhogen.
Is de alkaliniteit te hoog? Gebruik dan eerst pH Down poeder om de alkaliniteit te laten dalen en gebruik vervolgens BSI pH Up Liquid om de pH-waarde te corrigeren. Volg aandachtig de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
4. Het juiste chloorgehalte
Het chloorgehalte ligt bij voorkeur tussen 1 en 2 ppm. De eerste keer gebruik je BSI snelwerkend chloor. Laat het water ongeveer 1 uur circuleren. Na 6 uur kan je zwemmen. Vanaf de volgende dag gebruik je BSI langwerkende chloortabletten. Leg het chloortablet in een zwembadvlotter en vervang de tablet als deze op is.

Tip!

De BSI Startset bevat alle nodige producten om je zwembadwater voor de eerste keer optimaal te krijgen.

Zorg voor een goede filterinstallatie
stap 4

Zorg voor een goede filterinstallatie

Elk zwembad heeft een degelijke filterpomp nodig om alle vuile deeltjes weg te filteren en om het water voldoende te laten circuleren. Bij GAMMA vind je krachtige pompen die grote hoeveelheden water rondpompen en zuiveren. Hierdoor voorkom je dat het water stilstaat en algen of bacteriën de kans krijgen om te groeien. Filter daarom je zwembad dagelijks, bij voorkeur gedurende 4 - 12 uur.

Bekijk alle filterpompen
Blijf je zwembad onderhouden
stap 5

Blijf je zwembad onderhouden

Een zwembad heeft het hele jaar door onderhoud nodig. Zeker bij hoge temperaturen ontwikkelen algen en bacteriën zich sterker. Ook onweersbuien zorgen voor een explosieve algengroei. Andere vervuiling ontstaat door het gebruik ervan. Hoe meer mensen het zwembad gebruiken, hoe intensiever het onderhoud.

Test daarom elke week opnieuw het zwembadwater en stuur bij waar nodig met de juiste producten. Bij voorkeur test je steeds op dezelfde dag. Maak er een goede gewoonte van om elke week BSI Cristal Clear toe te voegen aan je zwembadwater. Zo blijft het water mooi helder.

Tip!

Heb je een klein zwembadje? Gebruik dan de BSI Mini Pool om je water gedurende 4 tot 6 dagen helder te houden. Het is het ideale chloorvrije onderhoudsproduct voor helder en zuiver water in kleine zwem- en plonsbaden. Geschikt voor zwembaden van maximum 1000 liter.

Meer klusadvies

kindvriendelijke tuin
10 tips voor een kindvriendelijke tuin stappenplan
gazon-herstellen
Hoe herstel ik mijn gazon? stappenplan
Thumbnail BBQ
De ideale BBQ kopen: welke barbecue moet je kiezen? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in