Door- en herbloeiende heesterrozen
Deze rozensoorten kun je beter de eerste jaren niet teveel snoeien. Als er na verloop van jaren teveel takken zijn ontstaan, knip er dan een paar terug tot vlak boven de grond. Snoei krachtige hoofdtakken terug tot op twee derde en zwakkere takken tot op een derde van de lengte. Knip oude heesterrozen die niet meer goed bloeien terug tot zo’n 15 cm boven de grond.
Klimrozen snoeien
Klimrozen bestaan meestal uit vier of vijf hoofdtakken die bevestigd zijn aan een pergola of raamwerk. De zijscheuten die hieruit groeien, dragen in de zomer bloemen. Snoei de zijscheuten tot op twee knoppen vanaf het begin van de hoofdtak weg om de bloei te stimuleren. Haal ook om de paar jaar enkele oude, dikke takken tot vlak boven de grond weg. Wees niet bang om te snoeien: ze worden snel weer vervangen door nieuwe uitlopers.
Zomersnoei bij rozen
Wil je de bloei bij rozen blijven stimuleren, knip dan tijdens de bloei geregeld de uitgebloeide bloemen weg. Op deze manier voorkom je dat de roos zijn krachten verspilt aan zaadvorming. Vooral doorbloeiende rozen snoeien rond eind juli levert vaak een complete tweede bloei op. Het wegknippen van de bloemen doe je tot het eerste vijftallige blad; vanaf hier zal de roos opnieuw uitlopen. Houd bij het snoeien rekening met de soorten die na de bloei bottels krijgen; snoei je deze rozen in de zomer terug dan zal je niet kunnen genieten van de prachtige bottels. Je kunt er dan voor kiezen om de uitgebloeide bloemen wél te laten zitten.
Gereedschap voor rozen snoeien
Bij rozen snoeien kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Voor dikkere takken heb je een takkenschaar of zelfs een takkenzaag nodig. Draag bij rozen snoeien altijd lange handschoenen die je handen en armen beschermen tegen de stekelige takken.