Je gevel schilderen geeft je huis direct een nieuwe en frisse uitstraling. Maar waar moet je rekening mee houden als je een buitenmuur gaat schilderen? En hoe krijg je een perfect resultaat? In dit GAMMA stappenplan lees je hoe je de gevel van je huis het beste schildert.
Wil je de hele buitenkant van je woning aanpakken? Begin dan met het houtwerk (ramen, deuren, luiken en dakgoot) en doe de gevel als laatste. Het is immers altijd makkelijker om hout af te plakken dan muren.
Ga je een buitenmuur schilderen? Hou dan het weerbericht goed in de gaten. Verven bij ongunstige weersomstandigheden heeft immers geen enkele zin. Dit wil zeggen:
Een goed gereinigde ondergrond is belangrijk voor een geslaagd eindresultaat.
Om je verfklus tot een goed einde te brengen is het belangrijk dat de ondergrond schoon, vast, egaal en droog is.
Egale muren
Droge muren
Afplakken
Een geschikte kleur kiezen is natuurlijk belangrijk, maar ook de keuze van de verfsoort en het juiste gereedschap draagt bij aan een mooi en duurzaam eindresultaat.
Haal een nieuwe borstel een paar keer over een stukje schuurpapier en rol hem tussen je handen om losse haren te verwijderen. Nieuwe roller? Maak hem eerst goed nat en rol er een paar keer mee over een stuk karton.
Buitenmuren worden voortdurend blootgesteld aan weer en wind. Het aanbrengen van een aangepaste grondlaag of primer is in veel gevallen noodzakelijk voor een optimaal en duurzaam eindresultaat.
Op ongeschilderde, herstelde of intensief gereinigde (bv. antimosbehandeling) buitenmuren breng je steeds een primer aan. Deze zorgt voor een goede basis voor de eindlagen. Muren die reeds geschilderd waren en nog in goede staat zijn hoeven in principe geen grondlaag.
Werk de muren af in twee eindlagen. Gebruik een borstel voor de hoeken, randen, voegen en moeilijk bereikbare plaatsen en een langharige façaderol voor de grote oppervlakken. Laat de eerste laag goed drogen voor je een volgende eindlaag zet.
Dicht - na de grondlaag en voor het aanbrengen van de eindlagen – alle kieren en aansluitingen met het houtwerk af met een elastische en overschilderbare acrylaatkit.
Probeer elke laag er in één keer op te zetten. Moet je het werk toch onderbreken, werk dan het vlak waar je aan bezig bent af en eindig in een hoek. Zo zal de nieuwe aanzet het minst opvallen.
Tussen twee lagen is het niet nodig om het gereedschap te reinigen. Schraap de meeste verf eraf en stop de roller en borstel in een plastic zak die je stevig dichtbindt.