keuzehulp

Welke accuboormachine kies ik voor mijn klus?

Accuboormachines zijn handig en erg gebruiksvriendelijk. Vaak wordt ook de benaming accuschroefboormachine gebruikt. De meeste van deze toestellen kunnen zowel schroeven als boren. Ze zijn niet ontworpen voor heel zwaar boorwerk, maar je kan er prima mee boren in hout, gips, dun metaal en kunststof.

Accuboormachine kiezen

Bij het kiezen van een accuboormachine hou je best rekening met volgende zaken: Doe je vooral kleine, lichte klussen (bv. af en toe boren in hout of gips), of ook het zwaardere werk (houten meubels monteren, boren in dikke planken en steen)? Hoe vaak en hoe lang wil je de machine gebruiken?

Afhankelijk hiervan kies je voor een accuboormachine met meer of minder kracht. Die kracht kan je afleiden uit drie kenmerken:

Tip!

Overweeg je de aankoop van een accuboormachine? Ontdek de vele voordelen van een accuplatform.

Zware of lichte klus? Kies een aangepast voltage

De accu van een boormachine heeft een bepaalde spanning, uitgedrukt in volt. Die spanning bepaalt de kracht van het toestel. Hoe meer volt een accu heeft, hoe krachtiger je boormachine is. Accuboormachines zijn minder krachtig dan de machines met snoer hoewel machines met een hoger voltage ook geschikt kunnen zijn voor zwaardere klussen. Voor langdurig en zwaar boorwerk zijn ze niet geschikt.

  • 3.6 volt: Voor licht schroefwerk. Bijvoorbeeld voor het monteren van kastjes.
  • 10.8 volt: Voor licht schroef- en boorwerk in materialen als hout of gips.
  • 12 volt: Voor schroef- en boorwerk in materialen als hout of gips.
  • 14.4 volt: Qua voltage veelzijdig, geschikt voor verschillende klussen. Zowel monteren van meubels, boren van gaten of schroeven in planken gaat prima.
  • 18 volt: Geschikt voor het iets zwaardere boorwerk, ook in hardere materialen zoals metselwerk. Het extra voltage maakt schroefwerk makkelijker.

Welk accuboormachine kies jij?

Bosch schroefboormachine accu Universal Drill 18 Systembox 18V
Uitstekend beoordeeld
710 klantreviews
De accuschroefboormachine UniversalDrill 18 van Bosch, de beste prijs voor een 18 V accuschroefboormachine in de markt! De accuschroefboormachine met twee standen UniversalDrill... De accuschroefboormachine UniversalDrill 18 van Bosch, de beste prijs voor een 18 V accuschroefbo...
169.
00
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in accuboormachine
Lux accu schroefboormachine 20 V met accu en lader
Uitstekend beoordeeld
122 klantreviews
De LUX accu boormachine set bevat één LUX 20V / 2Ah accu, één 20V acculader en de LUX accu boormachine. Deze boormachine heeft een maximaal koppel van 35 Nm, dit maakt de machin... De LUX accu boormachine set bevat één LUX 20V / 2Ah accu, één 20V acculader en de LUX accu boorma...
79.
99
Bekijk alles in accuboormachine
Bosch klopboormachine Universal Impact 700 met accessoires
17 klantreviews
De Bosch klopboormachine Universal Impact 700 is een compacte maar krachtige machine voor al jouw boorklussen. Dankzij zijn lichte gewicht van 2 kg en 700 watt motor op netspann... De Bosch klopboormachine Universal Impact 700 is een compacte maar krachtige machine voor al jouw...
139.
00
Alleen ophalen in de winkel
Bekijk alles in klopboormachine
GAMMA accuschroevendraaier AS-3.6LI
62 klantreviews
Met de compacte GAMMA accuschroefmachine 3.6 volt kun je alle schroefwerkzaamheden in huis eenvoudig aan. De draaibare antislip handgreep van deze machine is de oplossing voor h... Met de compacte GAMMA accuschroefmachine 3.6 volt kun je alle schroefwerkzaamheden in huis eenvou...

Het belang van het koppel en versnellingen

De kracht van een accuboormachine wordt ook bepaald door het koppel (het draaivermogen, uitgedrukt in Newtonmeter, Nm) en het aantal versnellingen (snelheden). Het koppel, ook wel slipkoppeling genoemd, kan je aanpassen door aan de instellingsring op de accuboormachine te draaien: hoe hoger het koppel, hoe zwaarder de klus is die je kan doen.

Wil je veel kracht beschikbaar voor het schroeven en boren, kies dan een machine met een hoog koppel. Door het koppel aan te passen aan de specifieke klus (soort schroef of boor, hardheid materiaal etc…) kan je ook voorkomen dat de machine gaat doorslippen. De machine stopt met draaien zodra er te veel weerstand is waardoor je vermijdt dat de boor vastloopt of de schroefkop doldraait. Enkele waarden die je kunnen helpen:

  • 55 Nm of meer: zeer krachtig schroeven en boren in bijvoorbeeld tropisch hardhout.
  • 40 Nm of meer: krachtig schroeven en boren in bijvoorbeeld eik.
  • 25 Nm of meer: schroefwerk in bijvoorbeeld teak- of notenhout.
  • Minder dan 25 Nm: licht schroefwerk in zachtere houtsoorten als grenen en vuren.

Bij een accuboormachine met twee versnellingen is er één versnelling voor schroeven en één versnelling voor boren. De standen zijn meestal instelbaar via een schuifknop op de bovenkant van de accuboormachine.

Er zijn ook machines die slechts één versnelling hebben. Deze zijn eigenlijk alleen geschikt voor schroefwerk en voor boorwerk in houten oppervlakten. Daarnaast zijn er ook machines die meer dan 2 versnellingen hebben. Hierdoor heb je nog meer controle over het boor- en schroefwerk.

Tip!

Het koppel en de versnellingen moet je steeds aanpassen aan de klus, het type boor en het materiaal waarin je wilt boren of schroeven. Lees hier meer over het Gebruik van een accuboormachine

Hoe vaak ga je de machine gebruiken? Let op de accucapaciteit

Hiervoor kijk je best naar de energiecapaciteit van de accu. Die wordt uitgedrukt in Ampère-uur (Ah). Hoe hoger de ampèrage (capaciteit) van de accu, hoe langer je met het toestel kan werken zonder op te laden. Bijvoorbeeld - een accu met een capaciteit van 2.0 Ah kan bijvoorbeeld 1 uur 2 Ah leveren, of 2 uur 1.0 Ah, of 4 uur 0.5 Ah. Accucapaciteit wordt uitgedrukt in Ampère-uur (ah).

  • 3 – 4 Ah: voor langdurig en dagelijks gebruik (meerdere uren achter elkaar)
  • 2 – 2,5 Ah: voor gemiddeld gebruik (langer dan een uur), geschikt voor de meeste klussen
  • 1,0 – 1,7 Ah: voor kort gebruik (minder dan een uur), voor korte klussen
Hoger voltage: grotere accucapaciteit

Een boormachine met een hoger voltage heeft een grotere accucapaciteit nodig om even lang mee te gaan als een boor met een minder voltage.

Handige extra’s

Boorkop - Snelspanboorkop
Accuboren zijn meestal voorzien van een snelspankop zodat je geen boorsleutel nodig hebt om het boortje of schroefbit in de kop vast te zetten. Sommige merken hebben een afneembare kop. Daarmee kan je nog sneller wisselen tussen boren en schroeven.

6-kantboorkop
Een 6-kant boorkop is in feite een soort bithouder en vind je voornamelijk bij (slag)schroevendraaiers. Dit kan handig zijn want rotatie in de schacht is bij deze boorkoppen niet mogelijk.

Slipkoppeling
Het is handig als de boorkop voorzien is van een slipkoppeling die zorgt dat de boor of schroefbit stopt met draaien als hij teveel weerstand ontmoet. Dat voorkomt vastlopen van de boor en doldraaien van de schroefkop. Je kan de gevoeligheid van de slipkoppeling met de hand instellen, door middel van een ring op de boorkop.

Klopboormechanisme
Sommige accuboren zijn voorzien van een klopboormechanisme, waardoor boren in steen makkelijker gaat. Voor zeer harde materialen als beton kan je beter een snoerklopboormachine of zelfs een boorhamer gebruiken.

Impulsmechanisme
Een schroef die erg vastzit of waarvan de kop beschadigd is, komt makkelijker los als de accuboor een reeks kleine stootjes geeft, in plaats van continu door te draaien. Sommige modellen zijn daarom voorzien van een zogenaamd impulssysteem: de machine gaat om de seconde aan en uit.

Meer info over het correcte gebruik van een accuboormachine? Lees accuboormachine gebruiken.

Meer klusadvies

Choise Help - gereedschap - Welke boorhamer kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke boorhamer kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Accuboormachine gebruiken - thumbnail
Hoe gebruik ik een accuboormachine? keuzehulp
Choise Help - gereedschap - Hoe gebruik ik een boorhamer? - Thumbnail
Hoe gebruik ik een boorhamer? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in