De juiste boor kiezen
Voor een geslaagde boorklus is het belangrijk dat je de boor afstemt op :
- Het materiaal waarin je gaat boren
- Het soort gat dat je wilt maken.
Boren in hout
Houtboor
Een standaard houtboor is meestal gemaakt van chroom-vanadium. Deze boor is geschikt voor zowel hard- als zachthout. De boor heeft een centreerpunt (dunne punt in het midden) en twee voorsnijders, waardoor ze gemakkelijk te positioneren is. De spiraalvormige spaangroeven voeren het vrijgekomen boormeel af. Tijdens het boren wordt er eerst langzaam gecentreerd en vervolgens wordt de snelheid opgevoerd.
Speedboor
Dé boor om grote gaten te maken in hout. Ze valt op door de centreerpunt en het platte oppervlak. Opgepast: als je een gat boort met een speedboor is de bodem niet vlak. Gebruik deze boor dus om gaten te maken die volledig door het materiaal heen gaan.
Forstnerboor
Deze boor gebruik je om gaten in hout te boren tot op een bepaalde diepte en dus niet helemaal door het materiaal. Ideaal voor onder andere het maken van scharniergaten (bijvoorbeeld klikscharnieren in keukenkasten) omdat de bodem van het gat met een forstnerboor perfect vlak is.
Verzinkboor
Om schroefkoppen te verzinken in hout, kan je met een verzinkboor voorgeboorde schroefgaten conisch afwerken, dankzij de schuine vorm van de kop. Achteraf kan je de schroefkop eventueel nog met een pasta bedekken, zodat de verbinding helemaal onzichtbaar wordt.
Boren in metaal
Metaalspiraalboor
Met metaalspiraalboren boor je o.a. in aluminium en staal. Metaalboren hebben meestal geen centreerpunt, zoals de meeste houtboren. Om te vermijden dat de boor 'wegloopt' als je begint te boren, moet je met een centerpons een klein deukje in het materiaal slaan. De standaard metaalboor bestaat uit 2 snijvlakken, die bij de punt naar elkaar toelopen. De boren uit snelsnijstaal (HSS) zijn van betere kwaliteit dan metaalboren uit het zachtere WS- of SS-staal.
Boren in steen
Voor steenachtige materialen heb je weer ander boren nodig. Hierbij is het belangrijk een boor te kiezen die voorkomt dat het materiaal waarin je boort (af)breekt.
Boor met hardmetalen punt
Deze boor kan je inzetten in steen en metselwerk. De boorpunt is voorzien van een hardmetalen boorplaatje met een scherpe snijkant, meestal beitelvormig.
SDS-boor
Specifieke boren voor harde steensoorten en beton. Deze boren hebben een specifieke speciale uitgang en kunnen enkel met een boorhamer gebruikt worden.
Boren in beton
Boor met een hardmetalen punt en een speciale vorm
Deze boor voert het loskomende betonmeel goed af.
Boor met een X-vormige kop
Deze boor voert betonresten nog doeltreffender af.
SDS-boor
Specifieke boren voor harde steensoorten en beton. Deze boren hebben een specifieke speciale uitgang en kunnen enkel met een boorhamer gebruikt worden.