Sortering
Opbouw schakelmateriaal
Opbouw schakelmateriaal wordt direct op de muur bevestigd, wat betekent dat de schakelaars, stopcontacten of andere elektrische componenten zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de muur.
Inbouw schakelmateriaal
Inbouw schakelmateriaal wordt in de muur geplaatst. Dit betekent dat de schakelaars en stopcontacten in de muur zijn gemonteerd, waardoor ze gelijk liggen met de muuroppervlakte.
Wisselschakelaar
Een wisselschakelaar heeft één knop en drie aansluitklemmen, en kan als enkelpolige schakelaar of in een wisselschakeling worden gebruikt, afhankelijk van hoe het licht wordt bediend. Het biedt flexibiliteit voor gebruik in verschillende ruimtes en situaties.
Kruisschakelaar
Een kruisschakelaar met vier aansluitklemmen verbindt of onderbreekt twee wisselschakelaars met vier schakeldraden, waardoor een wisselschakeling wordt uitgebreid naar een kruisschakeling.
Drukvlakschakelaar
Een drukvlakschakelaar, ook wel tiptoetsschakelaar, veert terug naar de oorspronkelijke stand bij indrukken. Bij loslaten blijft het ingeschakelde, zoals licht, aan. Een volgende indruk en loslaten schakelt het licht uit. Drukvlakschakelaars zorgen voor een uniforme uitstraling doordat ze altijd in dezelfde positie staan, ongeacht de schakelstatus.
Impulsschakelaar
Deze schakelaar veert direct terug bij loslaten en verbreekt de verbinding. Het wordt gebruikt voor deurbellen, aan/uit-knoppen op computers, dimmen van (LED) verlichting en domotica systemen.
Dubbele wisselschakelaar
Een dubbele wisselschakelaar, ook wissel wisselschakelaar genoemd, heeft twee wisselschakelaars in één behuizing met zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen. Het wordt gebruikt om twee lampen of lampgroepen vanuit drie plekken te bedienen voor veiligheid en gemak.
Serieschakelaar
Een serieschakelaar, ook dubbele schakelaar genoemd, heeft drie aansluitklemmen en bestaat uit twee schakelknoppen in één behuizing. Het wordt gebruikt in een serieschakeling om vanuit één plek twee lampen of lampgroepen in- of uit te schakelen.
Enkelpolige schakelaar
Een enkelpolige schakelaar heeft twee aansluitklemmen en één schakelknop. Het wordt gebruikt in enkelpolige schakelingen in kleine ruimtes met één deur, zoals slaapkamers, badkamers, toiletten of kelders.
Dubbelpolige schakelaar
Een dubbelpolige schakelaar heeft vier aansluitklemmen en schakelt een stroomkring in of uit, onderbrekend zowel de fasedraad als de nuldraad. Het wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen boven 500 watt voor extra veiligheid.
Kliksysteem:
Een kliksysteem voor afdekramen maakt gebruik van een eenvoudige en snelle bevestigingsmethode. Het afdekraam heeft speciale kliplipjes aan de achterzijde die met een klikbeweging in de schakelaardoos of opbouwdoos vastklikken. Dit systeem vereist geen schroeven en maakt het installatieproces snel en gemakkelijk.
Schroefsysteem:
Een schroefsysteem voor afdekramen gebruikt traditionele schroeven voor de bevestiging. Het afdekraam heeft perforaties aan de hoeken of zijkanten, waar schroeven doorheen worden bevestigd om het stevig aan de schakelaardoos of opbouwdoos te verankeren. Dit systeem biedt een robuuste bevestiging en kan handig zijn in situaties waar extra stabiliteit vereist is. Het installatieproces vereist echter iets meer tijd en precisie.
Spanklauwbevestiging:
Bij een spanklauwbevestiging heeft het afdekraam speciale spanklauwen aan de achterkant. Deze klauwen kunnen worden samengedrukt tijdens het plaatsen en worden vervolgens losgelaten om zich achter de schakelaardoos of opbouwdoos te vergrendelen. Het resultaat is een stevige en veilige bevestiging zonder dat schroeven nodig zijn. Deze methode biedt een snelle installatie en een strakke afwerking.
Aansluitingsvermogen max.
Stem het aansluitingsvermogen af op de apparatuur die je met dit stopcontact gaat gebruiken. Zo heeft een airconditioner bijvoorbeeld meer Watt nodig dan een telefoonoplader.
Verkrijgbaarheid
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.