Sortering
Netspanning:
Verlichting op netspanning kunnen aan het stroomnetwerk worden aangesloten door middel van stopcontacten of door het aan te sluiten op de stroomdraden van een lichtpunt.
Batterijen:
Je kan ook kiezen voor buitenverlichting op batterijen. Dat is makkelijk aan te sluiten, maar zorgt wel voor wat onderhoud wanneer de batterijen leeg zijn.
Solar:
De makkelijkste energiebron van buitenverlichting is solar. Deze plaats je in de tuin (waar de zon schijnt) en zodra het donker wordt zal de lamp aangaan op basis van de zonne-energie die overdag is opgeladen.
Lampfitting
Kies de lamp met dezelfde fittingscode als die op het armatuur staat. ('Armatuur' is het algemene woord voor bijvoorbeeld een wandlamp of een TL-balk, oftewel waar je het lampje zelf indraait of insteekt.)
Gloeilampen en halogeenlampen kunnen een-op-een vervangen worden door de LED lampen, als de fitting maar gelijk is. De fittingscode staat bij beide producten op de verpakking en in de productspecificatie.
Meest voorkomende fittingen:
Grote fitting (E27)
- Meest voorkomende fitting (27mm breed)
- In de fitting schroeven
- Het 'gewone peertje'
Kleine fitting (E14)
- Dunnere schroeffitting (14mm breed)
- In de fitting schroeven
- Het 'kleine peertje'
GU10
- Twee korte pinnetjes met voetjes
- In de fitting steken en kwartslag draaien
- Gebruikelijk als spotje op 230 volt
G9
- Let op: vaak groter dan halogeenvariant
Steekfitting (pinnetjes)
- Twee dunne pinnetjes
- In de fitting steken
- Werkt meestal op 12 volt
- Let op: verschillende maten en benamingen.
Meest voorkomende:
MR11 = GU4 = G4 (pinnetjes 4mm uit elkaar)
MR16 = GU5.3 (pinnetjes 5,3mm uit elkaar)
AR111 = G53 (pinnetjes 53mm uit elkaar)
De netspanning (voltage, uitgedrukt in volt) toont de elektrische spanning van een lamp. De elektrische stroom die bij jou thuis wordt geleverd, bedraagt doorgaans 220/230 volt, wat de standaard is waarop de meeste lampen functioneren. Toch zijn er enkele uitzonderingen, zoals inbouwspotjes, die op 12 volt opereren.
Wanneer het nodig is om een hoge wisselspanning – zoals de 230 volt thuisstroom – om te zetten naar een lagere wisselspanning, zoals die voor een 12 volt inbouwspot, vereist dit een transformator. Deze transformator zet de stroom om van 230 volt naar 12 volt. Een treffend voorbeeld van een dergelijke transformator is de adapter van een laptop of de oplader van een telefoon.
Het is essentieel om het verschil tussen 12 volt en 220/230 volt te onthouden.
Een 12V lamp heeft als voordeel een langere levensduur vanwege het lagere spanningsniveau waarop ze werken. Echter, een nadeel is de noodzaak van een extra transformator. Wat betreft 230V lampen, in tegenstelling tot 12V lampen, hebben deze geen transformator nodig. Dit maakt 230V geschikt voor toepassing bij spaarlampen.
Verkrijgbaarheid
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.