Sortering
Verkrijgbaarheid
Je ziet alleen de filters die werken voor de producten die in de lijst staan. Bij Gamma kan je filteren op
- Online kopen
- Op voorraad bij je geselecteerde bouwmarkt
- Click & Collect bij je geselecteerde bouwmarkt
- Te huur
Op de productpagina kan je de winkelvoorraad bij de verschillende bouwmarkten bekijken.
Bij Click & Collect bestel je een product uit de bouwmarktvoorraad. Je betaalt online en het product wordt voor je klaar gelegd. Daarna kan je het ophalen bij de bouwmarkt.
Opbouw schakelmateriaal
Opbouw schakelmateriaal wordt direct op de muur bevestigd, wat betekent dat de schakelaars, stopcontacten of andere elektrische componenten zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de muur.
Inbouw schakelmateriaal
Inbouw schakelmateriaal wordt in de muur geplaatst. Dit betekent dat de schakelaars en stopcontacten in de muur zijn gemonteerd, waardoor ze gelijk liggen met de muuroppervlakte.
Kliksysteem:
Een kliksysteem voor afdekramen maakt gebruik van een eenvoudige en snelle bevestigingsmethode. Het afdekraam heeft speciale kliplipjes aan de achterzijde die met een klikbeweging in de schakelaardoos of opbouwdoos vastklikken. Dit systeem vereist geen schroeven en maakt het installatieproces snel en gemakkelijk.
Schroefsysteem:
Een schroefsysteem voor afdekramen gebruikt traditionele schroeven voor de bevestiging. Het afdekraam heeft perforaties aan de hoeken of zijkanten, waar schroeven doorheen worden bevestigd om het stevig aan de schakelaardoos of opbouwdoos te verankeren. Dit systeem biedt een robuuste bevestiging en kan handig zijn in situaties waar extra stabiliteit vereist is. Het installatieproces vereist echter iets meer tijd en precisie.
Spanklauwbevestiging:
Bij een spanklauwbevestiging heeft het afdekraam speciale spanklauwen aan de achterkant. Deze klauwen kunnen worden samengedrukt tijdens het plaatsen en worden vervolgens losgelaten om zich achter de schakelaardoos of opbouwdoos te vergrendelen. Het resultaat is een stevige en veilige bevestiging zonder dat schroeven nodig zijn. Deze methode biedt een snelle installatie en een strakke afwerking.
IP beschermingsklasse
De IP beschermingsklasse geeft de beveiliging van elektrische apparaten aan. Het is een 2-cijferige code die de mate van aanraking-, water-, en vochtbestendig in kaart brengt.
1e cijfer
Het eerste cijfer duidt op de bescherming tegen aanraken en stof.
0 - Geen bescherming
1 - Beschermd tegen binnendringen van objecten die groter zijn dan 50 mm
2 - Beschermd tegen aanraking met meetapparatuur en objecten die groter zijn dan 12,5 mm
3 - Beschermd tegen aanraking met gereedschap en objecten die groter zijn 2,5 mm
4 - Beschermd tegen aanraking met gereedschap, draad en objecten die groter zijn dan 1 mm
5 - Beschermd tegen aanraking dankzij afgesloten behuizing en voldoende beschermd tegen stof
6 - Volledig beschermd tegen aanraking en stof dankzij volledig afgesloten behuizing
2e cijfer
Het tweede cijfer duidt op de waterdichtheid van de elektra.
0 - Geen bescherming
1 - Beschermd tegen waterdruppels recht van de boven
2 - Beschermd tegen waterdruppels onder een hoek van 15°
3 - Beschermd tegen besproeiing van 10 liter per minuut onder een hoek van -60° tot 60°
4 - Beschermd tegen besproeiing van 10 liter per minuut
5 - Beschermd tegen besproeiing van 12,5 liter per minuut
6 - Beschermd tegen besproeiing van 100 liter per minuut
Aansluitingsvermogen max.
Stem het aansluitingsvermogen af op de apparatuur die je met dit stopcontact gaat gebruiken. Zo heeft een airconditioner bijvoorbeeld meer Watt nodig dan een telefoonoplader.
Geaard
Een geaard elektrisch systeem heeft een extra geleider, meestal een groene/gele draad, die is verbonden met de aarde. Deze aardingsdraad fungeert als een veiligheidsmaatregel. In geval van een storing, kan de spanning wegvloeien in de aarde. Hiermee voorkom je dat de gevaarlijke spanning op het apparaat kan komen te staan. Geaarde stopcontacten kun je herkennen aan een metalen aan de boven en onderzijde van een stopcontact.
Niet geaard
Een niet-geaard elektrisch systeem heeft geen aardingsdraad. De stopcontacten hebben doorgaans slechts twee openingen voor de stekker en missen het derde, ronde gat voor aarding. Zonder aarding is er geen specifieke weg voor overtollige stroom in geval van een fout, waardoor het risico op elektrische schokken toeneemt.
Ingebouwde stopcontact kinderbeveiliging is een speciaal ontworpen mechanisme in stopcontacten om te voorkomen dat kinderen voorwerpen in de openingen steken en zo elektrische schokken krijgen. Hoewel het de kans op ongelukken verkleint, is het geen absolute garantie. Het bestaat meestal uit plastic plaatjes of schuifjes die de openingen bedekken. Om het stopcontact te gebruiken, moeten volwassenen eerst de kinderbeveiliging ontgrendelen door druk uit te oefenen op beide openingen.