Heb je het gehad met die oververhittende zomers en overweeg je om een airco te installeren? Afhankelijk van het type systeem kan je de installatie zelf voor je rekening nemen. Met dit stappenplan breng je die klus tot een goed einde.
Voor je aan de installatie begint, moet je natuurlijk eerst nog de airco kiezen die aan jouw behoeften voldoet. Er bestaan namelijk verschillende soorten aircosystemen. Een mobiele airco bestaat uit één deel, een splitsysteem uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar in verbinding staan. De binnenunit voert de warmte in huis via buizen af naar de buitenunit, wat de geluidshinder beperkt. Maar wat is nu het verschil tussen een mobiele airco en een split-unit airco?
Een mobiele airco is vrijwel meteen gebruiksklaar en is dus veruit het gemakkelijkste om zelf te installeren. Het koelvermogen is meestal beperkt tot één kamer.
Met een vaste split-unit airco kan je in principe op de beste verhouding tussen prijs en koelvermogen rekenen. Koelleidingen verbinden een buitenunit met een of meerdere vaste binnentoestellen. Een vast splitsysteem maakt weinig lawaai, is compact en valt dus minder op in je interieur. Anderzijds heb je voor de inwerkingstelling een professional nodig.
Heb je voor een vast systeem gekozen? Dan kan je de installatie met een beetje handigheid zelf uitvoeren. Let op: De leidingen moet je verplicht laten koppelen door een erkende professional.
Een mobiele airco kan je wel vlot van begin tot einde zelf plaatsen, op voorwaarde dat je die dicht bij een (schuif)raam plaatst.
Maak de bijgeleverde luchtafvoerslang dan vast aan de airco en leid de afvoer door het raam naar buiten. Probeer de openstaande raamkier zo goed mogelijk af te dichten, eventueel door de uitlaatbuis in het gat van een op maat gezaagd houten paneel te steken. Klem het paneel goed vast in het raam om koelte- en warmteverlies te beperken. Je kan ook kiezen voor een raamafdichtingsset voor mobiele airco’s.
Is de installatie gelukt? Laat je airco dan eerst 24 uur rechtop staan voor je hem inschakelt. Dat doe je trouwens ook maar beter wanneer je je mobiele airco opbergt: zo breng je het koelcircuit niet in de war.
Ga je voor een splitsysteem? Volg dan nauwkeurig de bijgeleverde installatiehandleiding. Je moet de airco correct plaatsen volgens de geldende richtlijnen, anders kan je airco niet worden opgestart. De airco mag je niet zelf in werking stellen. Dit dient te gebeuren door een erkende professional. Voorzie een aparte stroomgroep met de juiste zekering voor je airco. Het gebruik van een noodschakelaar aan de buitenunit is aan te raden. Zorg ervoor dat de units mooi waterpas hangen en dat de binnenunit minstens 15cm onder het plafond komt te hangen. Zijn er koelleidingen zichtbaar? Werk deze dan af met gootjes.
Maak je langere tijd gebruik van je mobiele airco en dat altijd op dezelfde plaats? Dan is het nuttig om een luchtafvoerkanaal te maken in je muur. Zo verlies je veel minder warme of frisse lucht dan wanneer je de afvoerslang uit een raam laat hangen.
Klaar om de airco in gebruik te nemen? Doe dan eerst de ramen en deuren dicht van de ruimte die je wil koelen of verwarmen. Vermijd ook zoveel mogelijk rechtstreeks invallend zonlicht en andere warmtebronnen in die kamer. Zorg dat er geen objecten op de airco-installatie staan en dat de luchtaanvoer en -afvoer niet geblokkeerd zijn.
Beschikt je mobiele aircosysteem over een waterreservoir? Vul het dan met water voor je de airco aanzet. Als het reservoir na ongeveer acht uur leeg is, kan je het opnieuw bijvullen of de airco verder laten werken op lucht.
Neem de gebruiksaanwijzing van de fabrikant erbij en schakel de airco in zoals daarin beschreven staat, ofwel manueel, ofwel met een afstandsbediening. Om je airco automatisch te laten werken op een aantal vaste tijdstippen, kan je de timer programmeren.
Maakt je airco een trillend lawaai? Leg er dan een matje of andere vloerbekleding onder om het geluid te dempen. Zeker als je airco op een houten vloer staat, kan dat weleens gebeuren.