In mei-juni kun je bij warmer, vochtig weer ineens bladluizen in je planten aantreffen. Als je niet ingrijpt, kunnen stengels en bladeren helemaal bedekt zijn met deze kleine beestjes. Hoe kun je bladluis bestrijden en - beter nog - hoe kun je bladluis zoveel mogelijk voorkomen? Lees onze tips!
Gezonde planten hebben over het algemeen minder last van bladluizen dan planten die zijn verzwakt, bijvoorbeeld omdat ze op de verkeerde plek staan. Omdat bladluizen sap uit de bladeren en stengels zuigen, raken aangetaste planten nog verder verzwakt. Ze groeien niet of amper en zijn vatbaar voor virusinfecties.
Ook rozen zijn erg gevoelig voor bladluizen, net als dahlia’s, boerenjasmijn en appelbomen. In de zomer komt bladluis vaak voor op Oost-Indische kers. Deze vrolijke zomerbloeier geeft eetbare bloemen, blad en zaden, en lokt allerlei nuttige insecten. En omdat Oost-Indische kers veel bladluizen aantrekt, laten ze andere planten links liggen. In moestuinen werden Afrikaantjes vroeger vaak aangeplant vanwege hun typische geur, die bladluizen juist afstoot.
In een tuin met een natuurlijk evenwicht zal niet snel een bladluizenplaag ontstaan. Bladluizen staan op het menu van allerlei nuttige insecten, zoals oorwormen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes. Een lieveheersbeestje eet zo’n 80 bladluizen per dag en de larven van lieveheersbeestjes eten er nog veel meer! Ook allerlei vogels smullen van bladluizen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk van deze natuurlijke vijanden naar je tuin lokt. Hoe je dat doet? Belangrijk is een gevarieerde beplanting met zowel bloemen als struiken, en liefst ook één of meerdere bomen. Zorg dat er vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloeiende planten in je tuin te vinden zijn. Laat herfstblad in de borders liggen en laat afgestorven plantenstengels in de winter staan. Ze vormen een goede overwinteringsplek voor allerlei nuttige insecten.
Je hebt niet alles in de hand, ook bladluis kun je nooit helemaal voorkomen. Vooral op warme, vochtige dagen in mei-juni kunnen bladluizen zich razendsnel vermeerderen. Controleer in deze maanden je planten dan ook regelmatig op deze kleine, meestal groene of zwarte beestjes. Vergeet hierbij niet de onderkant van de bladeren te inspecteren. Ben je er op tijd bij, dan kun je bladluis heel eenvoudig bestrijden door ze tussen je duim en wijsvinger kapot te wrijven. Misschien niet een fijn klusje, maar wel effectief. Goede tuinhandschoenen zijn hierbij wel fijn!
Heb je te maken met een ware bladluizenplaag dan zijn andere maatregelen nodig. Wist je dat er diverse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen bladluizen zijn? Probeer ze eens!
Wil je de bladluizen direct rigoureus te lijf gaan, dan zijn er allerlei middelen verkrijgbaar. Met KB universele insecticide zie je al na 24 uur resultaat. Het werkt ook tegen andere ongewenste beestjes, zoals kevers, witte fruitvliegjes, rupsen en trips. Wil je liever een bestrijdingsmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten, kies dan voor Compo Bio insecticide. Dit middel is op basis van pyrethrinen, afkomstig uit chrysanten. Het werkt niet alleen tegen bladluizen, maar ook tegen andere zuigende en vretende insecten zoals wantsen, trips en galmuggen.
Gebruik bestrijdingsmiddelen altijd veilig en lees vooraf de gebruiksaanwijzing goed.