stappenplan

Hoe verwijder ik cementresten?

Morsen en klussen gaan hand in hand. Het is niet onvermijdelijk dat er cementresten achterblijven wanneer je klus erop zit. Er bestaan verschillende middeltjes om de resten te verwijderen, maar dat is niet altijd evident gezien de ondergrond. In deze klus geven we je een leidraad over hoe je te werk moet gaan.

De gouden regel is: wees er snel bij. Als het cement nog niet droog is, kan je het uiteraard sneller en eenvoudiger verwijderen dan in droge toestand.

Dikke kluiten

  • Verwijder dikke kluiten voorzichtig met beitel en hamer. Denk aan je veiligheid en draag een veiligheidsbril.
  • Als je een mechanische oplossing overweegt, vergeet dan niet dat je het volledige oppervlak dezelfde behandeling moet geven. Als je het bijvoorbeeld wil polijsten, gaat dit sporen achterlaten en zal je alles moeten opruwen.
  • Op zink mag je cement zeker niet wegkrabben of –kappen. Op deze manier bestaat het risico dat je het patina van het zink beschadigt. Blijvende krassen zijn het gevolg. Je kan de resten ook camoufleren met op zink lijkende verf. Het volledige zink schilderen, heeft geen zin omdat verf niet op zink hecht.
  • Cementresten op gipsplaten verwijder je best met een plamuurmes en beitel. Schuur het oppervlak vervolgens glad. Een andere mogelijkheid is dat je de oneffenheden wegwerkt met een speciale afwerkingspleister. Probeer het gebruik van water in ieder geval zoveel mogelijk te beperken.

Sluier, waas of film van cement

  • Gebruik een cementsluierverwijderaar als er sprake is van een sluier, waas of een film. Dat is een sterk zuur reinigingsmiddel voor het verwijderen van kalk-, cement- en betonsluiers.
  • Gebruik het middel niet op kalkhoudende materialen. Een cementsluierverwijderaar bevat zuren die de kalk in het cement oplossen. Als je tegels, bijvoorbeeld marmer of blauwe steen, ook kalk bevatten of zuurgevoelig zijn, laat dit sporen achter en gaan ze er dof uitzien. Gebruik in dit geval een alkalische reiniger. Dit is een ontvettende reiniger waarbij je machinaal te werk moet gaan zoals met een schuurmachine met pads.
  • Verdun de cementsluierverwijderaar met voldoende water. Hoe sterk je het verdunt, is afhankelijk van de aanwezige vervuiling. De geadviseerde verdunningsgraad is meestal 1 deel cementsluierverwijderaar per 10 of 20 delen water.
  • Breng het middel vervolgens aan met een borstel, laat het inweken (raadpleeg verpakking voor duurtijd) en spoel grondig af met water. Je kan tijdens het inweken ook schrobben om de vervuilde delen beter weg te krijgen. Als je twijfelt over de zuurbestendigheid van het cementoppervlak, kan je het product vooraf op een onopvallende plek testen.
  • Er bestaan in de winkel diverse zure reinigingsmiddelen. Let goed op, want sommige zuren zoals zoutzuur kunnen binnenshuis irriterende dampen verspreiden. Bovendien zijn deze producten fel bijtend. Spring er voorzichtig mee om.

Gladde oppervlakken

Cement hecht niet op gladde oppervlakken zoals glas en is dus eenvoudig handmatig te verwijderen. Staal vormt de uitzondering op de regel. Staal en mortel hebben een zeer sterke interactie waardoor de hechting sterk is. Vandaar ook het gebruik van staal als wapening. Mortel verwijderen doe je in het geval van staal best met hamer en beitel.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (4)

Meer klusadvies

Tutorial - Wanden - Hoe voeg ik een gevelstenen muur? - Thumbnail
Hoe voeg ik een gevelstenen muur? stappenplan
beton-of-mortel-maken
Hoe maak ik zelf beton? stappenplan
gyproc-wand-lijmen
Hoe lijm ik Gyproc® platen tegen een muur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in