Zelf je dak isoleren is de meest budgettaire en energiezuinige keuze. Hoe pak je het aan? GAMMA zet enkele tips voor jou als doe-het-zelver op een rijtje. Zo weet je meteen hoe je een hellend of plat dak isoleert, wat de prijs is om je dak te isoleren en hoe dik de isolatie moet zijn. De succesformule voor een geslaagd isolatieproject!
De meest goedkope oplossing is om je schuin dak langs binnen te isoleren met glaswol. Deze minerale wol gebruik je in de vorm van rollen bij dakisolatie. Glaswol is zeer brandveilig en heeft een hoge akoestische waarde. Klaar deze klus eenvoudig en klem de glaswolisolatie tussen de balken van je dakconstructie. Tussen de meeste plafondbalken passen precies twee dunne lagen of 1 dikke laag glaswol. Gebruik tegen de irritatie van glaswol altijd een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een stofmasker.
Je bent er helemaal klaar voor!
Je schuin dak na-isoleren vraagt weinig werk en kan je helemaal zelf doen, zelfs als je dit nog niet eerder gedaan hebt. GAMMA beschikt over een zeer handig ophangsysteem waarop je de glaswol rollen makkelijk vastklikt. Bekijk de video en ontdek hoe je je dak eenvoudig kan na-isoleren met glaswol.
PIR is het meest populaire isolatiemateriaal om een schuin dak te isoleren. Deze dunne platen zaag je makkelijk op maat en ze hebben een sterk isolerend vermogen. Je dak isoleren met PIR-isolatie is makkelijk en rendeert meteen! Per m² zijn deze platen een beetje duurder dan isolatiefolie. Om de dikte van de platen te bepalen, meet je eerst de dikte van de balken. Daarna bekijk je welke isolatiewaarde je wilt behalen. Handige gereedschappen bij het isoleren met PIR zijn een handzaag en een schroefmachine.
Aan de slag!
Je dak langs binnen isoleren levert meer comfort op en bespaart je jaarlijks geld. Bij het isoleren van binnenuit is het erg belangrijk om vochtregulerende lucht- en dampscherm en eenzijdige kleefband te gebruiken. Zo voorkom je eventuele vochtproblemen. Draag bij het werken met glas- en rotswol altijd een stofmasker. Voorzie kleding met lange mouwen en pijpen, werkhandschoenen en een veiligheidsbril.
Bestaande en nieuwe platte daken isoleren we meestal langs de buitenkant. Gebruik daarbij PUR, PIR of minerale wol zoals glaswol of rotswol. Drukvaste panelen monteer of verlijm je op het plat dak. Het dak maak je waterdicht met een dampscherm onder of boven de isolatie. Dankzij het isoleren langs buiten, wordt je plat dak ook een warmtebuffer. Overdag slaat het dak de warmte op, ’s avonds geeft het de warmte geleidelijk weer af. Goed gezien, toch?
Wil je isolatiematerialen goed met elkaar kunnen vergelijken? Let niet alleen op de prijs, maar zeker ook op de isolatiewaarden. Je houdt best rekening met deze twee waarden:
Wist je dat het plaatsen van dakisolatie een van de belangrijkste isolatieklussen is? Daarom starten vele doe-het-zelvers met deze klus. Bovendien bespaar je met dakisolatie gemiddeld 800 euro per jaar op je energiekosten. Na een aantal jaren verdien je dus de kosten voor je dakisolatie al terug. Laten we kijken hoeveel het kost om zelf je schuin dak, hellend dak of plat dak te isoleren.
De eerste stap naar een energiezuinige woning? Een geïsoleerd dak. Download hier je checklist en ontdek welke materialen je hiervoor nodig hebt.
Heb je geen tijd om je huis zelf te isoleren? of wil je grote isolatiewerken doorvoeren zoals het isoleren van een schuin dak van buitenaf? Dan kan je steeds beroep doen op de isolatiespecialist van GAMMA.