Secondelijmen
Deze lijmsoorten zijn krachtig en drogen snel. Meestal zijn ze al hard binnen enkele seconden. Secondelijm wordt ingezet voor het lijmen van onder meer glas, rubber, PVC (hard) en leer. Belangrijk is dat secondelijm niet vult en de te verlijmen oppervlakken dus perfect moeten passen. De lijm wordt maar aangebracht op één oppervlak.
Contactlijmen
Bij deze lijmgroep is het nodig om de te verlijmen oppervlakken allebei met lijm te voorzien. De lijm moet dan een bepaalde tijd drogen (zie handleiding/verpakking), vooraleer je de beide onderdelen zo stevig mogelijk op elkaar drukt. Contactlijm is vaak interessant voor elastische verbindingen.
Houtlijmen
We onderscheiden witte en bruine houtlijmen. De witte polyvinylacetaatlijm, kortweg PVA-lijm heeft geen vullende eigenschappen en is in verschillende variaties beschikbaar. Hij is ook geschikt om bijvoorbeeld karton of papier met hout te verbinden. Ben je op zoek naar een watervaste houtlijm, dan moet je de bruine polyurethaanlijm gebruiken.
Montagekitten
Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het wel degelijk om lijm. Bovendien kan je er de meest uiteenlopende materialen mee verlijmen. Montagekit of MS polymeerlijm, is geschikt voor elastische toepassingen, maar ook voor klussen waar vocht- en waterbestendige eigenschappen vereist zijn.
Tweecomponentenlijmen
Deze lijmen zijn zeer sterk bij een snelle droogtijd. Zoals de naam zegt, moet je twee componenten in een juiste verhouding met elkaar mengen om de lijm voor te bereiden. Doe dat snel, want de meeste tweecomponentenlijmen beginnen al uit te harden terwijl je het mengsel klaarmaakt.