stappenplan

Hoe bestrijd ik mollen?

Mollen kunnen in een razend tempo je complete tuin omploegen. Met een mooie plantenborder of een strak gazon houdt de mol geen rekening. Elke dag zie je weer een nieuwe molshoop aan de oppervlakte omhoog komen. Als je niet snel ingrijpt, zal de mol zich voortplanten en voor het je het weet zit er een mollenplaag in je tuin. Mollen bestrijden kan op verschillende manieren.

Wanneer mollen bestrijden

Of je nu één of meerdere molshopen ziet, ga direct aan de slag met mollen bestrijden. In principe zijn mollen solitaire beesten die onder de grond in hun eigen territorium leven. Op dat moment richten ze nog weinig schade aan, maar in de paartijd, tussen februari en april, gaan de mannetjes op zoek naar een wijfje. Hiervoor graven ze lange gangen onder de grond. En dat pal onder jouw mooie bloemenborder of gazon. Het graven van gangen beschadigt de wortels van planten, gras en jonge plantjes. Het wijfje kan in een maand tijd wel zeven jongen werpen. Dus stel je voor hoe de schade er na de gezinsuitbreiding uitziet. Grijp daarom direct in als je een mol ziet.

Tijdelijke oplossing

Heb je een molshoop ontdekt? Deze kun je het beste meteen plat trappen zodat de pas gegraven gang weer wordt opgevuld met grond. Dit is slechts een tijdelijke oplossing want de mol graaft meteen weer een nieuwe gang. Ook kun je een plastic fles in de opening van de molshoop plaatsen waar de bodem onderuit gesneden is. Het fluitende geluid dat door de wind veroorzaakt wordt, levert trillingen op. Er zijn ook speciale staven verkrijgbaar zijn die op batterijen werken en trillingen veroorzaken die uiteraard efficiënter werken dan zo’n fles. Mollen zijn blind en weten hun prooien, regenwormen en andere bodembeestje op te sporen dankzij trillingen. De storende trillingen zijn voor de mol een reden om te vertrekken uit hun territorium.

Mollen bestrijden met geuren

Mollen zijn blind maar hun reukorgaan werkt daarentegen uitstekend. Mollenbestrijding is vaak gericht op geuren die voor mollen ondraaglijk zijn. Hiervoor zijn geurbollen of granulaat verkrijgbaar die onder de grond een stankbarrière vormen voor mollen. Mollen maar ook woelmuizen zullen rechtsomkeer maken en niet meer terugkeren naar hun territorium.

Mollen definitief bestrijden

  • Het meest effectief mollen bestrijden kan met mollenvallen. Er bestaan twee soorten mollenvallen, namelijk mollenvangkokers, waarmee je de mol levend vangt in een buisvormige val om hem vervolgens elders vrij te laten, en mollenklemmen die de mol niet sparen. Mollenvallen moeten zeer zorgvuldig geplaatst worden: steek een stuk grond open en plaats de val tussen twee openingen in een gang. Zodra de mol het gangenstelsel inspecteert op nieuwe insecten – wat hij meerdere keren per dag doet – zal hij in de mollenval lopen. Gebruik tijdens het plaatsen van de val geen latex handschoenen en was je handen van tevoren niet met zeep. Aangezien mollen zo gevoelig zijn voor geuren zullen ze meteen onraad ruiken.

  • Zijn alle mollen verdwenen? Zo houd je ze buiten je tuin: omraster de complete tuin ondergronds met fijnmazig gaas tot op een diepte van grondwaterniveau. Dit is een flinke klus en daarom vooral een oplossing voor de kleine tuin.

  • Alles geprobeerd maar zonder resultaat? Schakel een mollenvanger of ongediertebestrijder in voordat het een echte plaag wordt.

Planten die mollen op afstand houden

Er zijn er ook planten met sterke geuren die mollen op afstand houden, zoals het bolgewas keizerskroon (Frittilaria imperialis) en kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris). Plant deze soorten langs de randen van je tuin. Huisvesting zoeken in jouw tuin wordt voor de mol zo een stuk minder aantrekkelijk.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik slakken? - Thumbnail
Hoe bestrijd ik slakken? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik mieren? - Thumbnail 1
Hoe bestrijd ik mieren? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik engerlingen? - Thumbnail 1
Hoe bestrijd ik engerlingen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in