stappenplan

Hoe bestrijd ik slakken?

Slakken in de tuin kunnen tot behoorlijk wat frustratie leiden. Met name Hosta’s en jonge, tere tuinplanten zijn vaak de dupe van slakkenvraat. Gelukkig zijn huisjesslakken en naaktslakken goed te bestrijden en zijn er ook manieren om slakken in de tuin te voorkomen.

Alleen schadelijke slakken bestrijden

Niet alle slakken zijn schadelijk voor tuinplanten. Voordat je slakken gaat bestrijden, is het dus handig om eens op Google afbeeldingen te zoeken of je wel met een schadelijke slakkeninvasie te maken hebt. De wijngaardslak, de segrijnslak, de grote wegslak en de grote aardslak behoren tot de veelvraten. Verwijder deze zo snel mogelijk als je er een ziet. De gewone tuinslak en de witgerande tuinslak leven daarentegen voornamelijk van dode planten, algen of rottend afval. Deze slakken zijn nauwelijks schadelijk voor tuinplanten.

Tips om slakken te bestrijden

Je kunt slakken bestrijden door een slakkenval te plaatsen. Deze kun je zelf maken door een glas rond de Hosta’s in de grond in te graven en voor een gedeelte met bier te vullen. De slakken vallen hierin en kunnen er niet meer uit. Ook een uitgeholde meloen trekt veel slakken aan. Controleer deze regelmatig op de vangst en laat de slakken vrij op een plek ver van huis. Gooi ze in elk geval niet over de schutting; het schijnt dat ze de weg terug weten te vinden!

Trek in het schemerdonker, het liefst tijdens of vlak na een regenbui met een zaklantaarn en een emmer de tuin in. Dit klinkt krankzinnig maar het resultaat is de moeite waard: de slakken laten zich zien en je ‘plukt’ zomaar een halve emmer vol met slijmerige beesten.

Slakken bestrijden met slakkenkorrels

Slakken planten zich snel voort want elke slak legt wel honderden eitjes. Als je niet ingrijpt, ontstaat er binnen de kortste keren een slakkenplaag.

Loopt de slakkenpopulatie uit de hand, dan kun je de slakken snel en doeltreffend bestrijden door slakkenkorrels te strooien.

Tips om slakken te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Met deze tips zorg je ervoor dat je tuin een stuk minder aantrekkelijke wordt voor slakken:

  • Vogels en egels eten heel wat slakken op een dag. Probeer deze dieren naar je tuin te lokken. Plaats een vogeldrinkbak, hang een nestkastje op en verstop een egelhuisje tussen de struiken zodat deze dieren zich definitief in je tuin zullen huisvesten.

  • Sterk geurende planten zoals knoflook, bieslook en tijm helpen slakken op afstand te houden. Plant deze soorten naast vraatgevoelige soorten zoals Hosta’s, de jonge scheuten van riddersporen, dahlia’s, sla, basilicum en ander jong grut in de moestuin.

  • Dek de kluit van vraatgevoelige planten rondom af met scherpe materialen zoals schelpengruis of eierschalen. Hier kruipen de slakken niet graag overheen.

  • Bloempotten kun je insmeren met vaseline, waar slakken niet overheen kunnen, of voorzien van een koperring die lichte schokjes afgeeft waardoor de slak rechtsommekeer maakt.

  • Sommige planten zijn ongevoelig voor slakkenvraat. Voorbeelden hiervan zijn akelei, irissen, siergrassen, herfstanemonen en varens. Met deze planten in de border is slakken bestrijden nooit nodig.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik mollen? - Thumbnail
Hoe bestrijd ik mollen? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik mieren? - Thumbnail 1
Hoe bestrijd ik mieren? stappenplan
Tutorial - Tuin - Hoe bestrijd ik engerlingen? - Thumbnail 1
Hoe bestrijd ik engerlingen? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in