Haal het mediterrane vakantiegevoel in je tuin met een prachtige olijfboom. Het snoeien? Geen nood! Dat is een heel eenvoudig klusje. Wij vertellen je wanneer en hoe je het best een olijfboom snoeit.
Een olijfboom snoei je om zijn mooie vorm te laten behouden en niet vanwege de olijven, omdat deze in ons klimaat nu eenmaal niet rijpen. Daarom volstaat vaak een lichte snoei. Door dit onderhoud zal de kruin openblijven en kan de buitenlucht door de takken circuleren. Ook zal het zonlicht in de zomer de olijven beter bereiken. Ook al rijpen deze niet volledig, ze maken de mediterrane planten natuurlijk wel compleet! Als je een olijfboom goed verzorgt - en dus ook beschermt tegen strenge vorst - kan deze erg oud worden. Zo geniet je je leven lang van deze exotische blikvanger in je tuin.
De beste periode om je olijfboom te snoeien is na de winter, in maart en april. Maar ook later in het voorjaar en ook in de zomer kun je olijfboompjes nog snoeien, mocht je het in het voorjaar zijn vergeten. Het wordt afgeraden om te snoeien in het najaar. Wil je jouw olijfboom toch iets meer terug in vorm brengen? Dan kun je deze rond oktober wat innemen. Snoei een olijfboom nooit in de winter.
Volg voor het snoeien van een olijfboom volgende stappen:
Natuurlijk wil je tijdens het snoeien de mooie vorm van de olijfboom behouden. Laat daarom de horizontaal takken zoveel mogelijk zitten. Heeft de olijf verticale takken die omhoog groeien? Haal deze dan ook weg.
Olijfboom en olijfwilg worden in de taal nog al eens door elkaar gehaald. Maar de olijfboom (Olea europaea) en olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei) zijn twee totaal verschillende planten en hebben niets met elkaar te maken. De olijfboom kennen we vanuit de zuidelijke landen en als kuipplant, terwijl de olijfwilg een wintergroene heester (of haag) is.
Benieuwd met welk snoeigereedschap je jouw olijfboom de juiste snoei geeft? Takken dikker dan 1,5 cm snoei je met een takkenschaar of boomzaag. Voor dunnere takken kun je het beste een snoeischaar gebruiken. Ontsmet voor gebruik je gereedschap, zodat je tijdens het snoeien geen ziektes overbrengt. Zorg bovendien voor gladde snoeiwonden door de bladen van de schaar en de zaag af en toe te slijpen.
Het best trek je tijdens het snoeien een paar degelijke tuinhandschoenen aan. Daarmee heb je een betere grip op de takken en bescherm je jouw handen tijdens deze tuinklus.
Heb je jouw olijfboompje in een pot staan? Zet hem in de winter bij voorkeur binnen op een lichte plek, bijvoorbeeld in een koele serre of kas. Zo bescherm je hem het best tegen koude temperaturen. Heb je geen geschikte ruimte om je olijfboom binnen te overwinteren, of is de pot te groot om te verplaatsen? Pak de pot dan in met noppenfolie.
Ook een olijfboom in de vollegrond kan bij strenge vorst wel wat bescherming gebruiken. Vooral jonge olijfbomen zijn gevoelig voor vorst. Plaats een speciale plantenhoes over je boom of maak zelf een tentje van jute en bamboestokken. Wikkel stro en droge bladeren om de stam voordat je de tent over de boom zet.
Na het overwinteren in een warme, soms vochtige kas, kan een olijf extra gevoelig zijn voor schildluis. Dit insect zuigt plantsappen van je boom op. Vaak herken je deze ongewenste gast aan de donkere, geelachtige plekken op de bladeren van een olijfboom. Heeft je boom last van schildluis? Behandel hem dan met een bestrijdingsmiddel tegen luizen.