

Onkruid in de tuin staat andere planten in de weg en kan zich snel uitbreiden. Onkruid verwijderen doe je met de hand, met een onkruidborstel of een onkruidverdelger voor het gazon. Ook voor het verwijderen van hardnekkige onkruiden, zoals heermoes en zevenblad én gazononkruiden, geven wij tips.
Onkruid verwijderen met een schoffel of een onkruidhak is misschien wel de bekendste en meest voor de hand liggende methode om onkruid te verwijderen. Door het schoffelen maak je met name de wortels van eenjarige onkruiden los van de grond. Is het zonnig weer? Dan kun je de planten gewoon op het zand laten liggen, de wortels drogen dan snel uit. Er is ook een speciale onkruidhak met lange steel te koop, die voorkomt dat je steeds moet bukken tijdens de klus.
Het nadeel van onkruid verwijderen met een schoffel of een onkruidhak is, dat je hiermee veel kale grond rond je borderplanten creëert. Alle zaailingen van jonge planten schoffel je namelijk ook steeds weg, terwijl juist een dichtbegroeide bodem minder onkruid toelaat. Bovendien verstoor je door het schoffelen het bodemevenwicht, iets wat niet past binnen de principes van de ecologische tuin. Je kunt ook een kniekussen aanschaffen en met je handen het onkruid met wortel en al uittrekken. Dek de bodem eventueel af met een laag sierschors, cocochips of een andere mulchsoort.
Een beetje onkruid in het gazon hoort erbij en is ook helemaal niet erg. Maar doe je er niets aan, dan kunnen de paardenbloemen of klavertjes uiteindelijk de overhand krijgen. Je kunt onkruid in het gras met de hand bestrijden of kiezen voor een onkruidverdelger.
Zevenblad en heermoes zijn hardnekkige wortelonkruiden die je niet zomaar even uit de grond trekt. Probeer je dit wel te doen, dan breken de uitlopers af en lopen de afgebroken plantdelen opnieuw uit. Met deze 5 methodes heb je zeker resultaat.
Jammer genoeg zijn het vaak juist de wortelonkruiden in het gazon die zo hardnekkig zijn, denk maar aan paardenbloemen, kruipende boterbloem en zevenblad. Wortelonkruiden hebben lange, stevige wortels die snel afbreken wanneer je ze probeert uit te trekken. Toch is het belangrijk om bijvoorbeeld de paardenbloem met wortel en al uit te steken; de stukjes die achterblijven groeien namelijk weer uit tot een nieuwe plant. Gebruik hiervoor een mesje, een Fiskars onkruidtrekker of een onkruidsteker.
Na het uitsteken van onkruid in het gazon kunnen er gaten ontstaan. Vul deze op het tuinaarde of potgrond en zaai ze opnieuw in met herstellende gazonzaad.
Heb je klavers in het gazon? Zorg dan dat de grond niet uitgeput raakt en bemest regelmatig met stikstofrijke mest. Het gras zal hierop floreren, maar de klavers voelen zich hier minder thuis en zullen langzaam verdwijnen.
Je kunt onkruid in het gazon voorkomen door het groeiklimaat zo optimaal mogelijk te maken voor grasplanten. Een optimaal klimaat creëer je onder meer door het gazon regelmatig te beluchten, te bemesten en kalk te strooien. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de graswortels zich goed vertakken, waardoor het gazon mooi dichtgroeit en onkruid minder ruimte krijgt.
Onkruid verwijderen in het gazon kan ook met onkruidverdelger. Kies in dit geval voor een verantwoord en milieuvriendelijk product. Hiermee bescherm je het milieu, de andere planten in je tuin én je eigen gezondheid. Onkruid Weg van Naturen is een biologische onkruidverdelger die effectief is tegen onkruid zonder je gazon aan te tasten.
Onkruid kun je ook wegbranden met een onkruidbrander, maar dit is met name handig voor onkruid tussen de tegels, aangezien je er ook andere planten mee kunt beschadigen.