Wil jij je muur behangen met renovatievliesbehang? Bij GAMMA kun je kiezen tussen verschillende grammages (diktes). Het grammage geeft de zwaarte/stevigheid van het product aan. Renovatievlies verbergt barsten en onregelmatigheden in vlakke ondergronden en verstevigt de ondergrond waardoor je het effect van een glad gestucte wand creëert die minder kwetsbaar is voor beschadigingen. Het ideale product voor nieuwbouwwoningen. Zelf aan de slag? Dankzij onze handige tips leer je de kneepjes van het vak en zijn je muren mooi egaal.
Verwijder loszittende stuc- en verflagen en maak de ondergrond volledig droog, glad, stof- en vetvrij. Zijn er gaten of oneffenheden? Vul deze dan op met muurvuller. Als er vele putjes of onregelmatigheden zijn, heb je renovatie vliesbehang nodig van extra stevig papier of minstens 180 gram. In de webshop kan je makkelijk op dit type vliesbehang filteren.
Hangen er stopcontacten of lichtschakelaars aan de muur? Schakel dan de stroom uit en verwijder de afdekplaatjes.
Heb je een met latex behandelde muur? Reinig deze dan eerst.
Is de ondergrond sterk zuigend? Behandel de muren dan eerst met een muurverf primer en laat deze primer minimaal 6 uur drogen.
Zie je verkleurde vlekken op de muur? Verf deze plekken dan eerst wit. Zo voorkom je dat de vlekken door het renovatie vliesbehang heen zouden komen.
Zet een loodlijn op de muur met behulp van een waterpas en timmermanspotlood. Hierdoor is het makkelijker om de eerste strook loodrecht te hangen.
Renovatie vliesbehang in een hoek is makkelijker aan te brengen als een deel van de strook door de hoek heen loopt. Start je dus met je eerste strook vanuit een hoek? Teken de startlijn dan niet af op de breedte van een strook, maar maak deze 4-5 cm korter. Zo loopt een deel van de strook over je hoek. Handig gezien!
Knip met een behangschaar de stroken vliesbehang op maat. Houd elke strook 10 cm langer dan de hoogte van de muur, zodat je nog wat speling hebt aan de boven- en onderkant.
Breng de kant-en-klare vliesbehanglijm direct aan uit de emmer. Doe dit met een vachtroller en breng het renovatie vliesbehang gelijkmatig aan op de muur. Zorg dat de aangebrachte strook lijm iets breder is dan één baanbreedte van het geknipte vliesbehang. Overtollige lijm kan je met een plamuurmes makkelijk verwijderen.
Breng het renovatie vliesbehang aan tegen de loodlijn in de natte lijmlaag. Begin hiervoor bovenaan en houd ongeveer 5 cm overlap aan.
Druk het renovatie vliesbehang aan met een behangspatel of droge doek. Gebruik hiervoor een behangliniaal en een scherp afbreekmes om de strook langs het plafond en de plint op maat te snijden. Houd hierbij het mes zo vlak mogelijk op het vliesbehang. Druk ook de hoeken langs stopcontacten en schakelaar goed aan en snijd deze rondom uit.
Gebruik een naadroller om de naden strak te krijgen.
24 uur na het behangen is je renovatie vliesbehang overschilderbaar. En fijn om weten: bij GAMMA helpen we je om de juiste muurverf te kiezen.