stappenplan

Tuin aanleggen voor beginners: de complete gids

Ook met weinig ervaring kun je prima zelf een tuin aanleggen. Het zal je flink wat kosten besparen en bovendien levert het veel voldoening op. Of je nu droomt van een mediterrane tuin of een strakke, moderne voortuin: lees dit artikel en je kunt stap voor stap je eigen tuin aanleggen, ook als beginner!

Tuinieren voor beginners: maak een goed plan!

Het aanleggen van een tuin begint met een goed plan. Denk na wat jouw of jullie wensen zijn en wat je met de tuin wilt bereiken. Zoek je een plek om te ontspannen, wil je speelruimte voor de kinderen, een gazon of misschien een moestuin? Heb je ’s avonds ook nog graag verlichting in je tuin, dan is dit iets wat als eerste komt, aangezien de bekabeling onder de grond moet komen te liggen. Elk doel vereist een andere aanpak en planning, probeer het als beginnend tuinier eenvoudig te houden. Hoogteverschillen in een tuin zijn bijvoorbeeld schitterend maar vragen om iets meer vakkennis. En een gemengde beplanting in de Engelse cottagestijl is schitterend, maar wel moeilijker te onderhouden dan vakbeplanting in één soort. Dit soort punten zijn handig om mee te nemen in je plan, zeker als je de tuin zelf gaat aanleggen. Houd ook rekening met bestaande elementen in de tuin, niet alles hoeft nieuw te zijn.

Zelf een tuin ontwerpen?

Heb je je wensen omgezet naar concrete elementen? Je kunt dan zelf een tuinontwerp maken, wat begint met een vlekkenplan. Geef in een schets met vlekken aan waar welk element moet komen, denk maar aan de zandbak, een vijver, het terras en de containers. Houd er ook rekening mee, dat je het tuinpad zo recht mogelijk naar de achterpoort laat lopen. Bij het bepalen van de locatie van je terrassen, is het handig om de hoeveelheid zon en schaduw in je tuin in kaart te brengen. Het op schaal tekenen van het ontwerp komt hierna.

Zelf je tuinontwerp maken
De oude tuin leegruimen
stap 1

De oude tuin leegruimen

Als je een bestaande tuin renoveert, begin je eerst met het leegruimen: haal oude planten, struiken en bestrating weg. Je kunt hiervoor een kruiwagen en een spade gebruiken, maar voor een grote tuin is het gemakkelijker (en lichamelijk minder zwaar!) om een minikraantje te huren, zeker als er veel zware wortels in de grond zitten. Ook is het dan handig om een container voor het afval te huren. Zo start je met een schone lei voor het aanleggen van je nieuwe tuin.

Tuinverlichting kiezen en aanleggen
stap 2

Tuinverlichting kiezen en aanleggen

Tuinverlichting brengt je tuin ’s avonds tot leven en zorgt voor veiligheid in je tuin. Zorg voor sfeerverlichting bij alle zitplekken in je tuin, maar denk ook aan functionele verlichting langs paden en trappen. Met spots kun je boompjes en andere elementen in de spotlight zetten.

Laat je niet afschrikken als je als beginner zelf tuinverlichting wilt aanleggen; tegenwoordig kun je tuinverlichting aanleggen, die werkt op lage veiligheidsspanning (12 V), wat niet alleen heel veilig is maar ook perfect is voor bijvoorbeeld led-sfeerverlichting in de tuin.

Bekijk alle tuinverlichting
Tip!

Een wandarmatuur dat zowel aan de boven- als onderkant schijnt zorgt voor indirecte verlichting en veel sfeer.

Bestrating leggen
stap 3

Bestrating leggen

Heb je de plek van de terrassen en paden in je plan verwerkt? Voor veel mensen is dit het lastigste onderdeel van een nieuwe tuin en daarom wordt het vaak uitbesteed. Jammer, want wanneer je een GAMMA stappenplan volgt, hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn en het zal je veel geld besparen. Redelijk eenvoudig om te leggen, is bijvoorbeeld een terras met betontegels, dat bij vrijwel elk type tuin past, of je nu kiest voor een moderne tuin met strakke lijnen of een klassiekere tuin met slingerpaden. Zorg wel voor een goede ondergrond en afwatering. Ook een tuinpad of grindpad kun je gemakkelijk zelf aanleggen. Bijkomend voordeel van grind is dat het goed afwatert. Let er ook op of de materialen passen bij de stijl van je huis en tuin

Tip!

Nog niet helemaal zeker van je keuze? Bekijk dan zeker de keuzehulp sierbestrating om te ontdekken welke soort bestrating bij jouw tuin past.

Een pergola, tuinhuis of overkapping maken
stap 4

Een pergola, tuinhuis of overkapping maken

Misschien heb je bij het maken van een tuinontwerp ook nagedacht over droge of schaduwrijke zitplekken in je tuin. Of een opslag voor je tuingereedschap, tuinmeubelen of fietsen. Een overkapping, in welke vorm dan ook, is in veel gevallen wenselijk. Denk maar aan een groot tuinhuis als opslagplaats of een overkapping aan huis, waar het ook in de minder mooie maanden heerlijk vertoeven is. Voor de mediterrane tuin is een pergola een mooie, luchtige terrasoverkapping waar klimplanten of schaduwdoek voor schaduwplekken zorgen.

Beplanting kiezen & aanplanten
stap 5

Beplanting kiezen & aanplanten

De laatste stap in jouw beginnerstuin, is de beplanting. Last but not least, want het zijn juist de planten die je tuin naar een hoger level tillen en voor een bloeiend en boeiend ecosysteem zorgen. Bloeiende planten zullen bijen en vlinders aantrekken en de afwatering van je tuin verbeteren. Houd bij het maken van een beplantingsplan rekening met de bloeiperiode, de hoogte van de planten en het onderhoud. Wissel struiken en vaste planten af. Verbeter vóór het aanplanten de bodem met teelaarde met compost. Dit verbetert de bodemstructuur en planten krijgen een vliegende start. De teelaarde is per big bag te bestellen.

Tip!

In een nieuwe tuin is regelmatig onderhoud essentieel, vooral in de beginfase. Water geven, onkruid wieden, en snoeien zijn belangrijke taken. Bekijk onze tuinkalenders op maand zodat je nooit meer een tuinklus vergeet.

Meer klusadvies

privacy-tuin-gamma-app
Tips voor meer privacy in je tuin stappenplan
houten-terras-piketpalen-maken-gamma
Hoe maak ik een houten terras op piketpalen? stappenplan
tuintrends-2024-gamma-app
Tuintrends van 2024: welke trend past bij jou? inspiratie
Dit stappenplan komt voor in