Wil jij een houten terras of vlonder maken die lang meegaat en nauwelijks kans heeft op verzakkingen? Ga dan aan de slag met houten terrasplanken op hardhouten piketpalen. Aan de hand van dit stappenplan kan het niet mislukken!
Bereid allereerst de ondergrond voor. Verwijder onkruid en maak de grond egaal.
Waarschijnlijk heb je al een idee waar je je nieuwe houten terras wilt plaatsen. Markeer deze locatie door paaltjes in elke hoek te plaatsen en verbindt ze met een metselkoord of lint. Zorg ervoor dat de twee diagonalen gelijk zijn in lengte om vier rechte hoeken te krijgen.
Wil je je houten terras maken op een ondergrond van betontegels? Bekijk dan dit stappenplan.
Draag je veiligheidsbril en gehoorbescherming, en zaag vervolgens de piketpalen op maat met behulp van een afkortzaag. Gebruik hardhouten piketpalen van 1 meter lang. Zorg ervoor dat deze palen minimaal 70 cm diep in de grond worden geplaatst om verzakking te voorkomen.
Maak de piketpalen puntig door aan beide zijden een stuk af te zagen onder een hoek van 45°
Gebruik een grondboor en maak een gat waar de buitenste piketpalen komen. Zorg ervoor dat de palen minimaal 70 cm in de grond worden geplaatst. Dieper kan ook, maar houd minimaal 7 cm bovengronds aan, zodat er straks nog een balk tegenaan gemonteerd kan worden. Om diezelfde reden plaats je de piketpaal 4 cm van de rand van je terras.
Markeer de gewenste diepte op de grondboor met behulp van een stukje tape. Plaats de volgende piketpaal op dezelfde zijde in de andere hoek. Controleer na het plaatsen van de tweede piketpaal de hoogte met een waterpas en pas deze indien nodig aan. Bevestig nu de buitenste draagbalk aan de buitenkant van de piketpalen met lijmklemmen in beide hoeken.
Plaats nu de laatste twee piketpalen in de tegenovergestelde hoeken op dezelfde manier. Gebruik de eerste twee piketpalen als referentiepunt voor het plaatsen van de volgende buitenste piketpalen. Controleer regelmatig of ze waterpas staan. Bevestig opnieuw de buitenste draagbalk aan de buitenzijde van de piketpalen met behulp van lijmklemmen.
Controleer de hoogte van het geheel met een waterpas.
Bevestig de buitenste draagbalken aan de piketpalen. Voor het bevestigen van de balken gebruik je M8 12cm slotbouten. Het is aan te raden de balken aan de zijkant van de piketpalen te bevestigen voor een stevigere constructie, in plaats van op de kopse kant.
Plaats vervolgens de overige piketpalen voor de buitenste draagbalken op dezelfde manier als bij de voorgaande piketpalen. Zorg ervoor dat er minstens 40 cm tussen de piketpalen wordt gehouden. Gebruik opnieuw M8 12cm slotbouten om de piketpalen aan de draagbalk te bevestigen.
Om het werk te vergemakkelijken, span je best een metselkoord over de buitenste draagbalken om de positie en hoogte van de piketpalen te bepalen. Je begint best met het plaatsen van de twee buitenste rijen piketpalen met behulp van de grondboor en hamer, op dezelfde manier als in de vorige stap.
Plaats vervolgens alle tussenliggende piketpalen. Zorg er hier ook voor dat er zowel in de lengte als in de breedte minstens 40cm tussen de piketpalen zit. Je kan de hoogte van de piketpalen controleren door een lange balk of lat op de buitenste draagbalken te plaatsen.
Over de hardhouten piketpalen voor de vlonder plaats je een anti-worteldoek. Dit voorkomt dat onkruid straks tussen de planken door groeit. Als je meerdere stukken doek gebruikt, moeten die elkaar minimaal 15 cm overlappen. Het is de bedoeling dat de piketpalen straks door het doek heen steken, zodat het worteldoek de grond raakt. Daarvoor snijd je een kruis op de plaatsen waar de hardhouten piketpalen het doek raken.
Vervolgens plaats je de tussenliggende draagbalken. Je kunt opnieuw lijmklemmen gebruiken om het werk te vergemakkelijken. Zorg ervoor dat de draagbalken op de hoogte van het metselkoord komen en bevestig deze opnieuw met M8 12cm slotbouten om de piketpalen aan de draagbalk te bevestigen. Let op dat je de draagbalken allemaal aan dezelfde zijde van de piketpalen bevestigt.
Leg de houten vlonderplanken haaks op de balken en houd 0,5-1 cm tussen iedere balk. De juiste afstand is afhankelijk van de dikte, breedte en de houtsoort. Bij planken van volledig gedroogd hout, houd je minimaal 1 cm aan. Grenst je terras aan een muur, leg de eerste plank dan altijd 2 cm daar vandaan. Hiervoor kan je afstandsblokjes gebruiken.
Bepaal vervolgens de exacte positie van de eerste terrasplank ten opzichte van de laatste. Verwijder ook alle lijmklemmen en afstandshouders om zo meteen de terrasplanken te kunnen bevestigen.
Ga je voor een strak ontwerp, gebruik dan houten vlonderplanken van dezelfde lengte. Voor een speels effect wissel je planken van verschillende lengtes af.
De houten vlonderplanken bevestig je met speciale vlonderschroeven, die kunnen de werking van het hout opvangen. Bevestig een metselkoord in het midden van de buitenste draagbalken om de schroeven op één lijn te kunnen plaatsen. Gebruik 2 schroeven op ieder contactpunt met een balk en plaats die op 3 cm van de rand van een plank. Boor de gaten voor en verzink deze eventueel. Herhaal dit bij elk contactpunt met een draagbalk.
Gebruik een cirkelzaag om de buitenste terrasplanken op maat te zagen. De terrasplanken mogen maximaal 4 cm over de draagbalken komen. Doe dit voor elke zijde van het terras.
Breng eerst extra ondersteuning aan ter hoogte van de piketpalen; hiervoor kan je reststukjes hardhout gebruiken. Bevestig vervolgens het hardhout langs de zijkant van de piketpaal onder de terrasplanken.
Bevestig nu op de kopse kant van de draagbalken een kantplank om de vlonder extra tegen vocht te beschermen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een hardhouten plank; die zijn het meest duurzaam. Herhaal dezelfde stappen voor de tegenoverliggende kant.
Plaats tot slot de overige kantplanken zodanig dat ze de uiteinden van de eerste kantplanken bedekken. Markeer de juiste afstand op de kantplank, snijd deze op maat en bevestig deze aan de draagbalken.
Je bent nu klaar met je houten vlonderterras te maken. Natuurlijk wil je de houten planken zo lang mogelijk mooi houden. Bewerk de vlonderplanken daarom met beits of olie. Daarmee behoud je de kleur en gaan ze langer mee. Verder veeg je de vlonder regelmatig schoon.