In juli staat je tuin volop in bloei, houd hem mooi door te sproeien op het juiste moment. Zorg ook goed voor de planten in je hanging baskets, ga aan de slag met het bemesten van je gazon, moestuin en rozen, én snoei deze maand je hagen, de blauweregen en de druif.
Tijdens een periode van droogte kun je er zomaar een dagtaak bij hebben in de zomer. Toch is het niet raadzaam om je tuin elke dag te sproeien, want daardoor worden de gras- en plantenwortels lui en je wilt juist dat ze zelf op zoek gaan naar water in de diepere grondlagen. Sproei je gazon en borders daarom liever minder vaak en wat langer, dan dagelijks heel kort. Een goed moment hiervoor is de ochtend, als er nog weinig verdamping plaatsvindt en het blad nog opdroogt, waardoor het minder vatbaar is voor schimmels. Meer lees je bij tuin sproeien.
Installeer een regenton zodat je je potplanten duurzaam en gratis regenwater kunt geven!
Ga je een of meerdere weken van huis? Schakel iemand in die je tuin sproeit bij droogte. Met name de potplanten hebben bijna dagelijks water nodig. Ideaal hiervoor is de vakantiebewateringsset, waarmee aan wel 36 potplanten automatisch water wordt gegeven. Nog meer gemak? Leg dan een slim bewateringssysteem aan. Dit systeem herkent zelf de momenten waarop er water gegeven moet worden en is te bedienen via een app.
Bij droog en warm weer is het verstandiger om iets minder frequent te maaien en het gras wat hoger te laten staan; zo voorkom je dat het gras uitdroogt. Regent het juist veel? Bij vochtig weer in de zomer groeit het gras sneller en maai je juist wat vaker. Door het frequent maaien zijn de grassnippers zo klein, dat ze op het gazon mogen blijven liggen. Een robotmaaier doet hetzelfde en neemt al het werk uit handen.
Bewaar wat grasmaaisel en verdeel een dun laagje (circa 2 cm) over de border tussen je planten. Zo bescherm je de grond tegen uitdroging en het dient als plantenvoeding.
Zorg goed voor je eenjarige zomerbloeiers, zoals geraniums en Fuchsia’s, dan zullen ze nog heel lang doorbloeien. Vaak zijn de wortels flink gegroeid, waardoor er bij dit soort planten in hanging baskets geen verse grond meer beschikbaar is en je dagelijks water zal moeten geven. Ook hebben ze nu één keer per week vloeibare plantenvoeding nodig dat je in het gietwater oplost. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit, zo stimuleer je de doorbloei. Het beste gebruik je hiervoor een bloemenschaartje.
De voorjaarsbemesting van je moestuin, fruitplanten en fruitbomen is nu uitgewerkt. Dit is hét moment om je moestuin te verrijken met een tweede bemesting, zodat je kolen, komkommers en courgettes genoeg energie hebben om af te kunnen rijpen. Geef ze bijvoorbeeld Bio koemest, een natuurlijke meststof die de bodem activeert. Voor tomaten is er een speciale tomatenmest.
Nog geen moestuin(ervaring)? Zet een moestuinbak van 100 x 100 cm neer, vul hem met bio-potgrond en plant er je favoriete kruidenplantjes in. Zo oogst je straks verse basilicum, rozemarijn, munt en bieslook voor in de keuken.
Heb je in april organische mest gestrooid? Dan is het in juli tijd voor een tweede organische bemesting. Je kunt natuurlijk ook kunstmest strooien op een bewolkte dag. Doe dit vlak voor een regenbui of als je van plan bent om daarna te gaan sproeien.
Plaats een vogeldrinkbak in je tuin en verschoon het water dagelijks. Vogels zullen niet alleen komen drinken, maar ook komen badderen.
De aanblik van een mooie druivelaar die langs een pergola omhoog slingert, zorgt voor het ultieme vakantiegevoel in je tuin. Dit is het moment om jouw druivelaar te snoeien en dat komt neer op het dieven en toppen van de struik. Hierdoor gaat er meer energie van de plant naar de druiventrossen en dat levert een betere oogst op. Na het snoeien geef je een druivelaar speciale mest voor druiven. Kijk bij druiven snoeien voor de volledige uitleg.
Na de bloei kan de blauweregen (Wisteria) nog een flinke groeispurt krijgen, waardoor de uitlopers alle kant op gaan. Knip ze terug tot op circa vijf ogen. Zorg dat je hiervoor een scherpe snoeischaar gebruikt.
Is jouw appelboom of perenboom volwassen, dan snoei je hem in de zomer én in de winter. Kijk bij appelboom snoeien en perenboom snoeien voor een stap-voor-stapuitleg. Bij het snoeien van fruitbomen is goed en scherp tuingereedschap onmisbaar. Zo heb je voor de dunne takjes een stevige snoeischaar nodig, terwijl je voor takken dikker dan 1,5 cm een takkenschaar of boomzaag gebruikt. Lees meer bij snoeigereedschap kiezen.