inspiratie

Water opvangen in de tuin: maak je tuin klimaatbestendig

Stromende regen, maar ook langere periodes van droogte; we krijgen met steeds extremer weer te maken. Het is daarom goed om bewust om te gaan met water in je tuin. Door regenwater op te vangen, help je het milieu een handje en je bespaart ook op water. Ook leggen we je uit hoe je wateroverlast kunt voorkomen. GAMMA geeft je tips hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Waarom water opvangen?

In veel tuinen is de regenpijp aangesloten op het riool, waardoor jaarlijks veel regenwater het riool in stroomt. Zonde, want op deze manier komt het schone water bij het vuile afvalwater terecht. Ook kan het riool bij hevige buien overbelast raken, waardoor straten blank komen te staan. Je kunt je tuin klimaatvriendelijk inrichten door het regenwater in je tuin op te vangen, om het op een later moment weer te gebruiken.

Hoe vang je water op in de tuin?

Heel nuttig dus, het opvangen van water tijdens natte periodes. Maar, hoe ga je precies te werk? Het begint met het afkoppelen van de regenpijp, zodat het water van je dak niet rechtstreeks naar het riool afvloeit. Vervolgens kun je het water opvangen in een ton, maar ook in een vijver, wadi of regenwaterbuffer.

Regenpijp afkoppelen

Door het afkoppelen van de regenpijp, ontlast je het riool. Hoe je dit kunt doen? Zaag de regenpijp af op de juiste hoogte, sluit het gedeelte van de regenpijp dat naar het riool loopt af en plaats aan de onderkant van de regenpijp een bocht of klep die het water wegleidt. Zorg ervoor dat het water ver genoeg van het huis geleid wordt, minimaal 2 meter, om te voorkomen dat wateroverlast ontstaat.

Bekijk het stappenplan
Tip!

Wil je het water verder leiden, bijvoorbeeld richting een goot, infiltratiegebied of een vijver, leg dan een gootje aan.

Regenton installeren

Wil je het regenwater opvangen en later kunnen gebruiken, ga dan aan de slag met een regenton installeren. Regenwater is ideaal om je (pot)planten mee te bewateren, maar ook om je auto of ramen mee te wassen; het water bevat immers weinig kalk, waardoor het geen strepen nalaat op het raam. Ook voor kamerplanten is het zachte regenwater veel beter dan het harde leidingwater. Het is ook de ideale back-up wanneer het langdurig droog is en een sproeiverbod volgt.

Bekijk het stappenplan

Welke regenton past bij mijn tuin?

De grootte van een regenton bepaal je aan de hand van waar de regenton komt te staan. Op een balkon of in een kleine voortuin met alleen wat plantenbakken, is een kleine regenton waarschijnlijk al voldoende. Reken per 10 vierkante meter tuin ongeveer 0,7 m3 aan ruimte om het regenwater op te vangen. Voor de achtertuin is Muurregenton Slim Taupe ideaal. Deze regenton heeft een inhoud van maar liefst 650 liter en hij past door zijn compacte afmeting ook in kleinere tuinen. Met een overloopset kun je het overtollige water afvoeren in je tuin.

Welke regenton past bij jou?

Muurregenton Slim Taupe 300 Liter Muurregenton Slim Taupe 300 Liter ecoCheque
9 klantreviews
Deze super compacte Muurregenton Slim Taupe heeft een inhoud van maar liefst 300 liter. Door zijn compacte afmeting is de muurregenton uitermate geschikt voor kleinere tuinen of... Deze super compacte Muurregenton Slim Taupe heeft een inhoud van maar liefst 300 liter. Door zijn...
259.
00
Bekijk alles in muurregenton
Garantia Regenton Elegance grijs 400 liter Garantia Regenton Elegance grijs 400 liter ecoCheque
3 klantreviews
Een stijlvolle regenton nodig? Dan zit je met deze Garantia Regenton Elegance grijs 400 liter helemaal goed. Deze ton bevestig je eenvoudig aan je regenpijp en vangt zo automati... Een stijlvolle regenton nodig? Dan zit je met deze Garantia Regenton Elegance grijs 400 liter hel...
429.
00
Bekijk alles in regenton
Regenton muurtank antraciet 168 L Regenton muurtank antraciet 168 L ecoCheque
31 klantreviews
Muurtank regenton 168 liter grijs Deze muurregenton is een mooie aanvulling in uw tuin. Met een inhoud van 168 liter heeft u voldoende water om regelmatig de planten en het gras... Muurtank regenton 168 liter grijs Deze muurregenton is een mooie aanvulling in uw tuin. Met een i...
139.
00
Bekijk alles in muurregenton
Harcostar regenton groen 227 L
Uitstekend beoordeeld
86 klantreviews
Deze Harcostar regenton heeft een inhoud van 227 liter. Daar kun je aardig wat planten mee goedkoop water geven. De ton heeft een kindveilige deksel en een zwarte aftapkraan die... Deze Harcostar regenton heeft een inhoud van 227 liter. Daar kun je aardig wat planten mee goedko...
82.
99
Bekijk alles in regenton

Een wadi aanleggen

Een wadi in de tuin wordt ontworpen om tijdens regenbuien overtollig regenwater op te vangen. De wadi is in feite een verdiept, waterdoorlatend gedeelte in de tuin. Via een gootje leid je het regenwater naar de wadi in je tuin. Dit wordt vervolgens opgevangen en infiltreert langzaam in de bodem. Dit proces ondersteunt het grondwaterpeil en zorgt ervoor dat de wadi buiten de regenperiodes meestal droog is. Kies daarom bij voorkeur een zonnige plek uit in je tuin voor de wadi. In de wadi groeien vaak inheemse planten die goed bestand zijn tegen zowel natte als droge omstandigheden.

Tip!

Je kunt ook een vijver aanleggen en het water in je vijver laten uitmonden. Een natuurvijver heeft dan wel de voorkeur, zodat het water kan infiltreren en de vijver niet overloopt.

Wateroverlast? Een regenwaterbuffer installeren

Tuinier je op moeilijke grond, zoals zware klei, dan heb je wellicht andere hulpmiddelen nodig. Je kunt dan een regenwaterbuffer installeren, zoals de Hydroblob, een soort put met een rooster waarin het regenwater wordt opgevangen. Het zorgt voor een goede afwatering in de tuin of op het terras. Dit milieuvriendelijke systeem is heel eenvoudig zelf te leggen, zonder leidingwerk. Je kunt de buffers ook op de regenpijp aansluiten.

Bekijk het stappenplan

Regenwateropslag voor grote tuinen

Wil je echt enorm veel water bufferen? De Rainblock regenwateropslag is een modulair systeem dat per element een vulcapaciteit heeft van 165 liter. Je kunt er een complete schutting mee bouwen: the sky is the limit.

Bekijk het assortiment

Waterdoorlatende bestrating plaatsen

Door voor bestrating te kiezen die het water afvoert, voorkom je wateroverlast op je terras of tuinpaden én voorkom je overbelasting van het riool. Het water loopt niet naar het riool, maar verdwijnt in de grond onder de bestrating. Hierdoor blijft het grondwater goed op peil. Kies voor bijvoorbeeld grind, eventueel gestabiliseerd door grindmatten, en voor grasdallen voor de oprit.

Bestrating kiezen

Meer klusadvies

tuintrends-2024-gamma-app
Tuintrends van 2024: welke trend past bij jou? inspiratie
biodiversiteit-tuin-gamma-app
Tips voor meer biodiversiteit in je tuin inspiratie
tuin-aanleggen-voor-beginners-gamma-app
Tuin aanleggen voor beginners: de complete gids stappenplan
Deze inspiratie komt voor in