keuzehulp

Welke waterdoorlatende sierbestrating kies ik voor mijn tuin?

Waterdoorlatende sierbestrating of halfverharding voorkomt overbelasting van het riool en past uitstekend in een klimaatbestendige tuin. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen bij GAMMA. We helpen je daarom een keuze te maken.

Waarom waterdoorlatende bestrating?

Planten en een gazon vergroten de biodiversiteit en brengen verkoeling. Het streven is daarom om minimaal 60% van de tuin groen te maken. Soms kom je echter niet onder bestrating uit, zoals bijvoorbeeld voor tuinpaden of een terras. Kies dan voor waterdoorlatende bestrating of halfverharding om te voorkomen dat het riool overbelast raakt of water op je terras of tegels blijft staan. Met waterdoorlatende bestrating maak je je tuin klimaatbestendig en voorkom je wateroverlast.

Soorten waterdoorlatende bestrating

Er zijn verschillende opties voor waterdoorlatende bestrating. Welke je kiest, hangt af van de plek in de tuin waar je de bestrating plaatst, maar ook van je voorkeuren. Voorbeelden van opties zijn:

Open bestratingspatroon en grasbetonstenen

Door ruimte te laten tussen de klinkers wordt het water hier afgevoerd en verdwijnt het in de bodem. De tussenruimte kan je opvullen met zand of grind, maar ook met bodembedekkers of gras. Naast gewone klinkers kun je kiezen voor grasbetonstenen of klinkers met noppen die zorgen voor ruimte tussen de stenen.

  • Geschikt voor: terras, paden, oprit en parkeerplaats

Houtsnippers, schors en cacaodoppen

Dit is een duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, die ook de groei van onkruid remt. Met sierschors en cacaodoppen droogt de bodem minder snel uit en bovendien warmt het minder snel op dan bij steenachtige materialen.

  • Geschikt voor: paden en als bodembedekker

Grind, split, schelpen en lavastenen

Grind, split, schelpen en lavastenen zijn materialen die regenwater goed doorlaten en die je makkelijk zelf aanlegt. Bovendien vergen ze weinig onderhoud. Met egalisatiematten zorg je voor een egale toplaag.

  • Geschikt voor: terras, paden, oprit en parkeerplaats

Poreuze betonklinkers

Deze waterdoorlatende klinkers hebben een korrelstructuur en zijn lucht- en waterdoorlatend. Ze zorgen voor een goede afwatering.

  • Geschikt voor: terras, paden, oprit en parkeerplaats

Houten vlonder

Plaats een anti-worteldoek onder de houten vlonders om de groei van onkruid tegen te gaan. Kies voor hout met het FSC-keurmerk, dit zijn duurzame houtsoorten.

  • Geschikt voor: terras en paden

Kunstgras

Is het onderhouden van een gazon te intensief voor je, maar wil je wel een tuin met een groene en waterdoorlatende bedekking? Kies dan voor kunstgras. Dit waterdoorlatende verhardingsmateriaal vergt weinig onderhoud en kan een alternatief zijn voor echt gras.

Meer informatie of gericht advies nodig bij de keuze voor waterdoorlatende verharding? Een medewerker in de GAMMMA winkel kan passend advies geven.

Meer klusadvies

water-opvangen-thumb
Water opvangen in de tuin: maak je tuin klimaatbestendig inspiratie
regenwaterbuffer
Hoe installeer ik een Hydroblob regenwaterbuffer? stappenplan
regenton-installeren
Hoe plaats ik een regenton? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in