Wil je een tuin om heerlijk te relaxen? Of een tuin met ruimte om te spelen? Of een tuin waar bijen en vlinders af een aan vliegen? Zelf je tuin ontwerpen klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Met een beetje creativiteit en dit stappenplan, ontwerp jij je droomtuin.
Begin bij het tuin ontwerpen met de plattegrond. Gebruik hierbij een schaal van 1 : 100: één centimeter op papier is één meter in je tuin. Geef op de tekening aan waar je huis staat, waar je ramen en deuren zijn aangebracht en teken ook de omheiningen en een eventuele garage in.
Teken ook de elementen die je wilt behouden zoals een markante boom, haag of terras. Geef op de tekening de windrichtingen aan.
Houd je van een weelderige bloemenzee of ben je meer van de strakke, onderhoudsvriendelijke tuin met veel bestrating en wintergroene heesters?
Houd er bij een tuinontwerp maken rekening mee dat de tuin qua sfeer past bij je woning en inrichting. Een tuin met rechte lijnen maakt een strakke indruk. Een tuin met grillige vormen biedt veel ruimte aan de planten, maar kan weer snel rommelig ogen.
Een combinatie van deze twee kan ook: een tuin ontwerpen met strakke lijnen in de basis en veel weelderige planten.
Schrijf op wat je belangrijk vindt in de tuin. Belangrijke onderdelen zijn bijvoorbeeld een terras in de schaduw, een zonterras, een speelplek voor de kinderen, een plek om de was te drogen, een waterelement en ruimte voor huisdieren.
Schrijf ook op of de paden extra breed moeten worden voor bijvoorbeeld rondfietsende kinderen. Misschien wil je ook graag de hoogte in met een pergola.
Hou je van tuinieren, ruim in je tuinontwerp dan voldoende plek in voor borders. Mensen die minder tijd aan hun tuin besteden, kiezen voor meer verharding en planten die weinig onderhoud vergen.
Maak wat kopietjes van de tuintekening en geef met vlekken aan waar welk element moet komen. Waar komt de verharding (terrassen en paden) en wat is de beste plek voor de zandbak of de vijver?
Houd bij het tuin ontwerpen rekening met de hoeveelheid zon en schaduw in de tuin. Misschien ligt je tuin op het zuiden, maar komt er toch weinig licht omdat de tuin is ingebouwd tussen hoge muren. Deel de tuin zo logisch mogelijk in.
Een terras achter in de tuin kan er leuk uit zien, maar voor buiten eten is het niet zo praktisch. Leg een speelplek voor jonge kinderen in het zicht van het huis zodat je ze in de gaten kunt houden. Een gazon in de zon vraagt minder onderhoud dan een gazon in de schaduw. Ook een vijver moet voldoende zon per dag krijgen om het water helder te houden.
Nu ga je het definitieve tuinontwerp maken. Kies uit de vlekkenplannen die je hebt gemaakt de beste indeling. Teken in je tuinontwerp nauwkeurig op schaal in waar de terrassen en de paden komen en waar het gazon, de speelplek, vijver of tuinborders moeten komen.
Ga je bestrating kiezen, laat je dan uitgebreid voorlichten door de verkopers. Voor de paden kun je ook een halfverharding zoals split of grind kiezen. Maak voordat je de bestrating legt een verlichtingsplan zodat de kabels ingegraven kunnen worden.
De laatste stap bij een tuin ontwerpen, maar zeker niet de minste. Beplanting is een belangrijk onderdeel van je tuin. Houd bij de plantkeuze rekening met de omstandigheden wat betreft licht en grondsoort. Een schaduwplant komt niet tot zijn recht op een zonnige plek, net zoals een plant die veel vocht nodig heeft niet floreert op droge grond. Ontdek hoe je zelf tuinborders aanlegt.