stappenplan

Tips voor het kweken van aardbeien

De zoetste en lekkerste aardbeien komen uit eigen tuin. Voor een rijke oogst kun je een compleet aardbeienveldje aanleggen, maar aardbeien kweken kan ook in potten of bakken. Hier lees je hoe je aardbeien kunt kweken, planten en verzorgen.

Wanneer aardbeien kweken?

Ga je zelf aardbeien kweken, dan heb je de keuze uit doordragende rassen en rassen die maar één keer per jaar vruchten geven. De aardbeien die één keer bloeien, kun je het beste in juli planten: zo hebben de planten nog tijd om wortels te maken voordat in september de bloemknoppen worden aangelegd.

Het jaar erop kun je voor het eerst vruchten verwachten. Doordragende rassen plant je wat later, namelijk in oktober. Eerder planten mag ook maar dan wordt de opbrengst volgend jaar wat minder

Aardbeien kweken in volle grond

Aardbeien kweken doe je op een zonnige maar beschutte plek. Het liefst groeien aardbeien in voedzame grond waar het water goed weg kan lopen. Werk voor het aardbeien kweken daarom veel (zelfgemaakte) compost door de grond.

Tuinier je op kleigrond, dan is het belangrijk om ook wat zand door de bodem te mengen. Dit verbetert niet alleen de afwatering maar zorgt er ook voor dat de grond in het voorjaar sneller opwarmt. Geef de planten een goede start door meteen een speciale aardbeienmeststof te strooien.

Zorg dat de aardbeienplanten voldoende ruimte hebben zodat ze kunnen uitgroeien tot flinke planten. Zet ze zeker op dertig centimeter afstand van elkaar in rijen die zeventig centimeter uit elkaar liggen. Plant niet te diep; het hart van de plant moet boven de grond blijven. Geef zeker in het begin regelmatig water.

Aardbeien kweken in potten of bakken

Heb je weinig ruimte in je tuin of beschik je alleen over een balkon, dan kun je aardbeien kweken in potten of bakken. Let wel op dat ze niet op de tocht staan, anders krijgen ze last van aantastingen.

Neem een ruime pot van zeker twintig centimeter doorsnede en vul deze met (zelfgemaakte) compost of potgrond, die je met een beetje zand vermengt voor een goede afwatering. Wanneer je in het voorjaar een bloeiende plant koopt, ben je hetzelfde jaar nog verzekerd van oogst.

Doordragende aardbeien kweken

Ga je doordragende aardbeien kweken, dan kun je van juni tot de eerste nachtvorst vruchten blijven plukken. In principe geven doordragers net zo veel vruchten als de rassen die maar één keer per jaar vruchten geven, alleen is de oogst wat meer verspreid.

Houd in de gaten dat deze planten groter worden dan gewone aardbeien dus geef ze ook meer ruimte (plantafstand 90 x 55 cm). Goede doordragende rassen zijn ’Ostara’ en ’Rapela’.

Tips voor aardbeien verzorgen

  • Rond maart begint de aardbeienplant te groeien en kun je de plantjes speciale aardbeienmest geven. Afhankelijk van het soort mest moet je dit herhalen. Geef zeker ook na de oogst weer mest om de knopaanleg voor volgend jaar te stimuleren.
  • Voorkom dat de planten uitdrogen door regelmatig te gieten en de bodem rondom te bedekken met een laag stro, bladeren of houtsnippers. Geperforeerde antiworteldoek of plasticfolie gebruiken, kan ook. Dit ziet er minder fraai uit, maar scheelt wel enorm in het wieden.
  • Blijf steeds de uitlopers van de plant snijden want dit kost de plant energie.
  • In mei of juni komen de vruchten aan de plant. Bescherm de rijpende vruchten tegen de vogels met een net.

Aardbeien stekken

Na een paar jaar loopt de opbrengst van je planten terug en kun je de uitlopers gebruiken om te verjongen. Laat aan elke plant slechts één of twee uitlopers zitten, wacht een paar weken tot de nieuwe plantjes geworteld zijn (behoud één plantje per uitloper) en snijd ze dan los van de moederplant. Zet deze op een nieuw aardbeienveldje.

Meer klusadvies

Tutorial - Tuin - Hoe leg ik een moestuin aan? - Thumbnail
Hoe leg ik een moestuin aan? stappenplan
Tutorial - Tuin - Tips voor het kweken van kruiden - Thumbnail
Tips voor het kweken van kruiden stappenplan
Dit stappenplan komt voor in