stappenplan

Hoe bescherm ik mijn dakgoot en regenpijp tegen bladeren?

Niets is vervelender dan ontdekken dat je dakgoten en regenpijpen verstopt zijn door bladeren en takken, vooral wanneer de regen met bakken uit de lucht valt. Controleer daarom regelmatig hun werking of neem preventieve maatregelen, zoals het monteren van een gootnet. In deze korte handleiding laten we je zien hoe je jouw dakgoten en regenpijpen snel en eenvoudig kunt reinigen en onderhouden, zodat je kunt genieten van een probleemloze afvoer, zelfs tijdens de hevigste regenbuien. Dus, pak je gereedschap en laten we aan de slag gaan!

Dakgoot reinigen
stap 1

Reinig je dakgoot

Neem de gootschep en verwijder allereerst grote hoeveelheden bladeren en vuil uit je dakgoot. Doe dit voor de volledige lengte van de dakgoot. Neem indien nodig een borsteltje en veeg de resterende bladeren en andere vuiligheid weg.

Dikwijls krijgen dakgoten af te rekenen met mosvorming. In dat geval kan je een mosdodend middel inzetten. Lees hier meer over mos verwijderen.

Vergeet ook de regenpijp niet te reinigen. Als de buis verstopt is, kan je een ontstoppingsveer gebruiken of een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset (rioolrat) om de vuilophoping los te spuiten.

Tip!

Controleer tijdens het reinigen meteen ook de bevestigingsbeugels van dakgoot en regenpijp

stap 2

Controleer de werking van de dakgoot

Giet water met een tuinslang of een emmer door de dakgoot om de werking te controleren. Loopt het water vlot door? Dan functioneert de dakgoot perfect.

De eerste tekenen van vuilophoping in de dakgoot merk je terwijl het buiten hard regent. Als er op zo'n moment water over de rand van de dakgoot loopt, en er her en der kleine 'watervalletjes' ontstaan, wordt de goot wellicht ergens geblokkeerd.

Een slecht functionerende dakgoot kan na verloop van tijd nare gevolgen hebben, zoals schimmelvorming en houtrot.

Dakgoot afdekken
stap 3

Dek de dakgoot preventief af

Plaats het gootnet zorgvuldig in de dakgoot, zodat het gootnet net boven de rand van de dakgoot uitsteekt. Dankzij de spanning in het gootnet zal het zichzelf stevig vastklemmen in de dakgoot.

Het gebruik van een gootnet voorkomt dat bladeren, takken en ander vuil zich ophopen in de dakgoot, waardoor verstoppingen worden voorkomen en regenwater vrij kan stromen. Hierdoor voorkom je schade aan de dakgoot en de fundering van het huis.

Als alternatief kun je ook overwegen alleen de regenpijp te beschermen door een speciaal bladrooster op de gootuitloop te plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waarvan de meest gangbare 60/80 mm en 80/100 mm zijn.

Meer klusadvies

Tutorial - Daken - Hoe plaats ik zelf een dakgoot? - Thumbnail
Hoe plaats ik zelf een dakgoot? stappenplan
Tutorial - Daken - Hoe monteer ik een regenpijp? - Thumbnail
Hoe monteer ik een regenpijp? stappenplan
Choise Help - Daken - Welke dakafdichting kies ik voor een plat dak? - Thumbnail
Welke dakafdichting kies ik voor mijn plat dak? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in