Zelf een dakgoot plaatsen? Met een dakgoot zorg je ervoor dat regenwater, dat wordt opgevangen door een schuin dak, gecontroleerd kan wegstromen. Hang de dakgoot altijd op de juiste hoogte, anders komt het regenwater niet goed in de goot terecht en kunnen er vochtproblemen ontstaan in de muren. Benieuwd hoe je zelf een dakgoot plaats? Volg dan dit stappenplan en bekijk de video.
Begin eerst met het meten van zowel de lengte als de breedte van het dak waarop je van plan bent een dakgoot te installeren. Gebruik hiervoor een rolmeter en zorg ervoor dat je deze afmetingen opschrijft zodat je deze niet vergeet.
Voor een dakoppervlak tot 40 m² kies je een goot met diameter 65 mm, van 40 tot 60 m² voor een goot van 100 mm, van 60 tot 100 m² kies je voor 125 mm en voor een dakoppervlak tot 130 m² wordt een diameter van 150 mm aangeraden. Uiteraard kan je ook meerdere goten plaatsen om de waterafvoer te verspreiden.
Plaats allereerst een gootbeugel op een positie waar de helling gemakkelijk afgesteld kan worden. Bevestig de gootbeugel tijdelijk met schroeven, zodat je de juiste helling nauwkeurig kunt bepalen. Pas de helling van de gootbeugel aan met behulp van een schroevendraaier totdat deze netjes aansluit op de dakrand.
Zodra je de juiste helling hebt afgemeten, maak je de gootbeugel weer los. Gebruik de eerder vastgestelde hellingsgraad als referentie en pas dezelfde helling toe op de andere gootbeugels.
Start met het plaatsen van de twee buitenste gootbeugels, bevestig ze stevig met behulp van een schroevendraaier. Span vervolgens een koord tussen deze twee buitenste beugels. Dit koord dient als een richtlijn waarmee de tussenliggende beugels op dezelfde lijn kunnen worden geplaatst.
Zorg ervoor dat de afstand tussen elke gootbeugel altijd 50 cm bedraagt, zo voorkom je dat de goot na verloop van tijd doorhangt. Plaats vervolgens alle gootbeugels volgens de instructies in stap 3 en bevestig ze stevig.
Na het bevestigen van de beugels, stel je de hoogte van elke gootbeugel in met behulp van het eerder gespannen koord.
Plaats de dakgoot in de gootbeugels. Begin eerst met de achterkant van de dakgoot aan de gootbeugel te bevestigen en vervolgens de voorkant. Deze volgorde maakt de klus het gemakkelijkst. Zorg er ook voor dat je altijd een verbindingsstuk plaatst tussen twee afzonderlijke delen van de goot. De dakgoot kan eenvoudig in het verbindingsstuk worden geklikt.
Meet het laatste stuk van de dakgoot af en markeer de nodige lengte met een stift of tape. Zaag vervolgens het overtollige deel van de dakgoot weg met behulp van een ijzerzaag. Begin het zagen vanaf de onderkant van de dakgoot. Nadat je het stuk hebt afgezaagd, klik je het eindstuk met uitloop aan het uiteinde van dakgoot vast. Het andere uiteinde wordt afgewerkt met eindstuk zonder uitloop.
Begin met het bevestigen van de regenpijp aan de onderkant van de dakgoot. Kies nu zorgvuldig de beste plek voor de regenpijp om uit te monden. Als dat nodig is, kun je een bochtstuk gebruiken om de ideale locatie te bereiken. Als je een groter dak hebt, is het aan te raden om de regenpijp aan te sluiten op de riolering. Voor kleinere daken is het prima om de regenpijp boven een grindput te laten uitkomen.
Meten is vervolgens belangrijk: meet de lengte van de regenpijp en markeer de plek waar je moet snijden om het op maat te maken. Gebruik een ijzerzaag om het overtollige deel van de regenpijp weg te snijden. Start het zagen vanaf de onderkant van de regenpijp. Nadat je het stuk hebt afgezaagd, plaats je de regenpijp op de juiste plek.
Om de regenpijp stevig te bevestigen, gebruik je beugels en monteer je deze aan de muur of het tuinhuis. Het is een goed idee om ongeveer om de 1,5 meter een beugel te installeren om ervoor te zorgen dat de regenpijp stevig aan de muur is bevestigd.
Wil je wat extra hulp? Bekijk dan ons handige stappenplan voor het bevestigen van je regenpijp.
Daarnaast kan je ook kiezen om de regenpijp aan te sluiten op een regenton, waardoor je altijd beschikt over water om de tuin te besproeien.
Plaats het bolrooster in de opening van de regenpijp. Zo voorkom je verstopping door bijvoorbeeld bladeren en takjes.
Bekijk ook zeker de handige klusvideo over hoe je jouw dakgoot en regenpijp het beschermt tegen bladeren en takken
Maak je dakgoot ten minste een keer per jaar schoon. Hiervoor kun je een gootschep gebruiken.